Elif Hanım, sizi tanımayan okurlarımız için kısaca kendinizi anlatır mısınız?
Eyüp’ün Rami Mahallesi’nde dünyaya gözlerini açmış, 1948 yılında Rumeli’den Eyüp’e göç etmiş, iki çocuklu, ismini dedesinin koyduğu bir ailenin biricik, tek kızıyım. 1984 yılında babamın Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı ve genel koordinatör görevine getirilmesi ile Eyüp’te belediyeciliğin ruhunu benimsemiş, Rami Hacı Ali Paşa ve İslambey İlköğretim okullarında vekil öğretmenlik yaptıktan sonra 1994 yılında da Eyüp Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nde devlet memuru olarak göreve başlamış bulunmaktayım. Bir süre ara verdiğim devlet memurluğu görevime 2019 yılında Eyüp Sultan Belediyesi Göktürk Kültür-Sanat ve Gençlik Merkezi’ne yönetici olarak tekrar döndüm.
Babanız Eyüp’ün en tanınan kişilerinden Bestekâr Nihat İncekara. Sizin sanata olan ilginiz ailenizden geliyor olsa gerek. Bize çocukluğunuz ve babanızdan biraz bahseder misiniz?
Babam Eyüp Belediyesi’ndeki görevi sırasında 1984 yılında Eyüp Musiki Derneği’ni kurdu. Eyüp musiki yönünden oldukça güçlü bir ilçedir. Birçok bestekâr Eyüp’te doğmuş, yaşamış ve yaşama burada veda etmiştir. 2002 yılında Başkanımız Sayın Deniz Köken’in de mütevelli heyetinde yer aldığı vakıf olan kurumun da kurulduğu günden bugüne başkanlığını yapmaktadır. Musikimiz, Eyüp ve çevresinde köklü hüviyetini sürdürmesi ve Türk müziğine gönül verenlerin bir araya gelmesi yönünde hizmetler vermeye devam etmektedir. Küçük yaşlarda hatırladığım anılarım arasında babamın hafta sonları kanun çalması ve birçok bestesini evde icra etmesi geliyor. Babam hafta sonları bizi Eyüp’te bulunan sinemalara götürürdü. Eyüp’te sinema kültürü çok eskiye dayanmaktadır. Eyüpsultan’ın kültürel geçmişi ufkumu açmıştır. Ayrıca babamla aynı okullarda okuyup, babası ile Eyüp’ün havasını teneffüs etmek tarifi imkânsız ve herkese nasip olmayan bir duygu olmasa gerek. İnsan hatıralarının çok olduğu doğup büyüdüğü yeri asla terk etmek istemiyor, daima Eyüp’te olmak bana huzur veriyor. Babam Eyüp’te radyo dükkânı olan dedemden etkilenerek musikiye olan ilgisinin geliştiğinden bahseder. Şimdi düşündüğümde Göktürk’te kültür ve sanat alanında verdiğim hizmetler de babamın sanata olan bakışıma kattığı etkilenmemden geliyor. Bunların yanı sıra çocukluğum Eyüp’te ve çok mutlu geçti. Babamla her baba-kız ilişkisi gibi güçlü bir bağ vardı. Okul çıkışları babamın Eyüp’te mali müşavir yazıhanesine giderdim. Beni en etkileyen ve aramızdaki bağı ifade eden en güzel belge babamın bana yazdığı şiirdir, bunu da sizinle paylaşmak isterim:
KIZIM’A
Sevmede birincisin sevilmede birinci
Benim için daima sen en önde birinci
Unutturur derdimi her zaman gülen yüzün
Isıtır hep içimi umut dolu bir sözün
Çok yanın bana benzer sende benden izler var
Seni ilk görenler tereddütsüz tanırlar
Benim en büyük arzum seni hep mutlu görmek
Seni mutsuz görmeye dayanır mı bu yürek
Bilirim ki arkamdan sen çok üzüleceksin
Belki de hatıramı bir tek sen sürdüreceksin
Ömrümün son anında bana sen çok lazımsın
Sen benim çok sevdiğim biricik tek kızımsın.
Kadınlar ile ilgili Göktürk’te çok önemli projeleri başarıyla uyguladığınızı biliyoruz. Bu projelerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
2007 yılından beri Göktürk’te ikamet ediyorum. Kurumsal hayata ara verdiğim bir dönemde çeşitli sektörlerde işletmeci olarak girişimci oldum. 2017 yılında Göktürk’te Aktif Girişimci Kadınlar Grubu’nun yönetim kadrosunda ve kuruluşunda yer aldım. Dokuz kadın olarak kurduğumuz grubumuzla ilk faaliyetimiz, sosyal sorumluluk projesi bazında, mahallemizde yaşayan 80 kadınla “Mahallemizde Şenlik Var” sloganı ile çeşitli kategorilerde satış yaptıkları bir pazar kurduk ve Göktürk’te tüm sitelerde yaşayan çocuklarımıza gönüllülük esasına dayanarak ücretsiz duyu, duygu, duyarlılık ve yaratıcılığını geliştiren drama dersleri verdirdik. Grubumuz halen mahallemizde bulunan girişimci kadınlara destek olma çabası içerisindedir.
