Anayasa Mahkemesi'nin, 50 yas ve 10 yil hizmet suresiyle emeklilik icin '8 Eylul 1999'dan once calismaya baslamis olma'sartini iptal ettigi. Buyuk heyecan yaratti.Ozellikle yasa takilanlar umutlandi.
Anayasa Mahkemesi'nin, '50 ve daha yukarı yaşta olup da 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekli olabilmeleri için 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlamış olma şartını' iptal eden kararı büyük sevinç yarattı. Özellikle emeklilik için yaşa takılanlar umutlandı. Eğer Meclis 1 yıl içinde düzenleme yapmazsa, iptal kararı yürürlüğe girecek.
1 YIL SÜRE TANINDI
Ankara 17'nci İdare Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'ndaki "8 Eylül 1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar" hükmündeki, "8 Eylül 1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan" ifadesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. İdare Mahkemesi başvuru gerekçesinde, bu düzenlemenin 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanlar ile sonra başlayanlar arasında kesin bir ayrım yaparak eşitsizlik doğurduğunu ileri sürmüştü. Anayasa Mahkemesi, İdare Mahkemesi'nin görüşüne katılarak iptal kararı verdi. Bu konuda yasal boşluk oluşmaması için kararın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına aldı.
GÖZLER MECLİS'TE
Karara göre; Meclis, 18 Ocak 2015'e kadar bu alanda bir düzenleme yapmazsa 50 yaşını dolduran ve 10 yıllık fiili hizmet süresi bulunan bir kişi, 8 Eylül 1999'dan önce çalışıyor olup olmadığına bakılmaksızın emekliye ayrılıp aylık alabilecek. Bu süre içinde bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ya da nasıl bir düzenleme yapılacağı merak ediliyor. Yüksek mahkemenin kararı erken emeklilik sevinci yarattı. Karar özellikle emeklik için yaşa takılanları umutlandırdı. Emekli olamayanlar, ortaya çıkacak yeni gelişmeleri heyecanla bekliyor.