Eyüpsultan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 1 Haziran tarihinden itibaren akşam saatlerinde 3 araçla ULV ilaçlamalarına başlıyor. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de ilçede 2 araçla ilaçlama çalışmaları gerçekleştirecek.
Eyüpsultan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ilaçlama ekipleri ilçe genelinde halk sağlığını korumak amacıyla larva, sivrisinek, karasinek ve yürüyen haşereler için ilaçlama çalışmalarına devam ediyor.
İlçede bulunan 29 mahallede aralıksız sürdürülen ilaçlama çalışmaları havaların ısınmasıyla birlikte özellikle sivrisineklerin üremesine uygun ortam oluşturan yerlerde yoğunlaşacak.
Bu kapsamda su kuyuları, bina bodrumlarında biriken sular, eski otomobil lastikleri, boş saksılar, eski boya kutuları, üstü açık su tankları, süs havuzları, çiçek sulama kapları, su dolu variller, yeşil ve sulak alanlar, metruk yapılar, apartman bahçelerinde bulunan kanalizasyon bağlantıları, kullanılmayan su depoları, kuyular ile hayvan besiciliği yapılan bölgelerde bulunan gübre yığınları gibi yerler tespit edilerek ekipler tarafından 12 ay boyunca larvasit çalışması yapılıyor.
İlçenin tamamında rutin ilaçlama çalışmalarının yanı sıra vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilerek ULV ilaçlamaları devam ediyor.
AKŞAM SAATLERİNDE ULV İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Eyüpsultan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 1 Haziran tarihinden itibaren ilçenin tamamında her gün 3 araçla, her mahallede haftada iki gün olacak şekilde yoğun bir program ile akşam saatlerinde ULV ilaçlamaları yapacak. Bu çalışma 4 ay boyunca sürecek.
Çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülürken, uygulamalar çevre ve insan sağlığı ön planda tutularak, Dünya sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ürünlerle Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda gerçekleştiriliyor.
İBB EKİPLERİ DE 2 ARAÇLA İLAÇLAMA ÇALIŞMASI YAPACAK
Eyüpsultan Belediye ekiplerinin yanı sıra İBB ekipleri de ilçede 2 araçla ULV ilaçlama çalışmaları yapacak. İBB’ye ait ilaçlama çalışması yapacak birinci araç pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri, ikinci araç ise pazartesi, salı ve çarşamba günleri ilaçlama yapacak.
NE GİBİ ÖNLEMLER ALABİLİRİZ?
Uzmanlar, haşerelerle mücadelede ilçe sakinlerinin de alması gereken bazı tedbirler olduğunu belirterek, alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor; Çöpler poşetler içerisinde çöp kutularına atılıp ağızları kapatılırsa üremeler engellenebilir.
Sivrisinekler durgun suda ürerler ve sivrisineklerin üreme noktalarının büyük bir kısmı insan eli ile oluşuyor. Ağzı açık halde bulunan durgun suların (kova, bidon, lastik, havuz, kuyu, birikinti, vb.) ortadan kaldırılarak veya üzeri kapatılarak sivrisineklerin üremesine engel olunması gerekiyor.
Piknik yapan vatandaşların piknik yaptıkları alanlardan ayrılırken atıklarını kapaklı çöp kutularına atmaları gerekiyor.
Evlerde bulunan bir saksının altındaki tabakta biriken su, sivrisinekler için uygun bir üreme kaynağı olmaktadır ya da bahçede bulunan bir kovadaki su da aynı şekilde üreme kaynağı olabilmektedir. Saksının altındaki suyu dökerek ya da kovanın ağzına bir kapak koyarak sivrisinek üremesi engellenebilir.
ULV NEDİR?
U.L.V. (Ultra Low Volume) adı verilen ilaçlama sisteminde son derece ince püskürtme tekniği ile aerosol sis oluşturuluyor. Bu sistem haşereleri yok etmede en az etken madde ile en üstün, kalıcı, etkili, gerçekçi ve en ekonomik mücadeleyi sağlıyor.
U.L.V. ilaçlama tekniği, dumanlama sistemine göre ilaç partiküllerinin havada çok uzun süre kalabilmesinden dolayı çok daha fazla randıman veriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün onayladığı bir ilaçlama tekniği olan U.L.V. sistemiyle çok daha az ilaçla daha çok alanın ilaçlanması mümkün oluyor. Ayrıca mazotun, yan kanserojen etkisini ve ekonomik külfetini ortadan kaldırıyor.
BEYAZ MASAYI ARAYABİLİRSİNİZ
İlçe sakinleri gerekli durumlarda 444 30 00 numaralı telefondan Beyaz Masa'yı arayarak ilaçlama hizmetlerinden yararlanabilirler