TOPLUM İÇİN ÇALIŞMAYI SEVİYORUM

Eyüpsultan’da faaliyet gösteren ve geçtiğimiz günlerde Giresunlular Derneği 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştiren Giresunlular Derneği Disiplin Kurulu Başkanı Gökçe Deniz Aykıt ile dernek faaliyetleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Gökçe Hanım bizler sizleri her ne kadar tanıyor olsak da sizleri tanımayan okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

 

Merhabalar, 1984 İstanbul-Şişli doğumluyum. Evli ve bir çocuk annesiyim. Üç üniversite bitirdim: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler. Eğitim hayatım halen devam ediyor; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat ve Uluslararası İlişkiler okuyorum. Giresun-Tireboluluyum, ev hanımı stilist bir anne ile kamudan emekli bir babanın kızıyım. Müzik dinlemeyi, kültür ve sanatı severim; Karadeniz ezgileri vazgeçilmezim.  Zaman zaman tam bir Laz kızı da olabiliyorum.

 

 Birçok sivil toplum kuruluşu (STK) üyeliğim var ama her daim içinde olduğum Eyüpsultan Giresunlular Derneği’dir.

 

Siyaset bilimini tercih etmemin bir nedeni de almış olduğum görevlerde daha başarılı olmak ve bu işi mutfağında öğrenmek istememdir. Mükemmeliyetçi bir yapım var, bu yüzden her şeyin en iyisi olsun isterim.

 

Sertifikalı 15, sertifikasız 76 eğitim aldım. Bunların içinde; beden dili, NLP, melek enerjisi ve Reiki eğitimleri de mevcut.

 

15 yıldır dafinans sektöründe çalışmaktayım.

 

 

Gökçe Hanım, birçok sivil toplum kuruluşunda yer alıyorsunuz. Toplumda önemli bir yer edinen sivil toplum kuruluşlarının önemini bir de sizden dinleyebilir miyiz?

 

Sivil toplum kuruluşları (STK), toplumsal yaşamda çok önemli bir yere sahiptir. Kâr amacı gütmeyen, insanların tamamen kendi öz benliklerini bulabilecekleri bir kuruluş olduğundan, gönüllülük esasına dayanır. STK’lar toplumsal bir güç oluşturur. Kitleleri bir araya getirerek halkı örgütler, özel sektör, devlet, siyasi partiler arasında yaptırım gücü oluşturur; bu nedenle demokrasinin vazgeçilmez halkalarından biridir.

 

STK’larda birlik ve beraberliğe önem verilir. Yardımlaşma ve dayanışma içerisinde, ihtiyaç sahiplerine ulaşarak destek olmaya çalışır. Bunu yaparken de insanlara katkı sağlamanın vermiş olduğu huzur ve gönül rahatlığı yaşanır. Kendi hemşerilerine ve ihtiyaç sahiplerine yardım ederler, elinden tutarlar. Tabii ana tema insandır, bir insana yetiştik mi, sahip çıkıp destek verdik mi tamam o zaman, biz STK’cıların değmeyin keyfine. Aynı zamanda toplumsal olarak da hareket ederler, bulunulan durum ve kendilerine yapılan sosyal çağrıya illaki cevap verirler.

 

 

Giresunlular Derneği’nin kuruluş amacından ve görevinizden bizlere biraz bahseder misiniz?

 

Giresunlular Derneği, Eyüpsultan'daki Giresunluları bir araya getirerek, dayanışma içerisinde, siyasi ekonomik sosyal alanda birlik ve beraberlik içerisinde yardımlaşmalarını, birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi hemşerilerimizi tespit ederek maddi ve manevi destek olmak da kuruluş amaçlarından birisidir.

 

 Daha önce Eyüpsultan Giresunlular Derneği’nde Kadın Kolları’nda başkanvekiliydim. 2 Ocak’ta yapılan Kongre ile İsa Başkanımız güven tazeleyerek tekrar seçildi ve yeni yönetimde Disiplin Kurulu Başkanı oldum. Burada da tamamen amaç; derneğin tüzüğü doğrultusunda hareket ederek, belirlenen kuralları çiğneyenleri, derneğin mahremiyetine zarar verenleri, onur zedeleyici davrananları, dernek kurallarına aykırı hareket edenleri, kendilerine verilen görevleri ihmal edenleri, şartlara uymayanları belirlemek ve bu tür çekişmelere sebebiyet verenleri uyarmak, uymadığı takdirde disiplin yönetmeliğinde tanımlanan cezai işlemin uygulanmasını yürütmek.

 

Eyüpsultan Giresunlular Derneği 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdiniz, hayırlı olsun. Bundan sonraki plan ve projeleriniz hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

 

Yeni yönetimdeki arkadaşlarımızın hepsi STK’lara yıllarını vermiş insanlar. Oldukça aktif bir derneğiz, bu sebeple birbirimizi tamamlama adına görüşlerde bulunuyoruz. Pandemi döneminde bile bir an durmadık; gerek erzak yardımı, gerek burs, gerekse sosyal olarak hemşerilerimizin her zaman yanında olduk. Yeni projeler tabii ki çok daha ses getirecek. Daha güçlü çalışma ve yaptırımlarla hemşerilerimizin “İyi ki Giresunluyum,” demesini sağlayacak bir yapı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

 

Kurultayınızda en çok dikkat çeken nokta, yönetiminizin tamamının erkeklerden oluşması. Bunun nedenini açıklayabilir misiniz?

