Eyüp'te üç mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm ihalesi İBB Belediyesi tararafından ihaleye çıkarıldı. Bu çalışmaları kapsamında, Eyüp İlçesi, Akşemsettin Mahallesinin tamamı, Çırçır ve Alibeyköy Mahallelerinin büyük bir kısmı ile Güzeltepe Mahallesinin bir kısmında -yaklaşık 340 ha’lık alan- kentsel dönüşüme yönelik veri elde etme işinin yapılması hedeflenmektedir.
EYÜP İLÇESİ ÇIRÇIR MAHALLESİ VE YAKIN ÇEVRESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINA YÖNELİK VERİ ELDE ETME İŞİ
GEREKÇE RAPORU
Kentlerdeki oluşumsal ve gelişimsel sorunları; fiziksel, ekonomik ve sosyal sorunlar üst başlığı altında toplayabilir, bu sorunların sebepleri arasında; plansızlık veya ihtiyaca cevap vermeyen, geleceğe dönük ve gelişmeye açık olmayan planlama yaklaşımı, bilimsel alandaki eksiklikler, mevzuattaki yetersizlikler, mevcut planlara ve mevzuata uyumun denetimindeki yetersizlik, toplumun kurallara uymaya direnci, öngörülemeyen, önlenemeyen ve yönetilemeyen göç süreci, yerleşik olanla göçle gelen arasındaki uyumsuzluklar gibi birçok husus sayılabilir.
Bununla beraber, oluşumsal ve gelişimsel hiçbir sorun olmasa bile yine kentlerin yaşayan organizmalar olmaları nedeniyle zamanla yeni kentsel ihtiyaçlar söz konusu olabilmekte ve bu ihtiyaçların giderilmesi gerekmektedir.
Kent ile ilgili fiziksel, ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi veya yeni oluşan ihtiyaçların karşılanması çalışmalarının tamamına bir isim verilecek olur ise bu isim “KENTSEL DÖNÜŞÜM” olarak ifade edilebilir.
Yukarıdaki ifadelerden, kentsel dönüşümün unsurları olduğu anlaşılan fiziksel, ekonomik ve sosyal dönüşümü birbirinden bağımsız olarak düşünmek doğru ve de mümkün değildir. Yani bir başka ifade ile bu unsurların her biri diğerlerini de beraberinde getirmeli, oluşumu tetiklemelidir.
İDARE tarafından bu anlayışla; Türkiye’nin en önemli kenti, Dünya’nın en önemli kentlerinden biri olan İstanbul’un ihtiyaç duyduğu dönüşümü gerçekleştirebilmek için gerekli olan her ölçekte plan ve tasarım projeleri elde etmeye yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Bu çalışmaları kapsamında, Eyüp İlçesi, Akşemsettin Mahallesinin tamamı, Çırçır ve Alibeyköy Mahallelerinin büyük bir kısmı ile Güzeltepe Mahallesinin bir kısmında -yaklaşık 340 ha’lık alan- kentsel dönüşüme yönelik veri elde etme işinin yapılması hedeflenmektedir.
Bu veriler ışığında da sosyal, ekonomik, mekansal dönüşüme yönelik ana kararlar, modeller elde edilmiş olacaktır.
EYÜP İLÇESİ ÇIRÇIR MAHALLESİ VE YAKIN ÇEVRESİ
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINA YÖNELİK VERİ ELDE ETME İŞİ
ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME
MADDE–1: İŞİN KONUSU
İstanbul’un ihtiyaç duyduğu dönüşümü gerçekleştirebilmek için gerekli olan her ölçekte plan ve tasarım projeleri elde etmeye yönelik çalışmalar kapsamında Eyüp İlçesi, Akşemsettin Mahallesinin tamamı, Çırçır ve Alibeyköy Mahallelerinin büyük bir kısmı ile Güzeltepe Mahallesinin bir kısmı yaklaşık 340 ha’lık alanda kentsel dönüşüme yönelik veri toplama işinin yapılmasıdır.
