EYÜPSULTAN’IN MALI DENİZ Mİ ?

O kadar söyledim, yazdım, anlattım, anlamıyorlar.

Biz insan dedikçe onlar rant diyorlar. Biz çevre dedikçe, onlar dava diyorlar.

Biz Cumhuriyet dedikçe onlar yerli ve milli diyorlar. Biz demokrasi dedikçe 28 Şubat diyorlar.

Biz bilim dedikçe din dersi, çay ve kek diyorlar.

 

***

 

Millet Partisi lideri merhum Osman Bölükbaşı’nın oğlu dünyaya geldiğinde adı ne olsun diye sorulmuş.

Deniz olsun, bu ülkenin pisliklerini ancak Deniz temizler demiştir.

 

***

 

Deniz adı çok ağırdır. Herkesin taşıması zordur.

 

***

 

Eyüpsultan Belediye Başkanının adı Deniz olan Eyüpsultan Belediyesi Meclisinde yine enteresan kararlar alınıyor.

 

***

 

Neredeyse merkezi yönetimde 19 yıl, yerelde ise 27 yıldır hizmet eden siyasi hareket ve düşünce Eyüpsultan Belediyesi’nde 2019 itibariyle toplam borçlarının 283 milyon TL olduğu, 100 milyon TL’nin kamuya, geri kalanında bankalara ve tedarikçilere olduğunu plan ve bütçe görüşmelerinden biliyoruz.

 

***

 

Eyüp Belediye Başkanlığı ve Meclisi kamuya olan borçları ödeyebilmek için dini tesis alanlarını, parkları, gayrimenkullerini ve arazilerini borçlarına karşılık kamuya devretmektedir.

 

***

 

Ancak, 2016 yılında Feshane karşısında olan eski dikim evi ve Ebusuud ilk ve ortaokulunu ve eski belediye binasını, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyelerinin karşı oylarına rağmen 25 yıllığına bir cemiyete bilabedel verdiler.

 

Belediye buradan büyük bir gelir kaybına uğradı.

 

Aynı cemiyet biraz ilerde Alibeyköy’deki yerini başka bir vakıfa ücret karşılığı kiraya verdiğini biliyoruz, sanki Eyüp halkının malı deniz!

 

***

 

Şimdi Aralık 2020 tarihindeki son meclis kararına bakalım…

 

***

 

Kemerburgaz’da mülkiyeti Eyüpsultan Belediyesi’ne ait olan 210.538 metrekare olan arsanın, satış karşılığı hasılat paylaşımı yöntemiyle satışa ve satışa ilişkin düzenlenecek bir protokol için, BELEDİYE BAŞKANINA yetki verilmesi kararı:

Öncelikle, Eyüpsultan ve İstanbul halkına ait olan bu taşınmazın ne şekilde, nasıl-ne amaçla, kim veya kimler tarafından, kullanılacağı, satılacağı, değerlendirileceği açık ve net olmayan bir karardır.

 

***

 

Bu yetkiyi vererek iktidar meclis üyeleri “biz bu işi beceremeyiz” deyip kendi yetkilerini, CHP meclis üyelerinin muhalefet şerhine rağmen, başkana altın tepsiyle sunmuşlardır.

 

***

 

Gerçeklerin ve niyetin açıkça Eyüpsultan Meclisi ile Eyüpsultan halkıyla bilgilendirilmeyen ve paylaşılmayan yanlış ve nereye savrulacağı belli olmayan, nereye gideceği önümüzdeki günlerde kimler tarafından, nasıl ve ne tarafa yönlendirileceği belli olmayan bu karardan dönün.

 

***

 

Arsanın Eyüpsultan Belediyesi’ne kamu ve hazine tarafından geçişine, yani, Eyüpsultan Belediye Başkanlığı’na “Eyüp halkı adına” kaydedilmesine ve yıllardır Belediye adına olma amacına hizmet etmeyen, edemeyecek yanlış bir karardır.

 

***

 

Belediye yasasına göre, kamu hukukuna göre, kamu vicdanına göre, 775 Sayılı Gecekondu Yasası’na göre, 3194 Sayılı kanuna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Büyükşehir yasasının ve TOKİ’nin çalışmalarına, kuruluşlarına ilişkin kanun ve yönetmeliklere uygun alınan bir karar değildir.

 

***

210.538 Metrekarenin İstanbul’un ilçelerindeki birçok mahalleden daha büyük olduğunu hatta Eyüpsultan’daki bazı mahallelilerden de belki de büyük olduğunu, bunun belediye adına bir parsel gibi düşünülmemesi gerektiğini bilelim.

 

***

 

Böylesi bir karar ile işlem yapmak Eyüpsultan Belediyesi’ni ve Eyüpsultan halkını telafisi zor ve sıkıntıya düşürebilir.

 

***

 

Bugüne kadar hiçbir belediye başkanı böyle bir yetkiyi hem istememiş, hem de alma teşebbüsünde bulunmamıştır.

 

***

 

Bu karar kamuya olan 100 milyona yakın borç ödemesi için, gayrimenkulleri ve binaları kamuya vermeye benzemez.

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyelerinin red verdikleri karar bunlardır.

İktidar partilerinin Meclis üyelerinin verdiği red kararları ise;

Halk ekmek büfeleri, taksi plakaları, yardım ücretlerinin toplanması gibi halkın yararlarına olan kararlardır.

 

***

Fark budur…