Eyüp’e yolu düşen, Eyüp’ün adını duyan hemen herkes Eyüp Sultan Camii ve Pierre Loti Tepesi’nden haberdardır. Oysaki, her köşesinde tarih barındıran ilçede popülarite yakalayamayan ancak değeri yadsınamaz pek çok doku mevcut. Silahtarağa Elektrik Santrali, Göktürk ve Kemerburgaz’daki su kemerleri, Eyüp Lisesi bunlardan sadece birkaçı. Tarihinde iki cumhurbaşkanı çıkarmış, benim de mezun olduğum Eyüp Lisesi’nden başlamak isterim.
Topraklarımızdaki ilk meslek odasını kuran Mimar Kemaleddin’e, 5. Mehmet tarafından bugünkü Ebusuut Ortaokulu’nun olduğu bina inşa ettirilir. Reşadiye Numune Mektebi adıyla 1911’de eğitim başlar. 6. Cumhurbaşkanımız Fahri Korutürk ilk öğrenimini burada tamamlar. İlk izcilik – o zamanki adıyla keşşaflık – faaliyetleri Galatasaray Lisesi ve Eyüp Lisesi’nde Avrupa’dan getirilen uzmanlarla şehrimizde başlamış olur. Eyüp Lisesi’nin tarihinde yer bulan başka bir ilk ise Osmanlı Devleti’nin ilk spor eğitmenine yer vermesidir. Selim Sırrı Tarcan - ki kendisi eski Ordu Milletvekili olur.- Osmanlı’daki ilk spor eğitmeni olarak öğrencilere ders vermeye başlar. Modern eğitime geçiş anlamında cumhuriyetten önce atılan bu adımlara öncülük eden okul müdürü Mekki Bey’e de hakkını teslim etmek gerekir. Unutmamak lazım; döneminden ileride, öngörü ile davrananlar tarihe adını yazdırır.
Müdürümüzü ve öğretmenlerimizi rahmetle anarken kurtuluş yıllarında verdikleri mücadeleyi de unutmamak lazım. Eyüp Lisesi, Kuvayı Milliye’nin silah deposu olarak kullanılıyor ve mühimmatın Anadolu’ya ulaşmasında bin bir zorlukla yine öğretmenlerimizin büyük mücadeleleri var. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.”
Cumhuriyet yıllarına geldiğimizde ise 1927 yılında Eyüp Muhtelit Orta Mektebi adıyla ortaöğretime başlanır. 1931’den 1956’ya kadar Eyüp Ortaokulu olarak eğitim sürdürülür. 1956’dan itibaren lise öğretimine de başlanır. Bugünkü armaların ve formaların üzerinde bu tarih yer alır.1972’de sahildeki yeni binaya taşınan dek Ebusuut Ortaokulun olduğu binada eğitime devam edilir ve Eyüp Lisesi adı alınır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden sonra fakülte eğitimi almak için gerekli olan fark derslerini yine Eyüp Lisesi’nde 70’li yıllarda aldı.
Bundan sonraki süreci isim değişikliği krizleri izledi. Tarihi, dokusu olan bir okulun isminin değiştirilmeye çalışması özellikle mezunlar başta olmak üzere öğrencilerden ve Eyüp’lülerden tepki topladı. Süper lise kavramının 2005-2006’da kalkması ile ilk isim krizi yaşandı. Eyüp Lisesi’nin adı Eyüp Anadolu Lisesi oldu. 2017’de ise ilçemizin adı Eyüp iken Eyüpsultan oldu. İlçenin ismi değişmesi ile birlikte okulun ismi de tekrar tartışmaya açıldı. 2018 yılında Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu Lisesi adını aldı ancak tepkiler üzerine geri çekildi. Tepki gösteren kimsenin Ömer Dinçer ile şahsî bir sorunu olmadığını düşünüyorum ancak kültürü ve tarihi olan bu eğitim yuvasından yetişmiş herkes sahiplenme duygusuyla hareket etti ve bu konuda kamuoyu oluştu. 2019’da ise okulumuz ilçenin isminin değişmesi durumundan nasibini alarak Eyüpsultan Anadolu Lisesi ismiyle bugün öğrenime devam ediyor. Pek çok tarihi okul Anadolu lisesi adını dahi almadan tarihten gelen ismiyle eğitim-öğretim hayatına devam edebilirken, biz Eyüplüler, ne yazık ki bilinmeyen bu değerimize sahip çıkamıyoruz. Bilinmeyen diğer değerlerimizi anlatmaya çalışacağımız gelecek yazılarda görüşmek üzere.
Her türlü sorularınız ve katkılarınız için: [email protected]
https://www.facebook.com/CemreBayginAnahtar Kelimeler:
Kaynakça:
Eyüp Anadolu Lisesi Tarihçesi http://eyupsultananadolulisesi.meb.k12.tr/icerikler/tarihcemiz_3575987.html
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın biyografisi
https://www.tccb.gov.tr/receptayyiperdogan/biyografi/
Selim Sırrı Tarcan biyografi:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Selim_S%C4%B1rr%C4%B1_Tarcan