Çağdaş Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sakine Sayar ile 2021 yılı planları, dernek faaliyetleri ve çalışmaları hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sakine Hanım, Çağdaş Kadınlar Derneğini kuralı 2 sene oldu sanırım. Derneğinizin kuruluş amacı ve hikayesi nedir?
Çağdaş Kadınlar Derneğimizi 13 Nisan 2018 tarihinde hayata geçirdik. Eyüpsultan’da bir kadın derneğinin olmayışı en büyük eksiklikti. Ben ve arkadaşlarım bu düşünceyle yola çıkarak, kadınların bir çatı altında buluşmasını sağlamak, dil, din, ırk ve siyasi görüş farkındalığı taşımadan dayanışma ve paylaşım içinde olmak amacıyla Çağdaş Kadınlar Derneğini hayata geçirdik.
Derneğimizin her görüş ve düşünceye açık olması talepleri arttırıyor. Genellikle erkekler eşlerini siyasi partilere çok fazla göndermek istemezken bir kadın derneğine gönül rahatlığıyla yönlendirebiliyorlar. Böylelikle eşlerinin sosyalleşmesi ve arkadaş edinmesine katkı sağlamış oluyorlar. Derneğimizin her görüş ve düşünceye açık olması güven oluşturuyor.
Peki sizce Eyüpsultan'da kadınlar en çok neye ihtiyaç duyuyor?
Kadınlar erkeklerden özgürlük istemiyor, erkekler kadar özgür olmak istiyor. Tacizin, tecavüzün, darpın, kadın cinayetlerinin, kadın üzerinde ki kaygı ve korkusunun artışı, cezai yaptırımların yetersiz oluşu maalesef kadını çaresiz bırakıyor. Eyüpsultan’da ve Türkiye’nin her bölgesinde bu kaygı ve korkular gün geçtikçe artarken ne yazık ki kadınlar bunu kendi iç dünyasında yaşamaya devam ediyor.
Ataerkil toplum kadını yok sayarken, kadın işsizliği derinleşiyor, kadınlar çok düşük maaşla çalışıyor. Ekonomik kriz en çok kadını etkiliyor. Türkiye’de işsizliğin artması, askeri ücretin düşük olması, göçmen artışı, 7 milyonu aşan Suriye’li vatandaşın yükü toplum üzerinde baskı ve huzursuzluğa sebep olurken, aile içi şiddet de her gecen gün artıyor, ocaklar sönüyor, canlar yanıyor.
Kadınların can güvenliğine ve huzura ihtiyacı var. Kadınların özgüvene ihtiyacı var. Güçlenmek için başkalarının merhametine değil kendi gücünün farkına varmasına ihtiyacı var. Güçlü, akıllı, başarılı kadın, güçlü nesiller yetiştirir. Kısacası, kadınların hak ettiği değere ihtiyacı var.
Üzülerek belirtmeliyim ki son zamanlarda Kadın cinayetleri ve şiddet ciddi bir artış gösterdi. Size mağdur kadınlardan yardım talepleri geliyor mu? Bu taleplere dair neler yapıyorsunuz?
Maalesef kadına karşı şiddet, taciz ve tecavüz olayları artıyor. Üzülerek belirtmek isterim ki dünyada 2. sıradayız.
Son 10 yılda 3000'i aşan kadın katliamı oldu, evde, sokakta, kafede vs kadınlar katlediliyor, yargının ağır cezai yaptırımları yok mu var elbette ama cezai indirim adı altında erkeklerin 6 ay gibi kısa bir süre sonunda dışarı bırakılması teşvik ediliyor. Caydırıcı ciddi ağır cezalar verilmeli, İstanbul sözleşmesi hayata geçirilmeli, TBMM bu konuda ciddi önlemler almalı, caydırıcı yasalar çıkarmalı.
Biz Çağdaş Kadınlar Derneği olarak bize ihtiyaç duyan mağduriyeti olan, sorun yaşayan kadın-erkek fark gözetmeksizin bize ulaşan tüm arkadaşlara destek oluyoruz, duyarsız kalmıyoruz. Şiddet gören kadınlarımız geldi avukat ve psikiyatri desteği verdik, gerekli kurumlara yönlendirdik. Bu bizim görevimiz.
Şiddete maruz kalan kadın ve çocukların şiddete karşı korunması ve alınması gereken önlemler hakkında seminerleriniz oluyor mu?
Çağdaş Kadınlar Derneğimizin 13 Nisan 2018 tarihinde açılışını yaptık 25 Nisan’da dernek merkezimizde çocuk istismarı panelimizi gerçekleştirdik. 2018-2019 Tarihleri içerisinde 5 panelimiz, 5 basın açıklamamız oldu. 3 Televizyon kanalına çıktık Vovun, Krt, Tenpo.
Bireysel silahlanmaya karşı 7 bölgede stant kurup imza kampanyası düzenledik. Sorunlar büyüyor, acı, kaygı, korku ve endişe derinleşiyor bizler her mağdurun yanındayız.
Bölgemizdeki kadınların istihdamına yönelik sizce neler yapılmalı? Bununla ilgili çalışmalarınız var mı, yetkililere buradan neler söylemek istersiniz?
