GENELHaber Girişi : 09 Temmuz 2015 03:22

Rahmi Koç: 15 yaşımdan 75 yaşıma kadar oruç tuttum

Rahmi Koç: 15 yaşımdan 75 yaşıma kadar oruç tuttum
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, eski ramazanlara vurgu yaparak "Ben 15 yaşımdan 75 yaşıma kadar oruç tuttum" dedi.

Koç Holding'in kurumsal dergisine röportaj veren Rahmi Koç ski ramazanları anlatırken ev halkının hemen hemen hepsinin oruç tuttuğunu ve erkeklerin muhakkak teravih namazına gittiğini belirtti.

 

"60 YIL ORUÇ TUTTUM"

Küçüklüğünde erkeklerin 13, kızların ise 15 yaşında iken oruç tutmaya başladığını, ancak ilk başlarda bu oruçları günü ikiye bölerek tuttuklarını anlatan Koç, “Alınan ilaçlar, görülen tedaviler nedeniyle oruç dahi tutamıyoruz ama ben memlekette olduğum sürede 15 yaşımdan 75 yaşıma kadar oruç tuttum" dedi.

 

"ESKİ İFTARLAR ŞİMDİ YOK"

Geçmiş yıllarda gösterişli iftarın olmadığını dile getiren Koç, “Belediyenin devasa çadırlar kurarak iftar verdiğini hiç hatırlamıyorum. Vehbi Bey, daha Ankara'da iken, cami hocalarına evinde küçük bir iftar verirdi. İstanbul'a taşınıp da sayı artınca, Diyanet İşleri Başkanı dahil olmak üzere bütün din adamlarının, profesörlerin ve talebelerin katıldığı, İlahiyat Fakültesi iftarları düzenlenmeye başlandı. Aile genişledikçe, eş dost çoğaldıkça ev iftarlarına da sığmaz olduk ve bunun yerine otellerde ağırlanmaya başlandı” diye konuştu.

 

 

"TELEVİZYONLARDA SORULAN SORULARA HAYRET EDİYORUM"

Koç,"Şimdi televizyonlarda ulemaya veya hocalara oruçla ilgili öyle sualler soruyorlar ki buna da hayret ediyorum. Mesela, 'Yemek pişirirken yanlışlıkla yemeğin tadına bakarsam orucum bozulur mu?', 'Dişimi fırçalarsam orucum bozulur mu?', 'Kan verirsem oruç bozulur mu ' gibi... Bizim zamanımızda mamafih televizyon yoktu ama basında böyle sorular sorulmazdı" ifadeleri kullandı.

"KÜÇÜKKEN MENDİLE 2,5 LİRA KOYARAK ONU BİZE VERİRLERDİ"

Ramazan Bayramı'yla ilgili anılarını da paylaşan Koç, şöyle konuştu: 

“Küçükken mendil içine 2,5 lira para koyarak onu bize verirlerdi. Bazı büyüklerimiz de sadece çikolata ikram ederlerdi. Sonra sonra, zaman o kadar kıymetli olmaya başladı ki önceleri rahmetli Vehbi Koç, bayramın birinci günü öğleden sonra 16.00 ile 18.00 arasında evinde ziyaretçilerini kabul ederdi. Bunların adedi artınca Divan Oteli'nde 16.00 ile 19.00 arası bayramlaşmaya başladık. Umumiyetle bizler bayramda ya yeni elbise ya yeni ayakkabı ya yeni gömlek giyer ve yeni kravat takardık. Bayram ziyaretlerine spor kıyafetlerle gitmek düşünülmezdi bile..."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.