 

Benim de çok sık duyduğum sorulardan biri bu. Kuruluşundan itibaren böyle süregelmiş bir gelenek desek, sanırım çok daha doğru olur. Yavaş yavaş da olsa o tabular kırılıyor diyebiliriz. Şu anki yeni yönetimde ben de varım mesela. Dernek yönetiminde, başkanlıklar kendi içlerinde ayrıldığı için aslında kadınlarımıza çok daha geniş yer verilmiş oluyor. Kadın Kolları Başkanımıza da kendi ekibini kurması için müsaade ediliyor, aynı şekilde Gençlik Kolları’nın da yine başında çok sevdiğimiz bir kadın kardeşimiz var.

 

Giresunlular Derneği dışında faaliyet gösterdiğiniz diğer dernekler hakkında da kısa bir bilgi alabilir miyiz?

 

Şu anda Giresun Federasyonu’na bağlı Giresunlu Kadınlar’da görev alıyorum. Çağdaş Kadınlar Derneği’nde de STK Komisyon Başkanı’yım. Ayrıca, Umut Treni Yardımlaşma Derneği’nde de görev alıyorum, bu dernekte Türkiye genelindeki ihtiyaç sahiplerine destek veriyoruz. Bir de, yeni oluşum içinde olan Çepni Dernekler Federasyonu; onun da içindeyim. Kadın Kolu Başkan Yardımcısı olarak Türkiye genelindeki Çepnileri bir araya getirmeyi amaçlıyoruz.

 

Sivil Toplum Kuruluşlarının içinde olmanın en güzel yanı da birçok mutluluğa şahit olmanızdır.

 

Mesela ‘Kardeşini Seç’ platformu vardı. Ben özellikle doğu bölgesinden okula giden kızları seçerdim ki en çok da onlara ve ailelerine destek olabileyim. Tüm çocuklar okumalı ama özellikle kız çocukları okumalı.

 

Birçok platformun içinde yer aldım, çok fazla insan tanıdım, hayat hikâyelerini dinledim; hiç kimsenin hayatının göründüğü gibi olmadığını gördüm. Acı tatlı birçok yaşanmışlıklara şahit oldum. Ben o yüzden STK’larla bütünleşiyorum ve ne gerekirse yapmak istiyorum. Bu kadar çabam, isteğim, hırsım, insanlar için, insan kazanmak için. Bir insan bile kaybetme lüksümüz yok bizim. Bir insana dokunarak onun hayatını değiştirebiliyorsak ne mutlu bize.

 

İşin özüne inersek eğer, her yerden, her yöreden insanla iç içe olmak, onları tanımak, yardım eli uzatmak beni mutlu ediyor. Büyük kitlelere hitap ederek yardımlaşma ve dayanışma içinde, her geçen gün daha çok büyüyen kocaman bir aile olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

 

 

Biraz da Giresun Bülten'den söz etmek isterim. Derneğiniz sosyal medyada da oldukça aktif. Gazetenizi bize tanıtır mısınız?

 

Giresun Bülten, derneğimizin en sevdiğim, başarılı projelerinden biridir. Sadece o da yok, ‘Topal Osman Ağam’, ‘Giresun Kart’, ‘Yeşil Mikrofon’ var; onları da unutmamak gerek. Proje uzmanımızın ortaya çıkardığı projeler bunlar. Strateji yönünden beyninin her bölümünü kullanan bir başkanımız. Giresun Bülten’de editör olarak görev yapıyorum. Makalelerim de var zaten, siz biliyorsunuz. Haber paylaşımlarımız güncel olarak Eyüpsultan, Eyüpspor, Giresun ve Giresunspor üzerinden oluyor. Bazen ben de haber yapıyorum.

 

Giresun dernek başkanlarımızla birlikte “daha ne yapabiliriz” derken farklı projeler çıktı ortaya. ‘Giresun Kart’ mesela. İstanbul genelinde anlaşmalar yaptık, belli yerlerde firmanın verdiği yüzdelik oranında indirim sağladık. Mesela ‘Yeşil Mikrofon’, görüşmelere ve röportajlara yer veren bir proje. Yakında sürpriz gelişmelerle karşınıza çıkabiliriz.

 

‘Topal Osman Ağam’ sayfasının tabii ki ruhu çok başka, o bizim kahramanımız. Biz onun ecdadı çocuklarıyız, o başarıyı biz sürdürmezsek olmaz.

 

Her zaman yeniliğe ve eleştiriye açık bir derneğiz. Giresun Bülten, reklam ve medya işine özellikle önem verdiğimiz için bu kadar büyüdü. Çok kişiye ulaştık. Giresun Bülten’de çok büyük bir emek var. Giresun için, Giresun halkı ve Eyüpsultan için, Eyüpsultan halkı için nasıl faydalı olabiliriz düşüncesiyle, daha da genişleterek paylaşımlar yapıyoruz. Eyüpsultan Giresunlular Derneği ve Giresun Bülten’e derin aidiyet duygusu olan biriyim. İyi ki Giresunluyum ve iyi ki Eyüp Giresunlular Derneği’nin bir ferdiyim. Bizleri tanımak isteyen hemşerilerimizi derneğimize bekliyoruz.