Maalesef kadınlarımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediğini gözlemliyorum.

Eyüpsultan’da kadınlar konuşuyor yazı dizimize yeni konuklarla devam ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Mahalle Temsilcisi Betül Sızar’la Nişanca mahallesinde yürüttüğü çalışmalar hakkında samimi ve içten bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

Betül hanım sizi biraz yakından tanıyalım. Bize kısaca Betül Sızar'ı anlatır mısınız?

 

1964 Hamburg/Almanya doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Almanya’da tamamladım. 2 çocuğum var. 1992 – 2000 arası Şarköy/Tekirdağ Okul Aile Birliği başkanlığı ve Dernek başkan yardımcılığı yaptım. İki dönem kadın kolları il kurultay delegesi oldum. Şuan Nişancı Mah. Temsilciliği görevini yapıyorum.

 


 

Dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınan ilk ülkeyiz. Bir Cumhuriyet kadını olarak düşüncelerinizi alabilir miyiz?

 

Sizin de bahsettiğiniz gibi kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanınmış olup; ülkemizde 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, buna takriben 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bir Cumhuriyet kadını olarak bu durum benim için gurur verici. Ancak ülkemizde bu hakkımız çok önceden tanınmasına rağmen maalesef kadınımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediğini gözlemliyorum ve bir an evvel bu sayıların çok çok daha yukarı çıkması için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.

 

 

CHP’nin Eyüpsultan’da  tek kadın mahalle temsilcisi olarak görev alıyorsunuz. Bu konu da ne düşünüyorsunuz?
 

İlçemiz Eyüpsultan'da benimle beraber 2 kadın yoldaşım da mahalle temsilcisi olarak görev yapıyor. Ancak bir önceki sorunuzda bahsettiğim gibi bu sayılarımız 28 mahallemizin bulunduğu ilçemizde çok düşük. Parti tüzüğümüz gereği biliyorsunuz bizde %33 cinsiyet kotası bulunuyor. Biz bu kotayı ilçe yönetimimizi, il delegelerimizi, il yönetimimizi ve parti meclisimizi seçerken uyguluyoruz. Belki ilk adım olarak bu kotayı mahalle temsilcilerimizi seçerken uygular isek ilk adımı atarak kadın temsilci sayımızı arttırabiliriz.   

 



 

Sizce Eyüpsultan ilçesinin kadınlar açısından en önemli sorunu nedir?

 

Ülkemizin her şehrinde, ilçesinde olduğu gibi ilçemiz Eyüpsultan'da da kadınlarımız açısından en önemli sorunumuz istihdam. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu bu konuda çok ciddi çalışmalar yürütmekte. Örneğin Şehir hatlarında ilk kadın denizcilerimiz, İETT'de ilk kadın şoförlerimiz, plajlarımızda ilk kadın cankurtaranlarımız, İspark'da ilk kadın görevlilerimiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu döneminde çalışmaya başladı. Belediye personelinde de toplam kadın çalışan sayımız %14 arttı.  Bölgesel İstihdam Ofisleri sayesinde rakamlarımızda artışlar oldu. İlçe Belediyelerimizin de tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yaptığı gibi İstihdam Ofisleri kurarak toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar ile  işsiz kadınlarımızı aktif işgücü piyasası programlarına yönlendirerek istihdam edilmelerini sağlamalıyız.
 

 

Cumhuriyet Halk Partisi, birçok mahalle temsilciliğine sahip şanslı partilerden biri, özellikle ilçemizde. Mahalle temsilciliklerinde kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik eğitim programları ve Sosyal etkinlikler uyguluyor musunuz?

 

İlçe başkanlığımız her mahallede temsilcilik açılmasını çok önemsiyor. Şuan her mahallemizde olmasa bile birçok mahallemizde temsilcilik ofislerimiz bulunmakta. Ben Ocak 2020 yılında göreve geldim. Görev süremin başında maalesef tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid- 19 salgını baş gösterdi. Bu pandemi süreci bizlerin özellikle kitlesel birçok etkinliği yapmamızı engelledi. Bizler çalışmalarımızı küçük gruplar halinde pandemi koşullarının el verdiği oranda yapıyoruz. Aşılama sayılarımızın artması ve toplumsal bağışıklık sayılarımızın sağlanması ile birlikte özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik hazırlıklarını tamamladığımız birçok semineri ve eğitim programlarını hayata geçireceğiz. Çocuklarımız ve gençlerimiz bizlerin geleceği. Onların toplumumuza faydalı bireyler olarak yetiştirebilmemiz için gençlerimizin ve çocuklarımızın yanında ebeveynlerine (özellikle annelere) yönelik de çeşitli eğitim programları yapmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı da ilçe başkanlığımızla koordineli bir şekilde tamamlamak üzereyiz.

 

 

Meclis üyelerinizle mahalle sorunları hakkında istişareler ve önerge çalışmaları yapıyor musunuz? Sivil toplum kurum ve kuruluşlarla çalışma yürütüyor musunuz?

 

Mahalle temsilcisi olarak benim en önemli görevlerimden bir tanesi mahalle sınırlarımız içinde bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek ve onlardan mahallemize yönelik önerilerini, gördükleri eksiklikleri ve çözüm önerilerini not edip ilçe başkanlığımıza aktarmaktır. Nişanca Mahallemiz sınırları içinde şuan 21 adet sivil toplum kuruluşumuz bulunmakta. Bu STK’larımızın birçoğunu ziyarette bulundum.  Ben görev sürem boyunca İlçe Yöneticisi arkadaşlarım, mahallemizden seçilen Meclis Üyesi arkadaşlarım ile beraber tüm STK’larımızı, okullarımızı, sağlık kuruluşlarımızı, eczanelerimizi, taksi duraklarımızı, spor kulüplerimizi, 12 caddemizi, 64 sokağımızı, 12039 seçmenimizi ve 15552 yurttaşımızı ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak çözüm önerilerinde bulunacağız.


Betül hanım bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder başarılarınızın devamın dileriz.                                                                                

Tülay EDİS