2019 yılında Eyüp Sultan Belediyesi Göktürk Kültür-Sanat ve Gençlik Merkezi’ne yönetici olarak görevlendirildim. Göreve gelmemden bugüne değin merkezimizde çocuklara ve yetişkinlere yönelik enstrüman dersleri, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Korosu kurduk. Çeşitli konularda mahallemizde yaşayan akademisyenlerle seminerler düzenledik, yeni nesil projelerle yoğun talep gören girişimcilere sertifikalı kurslar açtık. Ayrıca gençlerimize sağlanan internet imkânı ile yüzlerce gence ders çalışma ortamı sağladık. Mahallemizde yaşayan yabancı uyruklu ailelerle farklı kültürleri tanıma projeli kurduğumuz kütüphanemizde Rusça ve İngilizce dersler vermeye başladık. Kadınlara yönelik gençlik ve spor müdürlüğümüz ile profesyonel hocalar eşliğinde Plates, Zumba dersleri düzenledik. Pandemi süresinde Özgecan Aslan Parkı’nda çocuklara ve yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları ile hiç bisiklete binmemiş 70 kadına bisiklet dersleri verdirdik. Belediyemizin çatısı altında düzenlediğimiz etkinliklerle birçok aileye ulaşıp onların sorunlarına elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmayı vazife edindik. Pandemi süresinde mahallemizde yaşayan sanatçılarla Belediye başkanımızı buluşturup sorunluları dinledik, pandemi sonrasında birlikte yapacağımız etkinlikleri değerlendirdik ve mahallemizde yaşayan sanatçılarımıza merkezimizde bulunan sahnemizi ücretsiz olarak YouTube çekimleri için açtık. Göktürk şefliği görevim ile Göktürk’ün ruhunu anlayıp burada yaşayanların talep ve isteklerine Eyüp Sultan Belediyemizin çatısı altında, ayrıca her alanda her yaşa hitaben düzenlediğimiz etkinliklerimizle sanata ve sanatçıya değer veren vizyoner başkanımıza destek vermekten onur duyuyorum.
Eyüp Sultan’da kadınlara yönelik gelecekte yapmayı düşündüğünüz yeni projeleriniz var mı?
Sadece Eyüp Sultan diye bakmayalım, Türkiye’de kadınlar hâlâ karar mekanizmalarında ve ekonomide yeterince yer alabilmiş değiller. Eyüp Sultan’da şanslıyız, Sayın Başkanımız her hedef kitlesine aynı yaklaşımla destek veren bir vizyona sahip. Ben de çalıştığım bölgede kadınlar için, gençler için yapmak istediğim birçok projeyi hayata geçirebileceğime inanıyorum. Kadınlarımızın öncelikle ekonomide yerlerini alarak güçlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bundan yola çıkarak belediye hedeflerimizde, kadınlarımızı “Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” altında bir araya getirerek yaratıcılık ve güç birlikleriyle kendi yollarını açmaya destek vermeyi planlıyoruz. Artık amaç, “ne balık vermek, ne balık tutmayı öğretmek” değil; asıl amacımız, “balık üretimini çoğaltmak” olmalı. Birey olarak da, ülke olarak da üretimde gelişirsek, ayaklarımız yere daha sağlam basar. Üretken kadınlarımızı girişimcilikte desteklemek, tarımı herkesin yapabileceği sistemle kurgulamak, kadınlara ve gençlerimize ortak pazar imkânları bulmak, Eyüp Sultana bağlı köylerimizde hızla hayata geçirmek istediğim ilk projeler arasındadır. Burada başlayacağımız pilot projeleri tüm Eyüp Sultan’da uygulamaya geçirmek de gelecekteki hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca, yine belediyemizin çatısı altında “Kuluçka Merkezi” ve “Girişimcilik Merkezi” açıp bu bölgede yaşayan eğitimli, tecrübeli ve kalifiye insanların bilgi ve tecrübelerini genç kadın girişimcilere aktarmasını sağlayacağı bir projeyi de gerçekleştirmek için çalışıyorum. Bu merkezde haftanın belli günleri, çeşitli hukuk bürolarından, yeminli mali müşavirlerden, bankacılardan, IT uzmanlarından temsilcileri ağırlayıp girişimcilere destek olmalarını ve çevrede yaşayan tecrübeli ve emekli kişilerden sponsor ve mentor olmalarını isteyebilir, bunu bir sosyal sorumluluk projesi haline getirebiliriz.
8 Mart vesilesiyle de şunu vurgulamak isterim: Kadınlarımızın bireysel ve sosyal varlıklarını kabul etmeli ve saygı göstermeliyiz. Sizin aracılığınızla tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.