GENEL Haber Girişi : 05 Aralık 2022 10:36

FERZAN ÖZER’DEN BATI TRAKYA TÜRKLERİNE ZİYARET

FERZAN ÖZER’DEN BATI TRAKYA TÜRKLERİNE ZİYARET
Rumeli Yönetici ve İş İnsanları Derneği ile Rumeli Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Ferzan Özer, Balkan ziyaretlerini sürdürüyor.

Balkan ziyaretleri kapsamında Kuzey Makedonya’dan sonra bu hafta da Batı Trakya’yı ziyaret eden Fezan Özer’e, Rutev Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Türkan ve Haber Eyüp Gazetesi Yayın Yönetmeni Cengiz Oylum eşlik etti.

 

 

YUNANİSTAN’DA BEKTAŞİ TEKKESİ’NE ZİYARET

 

Ferzan Özer, Batı Trakya ziyaretine Rumeli’nin fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynayan aynı zamanda Osmanlı Padişahı 1. Murat’ın Rumeli seferlerine katılmış olan Seyyid Ali Sultan’ın mezarını ve tekkesini ziyaret etti.

 

 

Batı Trakya Evros ilinde bulunan ve Balkanlardaki en eski Osmanlı tekkelerinden biri olan, Yunanistan-Bulgaristan sınırındaki Seyyid Ali Sultan Tekkesi’ni gezen Özer, görevlilerden bilgi aldı.

 

 

Heyet burada, Seyyid Ali Sultan’ın mezarında dua okudu.

 

Ferzan Özer ve beraberindekilere dergâhın görevlisi tarafından, dalından kopartılarak dergâhın bahçesinde yetişen Cennet Hurması ikram edildi.

 

 

700 YILLIK POMAK KÖYÜNE ZİYARET

 

Ferzan Özer ve beraberindekiler, Seyyid Ali Sultan Tekkesi ziyaretinin ardından, tekkenin üç kilometre uzağında bulunan, 700 yıllık Bektaşi Pomak köyü olan Ruşenler köyünü ziyaret etti.

 

Köy kahvesinde yanan sobanın sıcaklığında köylüler ile sohbet eden Özer, köylülerden köyün tarihiyle ilgili bilgi aldı. Köyde bulunan cemevini de ziyaret eden Özer’i, köylüler, 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Ruşenler köyündeki Seçek Yağlı Güreşleri’ne ve kültürel etkinliklerine davet etti.

 

 

CEMEVİ ZİYARETİ

 

Ferzan Özer, diğer Balkan ülkeleri gibi, Aleviliğin ve Bektaşiliğin yoğun olduğu ülkelerden biri olan Yunanistan’da açılan cemevini de ziyaret etti.

 

Özer, Ruşenler köyünden 20 km uzakta olan, Büyük Derbent köyünde bulunan cemevini ziyaret ederek bayrak hediye etti. Büyük Derbent köyünde açılan cemevi, Yunan makamlarının resmi izniyle açılan ilk cemevi olma özeliğini taşıyor. Özelikle Batı Trakya’da Alevi Bektaşilerin yoğunlukta yaşadıkları köyler mevcut.

 

 

 

CUMA NAMAZI KÜÇÜK MÜRSELİN KÖYÜNDE KILINDI

 

Ziyaretlerden sonra Özer ve beraberindekiler Gümülcüne’ye doğru yola çıktı. Yol üzerinde Türk Köyü olan Küçük Mürselin Köyü’nde Cuma namazını kılarak cemaatle kısa bir sohbette bulundu.

 

GÜMÜLCÜNE TÜRK GENÇLERBİRLİĞİ’NE ZİYARET

 

Ferzan Özer ve beraberindekiler, daha sonra, 1928 yılından bu yana Batı Trakya Türklerinin buluştuğu, dertleştiği ve birlikte kahve, çay içtikleri mekân olan Gümülcine Türk Gençlerbirliği Lokali’ni ziyaret etti. Lokalde saz çalan gençler ile sohbet eden Özer, içilen çayların ardından tekrar geleceğini belirterek lokalden ayrıldı.

 

 

Gümülcine Yeni Camii ve çarşıyı gezen Özer ve beraberindekiler, meşhur Türk dönerini yedikten sonra Gümülcine’den ayrılarak dönüş yoluna geçti.

 

FERZAN ÖZER'DEN BATI TRAKYA ZİYARETİ DEĞERLENDİRMESİ: "700 YILDIR BU TOPRAKLARDA DİNİNİ, DİLİNİ YAŞIYORLAR"

 

 

Ferzan Özer, ziyaret ettiği yerlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Geçen ay Kuzey Makedonya’yı, atalarımın göç etmek zorunda kaldığı toprakları ziyaret etik. Çok sıcak karşılanmıştık. Bugün de Yunanistan’da, Batı Trakya Türklerini ziyaret ettik. Özellikle Ruşenler köyü ve Seyyid Ali Sultan Tekkesi beni çok etkiledi. Osmanlı mirası olan bu yerler, burada yaşayanlar tarafından korunmuş. Köyde yaşayanlar 700 yıldır bu topraklarda dinini, dilini yaşıyorlar. Kendi örf ve ananesini yaşadığını görmek beni çok sevindirdi. Rakım olarak çok yüksek bir yerleşim yeri. Ulaşmak çok kolay olmadı ama Osmanlı’nın Rumeli’de ilk fethettiği topraklar buralar. 700 yıldır bu köyde Türkçe konuşuyorlar. Seyyid Ali Sultan Tekkesi onların dilini ve dinini yaşamalarına büyük katkı sağlamış. Köyde yaşayanlar bizleri çok sıcak karşıladılar. İnşallah mayıs ayında yapılan şenliklere de geleceğim” ifadelerini kullandı.