Bizler dernek olarak daha fazla mağdur kadına dokunmak ve destek olmak için atölye kurmak ve kadınların el emeklerini satmaları adına pazar oluşturmak istiyoruz. Dernek lokali açma düşüncesini ilk günden bu güne taşıyoruz. Gerek kadınlarımızın evde yaptığı ürünlerin satışını yaparak kendi bütçelerine katkı sunmalarını sağlamak, gerekse lokal de çalışıp aile bütçesine katkı sunmak adına, ama kabul görürsünüz ki sermaye gerekiyor. Üzülerek söylemek isterim ki destek bulamadık. İnşallah ilerleyen tarihlerde hayata geçiririz. Yetkililere buradan seslenmek isterim, kadınlara destek çıkın, bizlerin çok başarılı projeleri var. Bizlerden beklenti çok ama destek yok.
2021 yılında Çağdaş Kadınlar Derneği olarak yapmayı planladığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Çağdaş Kadınlar Derneği olarak birçok projelerimiz var. Sosyal, kültürel, eğitim, bilinçlendirici paneller, (deprem, ilk yardım, kadının toplumdaki yeri, kadın hakları, İstanbul Sözleşmesi, kadın sağlığı, sağlık taraması, bölgelerde ve dernek merkezimiz de kurslar vs) düzenlemek istiyoruz. Covid 19 nedeni ile 17 Nisan tarihinde getirilen kısıtlamalar bizi de etkiledi, hayata geçiremedik, velakin hayat normale döndüğünde hepsini bir bir yapacağız.
Eyüpsultan'da gelecek dönem kadınların siyasi ve sosyal alanlarda daha aktif bir şekilde temsil edilmesi, yer alması konusunda ki plan ve düşünceleriniz nelerdir? Bu yönde çalışmalarınız var mı?
Evet, kadının siyasette temsiliyeti önemli ama her kadın, her genç başarı sağlayacak diye bir kaide yok. Kadın haklarına, sorunlarına, sıkıntılarına vakıf olacak bilinçte kadınlar değerlendirilmeli. Kadınların parlamentoda ve yerel yönetimlerde temsil oranı, nüfus ortalamasına yakışır bir şekilde olmalı. Biz kadınlar dünya nüfusunun yarısıyız. Türkiye ve dünyada hem siyasi hem sosyal alanlarda da eşit olmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk 1934'de dünyada ilk kez seçme ve seçilme hakkını biz kadınlara tanıdı. 1935'de 17 kadın milletvekili meclise girdi. Atatürk’ün şu tablosunda dünya 2. olan Türkiye, kadın temsili olarak son sıralara geldi. Bugün baktığımızda meclisin %17 kadın vekilden oluşuyor. Bu pastanın %20’si demek, kadının temsiliyette ne kadar geride olduğumuzu göstermekte.
Kadınlar gücünü birleştirmediği takdirde maalesef bu tablo değişmeyecek.
Seçimden seçime sezonluk işçi statüsünde bulunacak, seçim nağraları atarken kadınsız devrim olmaz, kadınsız kazanım olmaz haydi bacılar sandığa, sokağa, alana diyecek, seçim bittiğinde bunlar sadece sözde kalacak kadın kenarda tutulacak...
Hak verilmez istenir. Bir kaç kadını değerlendirecekler bununla yetinin diyecekler. %30 kota nedir? Yarı yarıya temsil sağlanmalı, bu haksızlığa kadınlar dur demeli, burada da örgütlü güç ortaya çıkıyor kadınlar örgütlenmeli.
Son olarak bölgenizdeki kadınların örgütlenmesi ve birbirine daha çok kenetlenmesine yönelik temennileriniz nelerdir?
Kadınlar için aleyhine işleyen bir süreç. Her şeyden önce kadınlar özgür ve eşit olmalıdır. Hayatın her evresinde de özgürlüklerin sağlanabilmesi için Laik rejimin devam etmesi gerekir. Laiklik, bizim dört elle tutunup savunacağımız tek temel değerdir. Kemalizm’in öznesi, bizim nefes alma alanımızdır. Laiklik akıl kullanmak, soru sormak, sorgulamak, hak ettiği değeri görmek, birey olarak yaşayabilmek demektir. Oysa bugün kadından istenilen, kaderci olsun biat etsin soru sormasın. Yavaş yavaş iş hayatından ev hayatına doğru gitsinler, elinin hamuruyla erkek işine karışmasın, çocuk doğursun, yemek yapsın, hamur yoğursun ve hayatı sorgulamadan sürdürsün. Bizde tam aksini istiyoruz.
Kısacası, Laik rejimi, din ve vicdan özgürlüğünü, devlettin tarafsız kalmasını, toplumsal barışın ve demokrasinin savunulmasını, kadınların parlamentoda ve yerel yönetimlerde temsilinin nüfusa yakışır bir şekilde sağlanmasını istiyoruz.
Biz kadınlar ciddi güç potansiyeliyiz, bunun farkına varmalıyız. Çağdaş Kadınlar Derneği, tüm kadın kardeşlerimizin ortak adresi ve yuvası herkesi bekliyoruz.
Sakine Hanım Haber Eyüp Ailesi olarak bize ayırdığınız zaman için teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.