MADDE–2: TARAFLAR
İş bu Özel Teknik Şartname metninde; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na bağlı “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” “İDARE” olarak, ihale hizmetleri yapımı uhdesinde bulunacak taraf ise “YÜKLENİCİ” olarak tarif edilmiştir.
MADDE–3: TANIMLAR
Proje Alanı: Şartname eki–1’deki krokide sınırları gösterilen yaklaşık 340 ha.’lık alandır.
Paydaşlar: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp Belediyesi
MADDE–4: İŞİN AMACI
Bu veri elde etme işi ile proje alanında yerinde kentsel dönüşümü mümkün kılacak ve işin bitiminden sonra yapılması hedeflenen uygulamaya yön verebilecek stratejik vizyon ve gelişme stratejilerinin hazırlanması amacıyla kentsel dönüşüme yönelik veri toplama işinin yapılması amaçlanmaktadır.
MADDE–5: İŞİN KAPSAMI
Bu amaç doğrultusunda YÜKLENİCİ tarafından çalışma kapsamında;
MADDE–6: İŞİN YÖNTEMİ
İş kapsamında elde edilecek Kentsel Dönüşüme Yönelik veriler ve şemalar konusunda, her birinin daha önce uygulanmış benzer nitelikte projesi olan uzman grup tarafından hazırlanacaktır.
YÜKLENİCİ tüm iş kalemlerini işin konusu ile ilgili meslek disiplininden uzman kişilere yaptırmak zorundadır. Bu uzmanların daha önce benzer işlerde çalışmış olma şartı vardır. YÜKLENİCİ tarafından işin süresi boyunca en az on yıllık mesleki deneyimi bulunan bir Şehir Plancısı/Mimar proje koordinatörü ve en az beş yıllık mesleki deneyimi bulunan bir adet Şehir Plancısı/Mimar koordinatör yardımcısı, Kentsel Dönüşüm projelerinde görev almış min 3 yıllık iş tecrübesine sahip Şehir Plancısı görevlendirilecektir.
YÜKLENİCİ, işin tüm kalemlerini İDARE’nin teknik yeterlilik ve ayrıntı açısından uygun göreceği şekilde, konusunda deneyimli uzman, müşavirler ve alt Yükleniciler ile hazırlatabilecektir.
YÜKLENİCİ, işin gelinen aşamalarını -İDARE’nin belirleyeceği sıklıkta ve mekanda- çalışma toplantıları yaparak, İDARE’ye sunacaktır.
MADDE–7: İŞİN SÜRESİ SAFHALARI VE TERMİN PLANI
7.1. İşin Süresi:
İşin süresi 120 takvim günüdür. İş toplam 4 safhadan oluşur. Çalışmalar şartnamede tanımlanan termin planına göre tamamlanarak İDARE’ye teslim edilecektir.
İşin süresi ihalenin ita amiri tarafından onaylanması ve sözleşmenin yapılmasını müteakip YÜKLENİCİ’nin 7 gün içerisinde İDARE’nin belirleyeceği formatta- iş programını İDARE’ ye teslim etmesi ve İDARE’nin 3 gün içerisinde iş programını onaylamasından sonra başlar.
7.2. İşin Safhaları:
Safhalara göre çalışma takvimi hazırlanacak, teslimler her safhada gerekli düzeltmeler yapılıp onaylar alındıktan sonra tamamlanacak ve bir sonraki safhaya geçilecektir. Onay süreleri işin toplam süresi içindendir.
7.2.1. Safha I: SAHA DEĞERLENDİRMESİ VE ÖN FİKİR ÇALIŞMASI
İDARE Tarafından YÜKLENİCİ’ ye Verilerin Sağlanması
Kapsamı, çıktıları ve programı açıklığa kavuşturmak ve planlama etüdleri, topoğrafik araştırmalar, hava fotoğrafları, ilgili teknik veriler, ulaşım verileri, altyapı, tarihi bilgiler, toprak kullanım teftişleri, çevresel faktörler, kentsel dönüşüm için pazar araştırmaları, trendler, değişimi etkileyen faktörler gibi gerekli tüm bilgilerin İDARE’ce YÜKLENİCİ’ye sağlanması ile analiz çalışmaları yapılacaktır.
