İslambey’deki Osmanlı Çeşmesi akmaz iken, Haraçina’ya çeşme açar idük... (!)

Geçtiğimiz günlerde Eyüpsultan Belediyesi Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Haraçina Belediyesi için bir su tesisi açtı.

 

Eyüpsultan’dan bir kafile ile yola çıkılarak anlı şanlı açılan bu çeşmenin, Rumeli derneklerinin temsilcileriyle dualarla, marşlarla açılış törenine de şahit olduk.

 

Belki birileri çok kızacak ama Eyüpsultanlıların vergileriyle başka bir ülkenin belediyesine çeşme yapıp bunu siyasi şova çevirmek ve üstüne üstlük bu şovun malzemesi olan Balkan STK’larını da ayrıca sorgulamak gerekir sanıyorum. Eyüpsultan ilçesinde bunca eksiklik ve ihtiyaç varken, kalkıp bir başka ülkenin su problemini çözmek sanırım Deniz Köken’in yakın gelecekteki seçimde Kuzey Makedonya Büyükelçiliği’ne mi aday olacak acaba ? diye düşünmedim de değil...

 

 

 

Peki, bir başka ülkeye gidene kadar acaba ilçemizde kaç Osmanlı Çeşmesi akıyor ? ya da bakımsızlıktan restorasyon istiyor ? ilçe belediyemiz bu konuda bir tespit yaptı mı? Bu tespit neticesinde herhangi bir çalışması var mı? gibi birçok soru, umarım ilçemizde yaşayan tarih meraklılarına gelecek zamanda duyurulur.

 

Ecdat söylemi sağ siyasetin çok kullandığı bazen de abartarak kullandığı bir söylemdir. Hadi ilçemizden Ecdat çeşmelerinden bir örnek verelim :

 

 

EVLİCE BABA TEKKESİ ÇEŞMESİ

Eyüpsultan ilçesinde İslambey mahallesinde Evlice Baba Tekkesi sokağında aynı isimde bir tekke bulunur. Bu tekkenin tam karşısında ise Çorlulu Ali Paşa Çeşmesi bulunur. Benim okuduğum bu çeşme 17.yüzyılda yapılmış. Ecdat çeşmesi yukarıdaki gibi üstüne sprey ile yazılar yazılmış, bitkin, yorgun ve unutulmuş bir şekilde Osmanlı torunlarından vefa bekliyor. Üstelik İstanbul’un göbeği, huzurun başkenti Eyüpsultan’da bu geçmişten yadigar su çeşmesinden su AKMIYOR

 

 

 

 

Eyüpsultan Belediyesi Rumeli Şovu ve Malzeme Olan Dernekler :

Eyüpsultan ilçesinde Balkan kökenli insanların bir araya gelip kurduğu birçok dernek bulunmaktadır. Bazıları sağ siyasetin arka bahçesi olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam eden, bazıları ise Rumeli’ye yönelik bir çalışmanın iyi niyetli olabileceğini düşünerek belediyemizin kafilesine katılarak Deniz Köken başkanın Haraçina Su Çeşmesi çıkartmasına katılmışlar.

 

 

 

 

Yaşadığımız ilçenin birçok çözülmeyi bekleyen problemi varken; sokaklarından, altyapısına, imar ve tapu problemlerine ve en önemlisi de çok büyük bir ekonomik krizdeyken keşke belediye başkanına ve ekibi: öncelikle ülkemizde ve ilçemizdeki problemleri çözelim, daha güzel günlerde bu çalışmaları yaparız diye acaba hiç düşünmediler mi?

 

Balkanlardaki bu siyasi şova, Eyüpsultan sokaklarımızdaki eksiklikleri görerek dertlenen sanırım çokça yurttaş varız.

 

Unutulmasın tarihe not düşülsün diye İslambey’deki Osmanlı çeşmesini hatırlatmak istedim.

 

Sürç-i lisan ettiysek affola…