Gece Atıştırmalıkların Önüne Nasıl Geçebiliriz? 

Gece buzdolabının önünden ayrılamayanlar, gündüz hiç bir şeyim yok gece olunca buzdolabının önünden ayrılamıyorum. Sürekli akşamları tatlı yemek istiyorum. Kaşık kaşık nutella yemek istiyorum diyorsanız acaba beslenme düzenimizde nerde yalnışlar yapıyoruz. Eğer ki gece atıştırmalıklarınız haftada iki seferden fazla oluyorsa o zaman daha dikkatli olmalıyız. Peki neler yapmalıyız?

1⃣ Gece atıştımalarınız oluyorsa gün içerisinde almanız gereken günlük enerji ihtiyacınızın altında besleniyorsunuz demektir. Vücutta gün bitimine doğru kan şekeri dalgalanmaları arttığı için tatlı yeme isteğiniz artıyor olabilir. İlk olarak günlük beslenme düzenini sorgulamalısın ya da diyetisyene danışmalısın.

2⃣ Günlük almanız gerektiği enerjiyi aldığınızı düşünüyorsanız ve hala gece atıştırmalığınız oluyorsa günlük beslenmenizde karbonhidratı içeren besinleri ihtiyacınızdan az tüketiyor olabilirsiniz.

3⃣ Gözünüz aç olabilir. İşte bu en tehlikelisidir. O zaman siz fizyolojik olarak tok, psikolojik olarak aç olmuş olabilirsiniz. 

4⃣ Her gece atıştırmak alışkanlığınız olmuş olabilir. Alışkanlığınızı sağlıklı alternatifler ile porsiyon kontrolü sağlayarak ara öğün ekleyebilirsiniz.

5⃣ Gece uyumadan önce 2 yemek kaşığı yoğurt tüketip, uykuya geçmelisiniz. Uyumadan önce yoğurt tüketimi gece uykudan uyanıp tatlı isteğini azaltmaktadır.

6⃣ Gece atıştırma isteğiniz olduğunda önce 2 bardak su içip 15 dakika beklemelisiniz. Hala bir şeyler tüketme isteğiniz oluyorsa kendinize bir bitki çayı demleyip tüketebilirsiniz.

7⃣ Uyku öncesi uzun süreli açlık sağlayıp uyuyorsanız gece uykudan uyanıp bir şeyler yeme isteğiniz artıyor olabilir. Uykudan önceki son 4 saat yemek yemeği bırakacak şekilde beslenme düzeniniz sağlanmalıdır. 

Damla Tıp Merkezi - Diyetisyen Buse Çup