GENEL Haber Girişi : 06 Nisan 2021 08:06

İBB’DEN YEŞİLPINAR KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

İBB’DEN YEŞİLPINAR KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI
KİPTAŞ tarafından Alibeyköy Yeşilpınar'da devam eden ve vatandaşın tepkilerine neden olan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu.

KİPTAŞ'ın Alibeyköy Yeşilpınar'da hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projesinde tartışmalar büyüyor. Önceki gün doğalgaz ve elektrik kesintisi için yıkım alanına gelen ekipler hak sahiplerinin tepkisiyle karşılaşmıştı. Gerginlik kısa süre içerisinde büyüyünce olay yerine polis ekipleri gelmiş ve bazı hak sahiplerini göz altına almıştı.

 

Yaşanan olaylardan sonra açıklama yapan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, "Yaklaşık 5 yıldır tescilli riskli alan olan bölgede hak sahiplerine gerçekleşebilir, somut çözüm sunduk. Tahliye süreçleri ilgili kamu kurumlarıyla eşgüdümlü yürütüldü. Hak sahiplerinin yapım süresince yaşayacağı tasarrufumuzdaki hazır konutlara bir an önce taşınmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu. 

 

Geçtiğimiz günlerde proje ile ilgili İBB’den yapılan açıklamada, “Bölge, önceki yönetim dönemine denk gelen 2017 yılında riskli alan ilan edildi. Ancak, dönüşüme dönük gerekli adımlar atılmadı. Yeni belediyecilik döneminde ise bölgede bir uzlaşma ofisi açılarak yerinde dönüşüm için harekete geçildi.

 

 

“EYÜPSULTAN İLÇESİ, ALİBEYKÖY MAH (YEŞİLPINAR) 487 ADA 12 PARSEL YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ HAKKINDA” AÇIKLAMA
5/04/2021

Mülkiyeti İBB iştiraki KİPTAŞ’a ait olan Eyüpsultan ilçesi Alibeyköy mahallesi 487 Ada 12 Parsel, Bakanlar Kurulu’nun 27/12/2016 ve 2016/9707 sayılı kararı ile Riskli Alan ilan edilmiştir. Karar 13/01/2017 tarihli ve 29947sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

İlgili parselde bu kapsamda gerçekleştirilecek proje ve çalışmalar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 01.02.2017 ve 67468466/501.01/34 sayılı yazısı ile yetkilendirilmiştir.

13/12/2017 tarihinde tescil edilen alan ile ilgili olarak önceki KİPTAŞ yönetimi tarafından 2019’a kadar herhangi bir çalışma yapılmamış, bir proje yürütülmemiş olup, 10/12/2018 tarihli ve 98 no’lu Yönetim Kurulu Kararı ile alanın teklif alınarak satışı için onay alınmıştır.

7/08/ 2019’da göreve gelen KİPTAŞ yeni yönetimi bu taşınmazı satın almak için gelen teklifleri kabul etmeyerek, 16/10/2019 tarihli ve 64 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması için karar almıştır.

2/12/2019 tarihinde KİPTAŞ mülkiyetindeki taşınmazın üzerindeki kullanıcıların tamamı, hak sahipleri olarak kabul edilerek, uzlaşma görüşmelerinin yapılması için Uzlaşma Ofisi açılmıştır. Pandemi nedeniyle sözleşme süreçlerinde aksaklıklar yaşansa da, görüşmeler sürdürülmüş, hak sahipleri düzenli olarak bilgilendirilmiştir.

Eyüpsultan ilçesi Alibeyköy mahallesi 487 Ada 12 Parselde uygulanacak projenin yapım ruhsatı 6/11/2020 tarihinde alınmış olup, yapım ihalesi de tamamlanmıştır. Yapım ihalesi, fizibilite çalışmasında öngörülenden daha iyi bir teklifle sonuçlanmış olup, bu avantaj hak sahiplerinin borçlanma bedellerinin iyileştirilmesi için kullanılmıştır.

KİPTAŞ yeni yönetimi kamu yararını gözeterek, afet odaklı dönüşüm anlayışıyla tüm süreçlerini şeffaflıkla yürütmekte, hak sahiplerinin en uygun ve ödenebilir koşullarda sağlam ve güvenli konutlara en kısa süre içinde taşınmak için çalışmaktadır. Hak sahiplerinin riskli yapılarını tahliye etmesini sağlamak için her bir bağımsız birim için kira yardımı ve taşınma yardımı yapılmaktadır. KİPTAŞ ile bugüne kadar sözleşme imzalamayan hak sahiplerinin de hakkı saklı tutulmaktadır.

Riskli alan ilan edilen bölgede yapılarda elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinin kesilmesi, tahliye ve yıktırma işlemleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanunun 5. maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 17. Maddesi kapsamında tüm kurumların koordinasyonu ile yürütülmektedir.

Kamuoyunun Bilgilerine Sunarız.