Haber Girişi : 06 Mart 2015 19:05

Kime oy vermeyeceğini biliyorsun...

Kime oy vermeyeceğini biliyorsun...
CHP'nin milletvekili adaylarının önemli bir kısmını ön seçimle belirleme kararı partide büyük bir hareketliliğe neden oldu. Dile kolay, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir'in de yer aldığı 55 seçim çevresinde parti üyelerinden en fazla oyu alan genel merkeze takılmadan milletvekili adayı olarak halkın önüne çıkacak.

İpi göğüslemek isteyen aday adayı sayısı çok, listelerdeki yerler ise oldukça kısıtlı. Zorlu bir yarış olacak... Ama İstanbul 2. Bölge Mustafa Sarıgül'ün buradan aday adayı olmasıyla ön seçimin en popüler bölgesi olmayı bugünden garantiledi.

Eyüp'ün de içinde yer aldığı, Bayrampaşa, Beşiktaş , Beyoğlu, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu'nu kapsayan İstanbul 2. Bölge'den, CHP 2011 seçimlerinde 9 milletvekili çıkarmıştı. CHP yönetimi 'fermuar' yöntemiyle 1, 3, 5 ve 7. sıraları kontenjana ayırdı. Ön seçime giren adaylar ise 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için yarışacak. CHP'nin 2011 seçimlerindeki oyu baz alındığında, Meclis'e gitmek isteyen aday adaylarının ilk 5 içinde yer alması gerekiyor.

114 aday adayının yarışacağı bölgede yaklaşık 63 bin üye bulunuyor. Ancak ön seçim için oy kullanacak üye sayısının 30 bini geçmesi beklenmiyor. Kullanılacak 30 bin oydan 6-8 binini alan aday adayının ipi göğüsleyip meclisin yolunu tutacağı konuşuluyor.

Yıllar sonra tartışmalı bir şekilde CHP'ye dönen ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ancak seçimi kaybeden Mustafa Sarıgül, eğer ön seçimden çıkamaz ise muhtemelen siyasi hayatı son bulacak.

Benzer konumda olan birçok isim var 2.bölgeden aday adayı olan. Uzun yıllar Deniz Baykal'ın yakın çalışma arkadaşı olan Mehmet Sevigen, Şinasi Öktem, Çetin Soysal, 2011'de milletvekili seçilen Aykut Erdoğdu ve Melda onur, Ergenekon davasının ünlü ismi Dursun Çiçek ve yıllarca CHP'de sol kanat dendiğinde akla gelen isimlerden biri olan Ercan Karakaş da siyasi hayatı önemli ölçüde bu ön seçimle şekillenecek olan isimler arasında yer alıyor.

Diğer bölgelerde olduğu gibi, 2.Bölgede de ipi önde göğüslemenin anahtarı, 12 ilçenin hepsinden oy almaktan geçiyor. Bunu başarmak ise hiç kuşku yok ki, bir ekip işi. Hal böyle olunca, bütün gözler parti içinde etkin olan guruplara yöneliyor.

Baykalcılar, Gürselciler, Sarıgülcüler, Kılıçdaroğlu yanlıları gibi...

Bölgede tüm bu gurupların adayları var. Mustafa Sarıgül ise kendi aday. Anlayacağınız koşu başlamadan curcuna garanti...

İlçeleri gezen, üyelerle toplantılar yapan Mustafa Sarıgül önemli bir güç. Lakin parti içinde kendisine hiç de azımsanmayacak düzeyde tepki olduğunu da söylemeliyiz. Oyun dışında kalabilir mi? Bu olasılığı mümkün gören geniş bir kesim var. Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasaydı çantada keklik olan 2.bölge artık Sarıgül için mayın tarlası... Şimdiden Sarıgül'ü hedef alan bir kampanya başlatıldı bile. "Kime oy vermeyeceğini biliyorsun" kampanyasına destek sürekli artıyor.



Gurupların etkinliğinden söz etmiştik. Gurupların bölgedeki durumunu gözden geçirelim...

2.Bölge İstanbul'da güçlü olan Gürsel Tekin'in en zayıf olduğu bölge. Gürsel Tekin'in aksine Baykalcıların önemli bir yığınağı var bölgede. Ancak bölünmüş durumdalar... İlerleyen günlerde kendi aralarındaki sorunu çözerlerse Sarıgül'ün karşısına dikilip TBMM vizesi almasını engelleyecek aktörlerden biri olabilirler.

Kılıçdaroğlu'nun etkisinin ise ne yönde olacağını bugünden tahmin etmek zor. Bölgeden aday adayı olan Genel Merkez'e yakın isimler var. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu şu ana kadar kimin arkasında durduğunu belli etmiş değil. Bekleyip göreceğiz... Sürprizlere hazır olmak lazım!

Aslında bütün film bu kişiler arasında geçmeyecek. Var olan denklemi kökünden değiştirecek potansiyeli de barındırıyor 2.Bölge. Mustafa Sarıgül, Ercan Karakaş, Mehmet Sevigen, Aykut Erdoğdu, Melda Onur kadar tanınmayan ancak CHP örgütünde daha büyük karşılığı olan isimler var.

Büyük medya tanınmış isimleri konuşadursun gücünü örgütün iç dinamiklerinden alan, bizim çok iyi tanıdığımız ancak büyük medyanın vitrininde kendilerine fazla yer bulamayan isimleri 29 Mart akşamı kürsünün üst sıralarında görürseniz şaşırmayın.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.