NAZIM HİKMET – AZİZ NESİN KİTAPLARI OLMAYAN KÜTÜPHANELER

 Kütüphaneler, toplumların hafızasını yeni nesillere aktarmada en mühim mabetlerdir. Şimdilerde gençler, ders çalışmak ve test çözmekle daha fazla vakit geçirseler de, kütüphaneler, imkânı olmayan birçok okurun ödünç kitap aldığı ve bazen telefonunu sessize alıp saatlerce kitapların arasında kaybolduğu sihirli bir kültür mabedidir.

 

 

Geçmişte Eyüp ilçesinde çok fazla kütüphane yoktu. Şimdilerde ise Galeri Eyüpsultan adlı sergi alanında bir ilçe kütüphanesi bulunmaktaydı. Şu an ise İBB ve Eyüpsultan belediyelerinin yatırımlarıyla birçok kütüphane açıldı. Geçtiğimiz dönemde Osmanlı Sosyal Tesisleri'nde açılan Erdoğan Demirören Kütüphanesi de bunun bir örneğiydi. Modern mimarisiyle göz kamaştırıcı olsa da, isminden bölge halkı olarak bizler pek keyif almamıştık. Hatta zaman zaman farklı mecralarda, bölgemizde emeği olan kişilerin onurlandırılabileceği bir isim verilmesini de önermiştim.

 

 

Bir diğer enteresanlık ise Eyüpsultan Kütüphaneleri'nde çok önemli yazarların kitaplarının bulunmaması. Özellikle kütüphane kitap arama sistemine girip, merakımdan biraz inceledim.
Mesela;

 

  • Nazım Hikmet kitapları yok...
  • Aziz Nesin kitapları yok...
  • Zülfü Livaneli kitapları yok...
  • Attilâ İlhan kitapları yok...

 

 

Olmayan yazarların listesi buraya yazmakla bitmez ve ne hikmetse hep solcu kimliği bilinen yazarlar özellikle kütüphanelere alınmamış. Belki belediyenin kültür-sanat konusundaki siyasi ve bürokratik kadroları ulaşırsa, kendilerine güzel bir eksik listesi de paylaşırım. Malum, kitaplar özel ilgi alanım.

 

 

Bir de Eyüpsultan merkezinde Ahmet Kekeç Kütüphanesi var. Açılışında çokça dönemin AKP’li siyasilerinin katılımıyla, siyasi bir gösteriye dönüştürülerek Eyüp halkına hizmete açılmıştı.

 

Eyüpsultan Belediyesinin kültür alanında atacağı ilk adımda, Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı olan bu yazarın isminin verildiği kütüphanenin adını değiştirmek olmalı. Eyüpsultan’da geçmişte yaşayan kültür-sanat alanında birçok sanatçı varken, böyle bir siyasi figürün ön plana çıkarılmasının da çok iyi bir niyet göstergesi olmadığı apaçık ortadadır.

 

 

Ayrıca, eski Karakol binasının İstiklal Kütüphanesi’ne dönüştürülmesi, geçmiş dönemin önemli bir hizmetiydi. Bu kütüphane çok keyifli olmakla birlikte, genellikle yoğun olmayan bir ziyaretçi kitlesine sahip. İstiklal Savaşı dönemiyle ilgili kitaplarla hizmet veriyor olsa da, bu döneme dair yazarlarla söyleşi etkinlikleri düzenlenerek ziyaretçi sayısının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, kütüphanenin bir bölümünde Atatürk kitaplarının bulunduğu özel bir alan da oluşturulabilir.

 

Yeni açılacak kütüphaneler olması halinde bölgede bir çocuk kütüphanesi eksikliği çok belirgin. Dünya ve Türk edebiyatından ve bilim, felsefe konularında çocukların faydalanacağı bir kütüphane ihtiyacının karşılanması ayrıca bir fark yaratabilir.

 

 

Ezcümle, Eyüpsultan ilçesinde yaşayan ve kütüphanelerinden faydalanan veya faydalanmak isteyen insanların daha nitelikli bir kitap koleksiyonuyla hizmet alması ve kütüphanelerindeki bu isimlerin yerine, bölgeye yakışan kültür-sanat camiasından isimlerin verilmesinin elzem olduğu fikrindeyim. 

 

Umarım sosyal demokrat belediyecilik anlayışına sahip yeni dönem belediye yetkilileri, bu önerileri dikkate alırlar.