Alansal ve Yapısal Analizlerin Yapılması
Proje alanının içinde yer aldığı bölgeye/yerleşme sistemine, öz niteliklerine ilişkin olarak aşağıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda çalışmalar hazırlanacaktır.
Bunun yanı sıra;
Safha sonuç Teslimi
8. maddede belirtilen teslim şartları geçerlidir.
7.2.2. Safha II: ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SENTEZ ÇALIŞMALARIN HAZIRLANMASI
Bu safhada, mevcut durum görülerek alan ve konum hakkında bilgi edinilecektir.
Analiz ve Temel Değerlendirmeler
Bu safhada, mevcut durum görülerek alan ve konum hakkında bilgi edinilecektir.
Başlıklar:
Gelecek gelişiminin zorunluluklarını tanımlamak adına planlama çerçevesinin özetlenmesi ve çalışılması
Vizyon Anahatları: Analizlerin sonuçlarının ve değerlendirilmelerinin incelenmesi, ana amaç ve proje prensiplerini içeren alt vizyonların tanımlanması,
Sorunların belirlenmesi ve anahtar ilkelerin geliştirilmesi
Üst ölçekli plan ilkeleri ışığında problem ve çözüm önerilerini içeren bir sentez paftasının hazırlanması
Ana konuların ve anahtar girdilerin tanımlanması (Yaşam kalitesinin arttırılması ve çevre gibi)
Dolaşım, Peyzaj, kentsel form, yoğunluk, bina tipolojileri, merkezler kademelenmesi ve sürdürülebilirlik odaklı stratejilerin geliştirilmesi,
Uygulama Araçlarının tanımlanması,
Fazlama çalışması (Şema plan alanını uygulama ve inşaat safhaları için bölgelere ayırma),
Başlangıç çizimlerinin hazırlanması (İDARE’ce yeterli görülen ölçekte- örn. 1/2000 ölçek detayında 1/5000 ölçek)
Bölgenin mevcut durumuna ilişkin görseller,
Trafik ve sirkülasyon, fonksiyonel bölgeleme ve arazi kullanım, Donatı alanları, ulaşılabilirlik-bağlılık ve açık alanlarla ilişkili olarak önerilen tasarım taslağını gösteren Şema plan,
Yeni kent vizyonu ve imajını gösteren şematik çizimler hazırlanacaktır.
Bu safhanın her iş kaleminin tamamlanmasından sonra YÜKLENİCİ, İDARE’nin onayını alacaktır.
II. Safha tamamlandığında YÜKLENİCİ, ihtiyaç programı ve tasarım hedefleri konusunda paydaşları bilgilendirme, görüş ve önerilerini almaya yönelik olarak çalışma toplantısı düzenleyecektir.
Safha sonuç Teslimi
Analiz-sentez-temel vizyonel kararlar ile alanın özetlenmiş raporunu içeren design brief verilecektir. 8. maddede belirtilen teslim şartları geçerlidir.
7.2.3. Safha III: KENTSEL DÖNÜŞÜM SENARYO/ŞEMALARININ OLUŞTURULMASI
Kentsel Dönüşüm stratejik master planına altlık oluşturacak tasarım şemaları, bölgenin hassasiyeti doğrultusunda vizyonel kararların belirlenmesi ile mekanın bütüncül olarak planlanmasına giden yolu çizmektedir.
Bu safhada yapılan çalışmalar, bugünü ve geleceği düşünerek sürdürülebilirlik ilkelerini temel almış yaklaşımlarla, her ölçekteki planlama çalışmalarına altlık olacak ayrıntılı bir altyapısını oluşturmaktadır.
Çalışmanın bu safhasında kentsel dönüşüm şema planlarına rehber olacak vizyonun belirlenmesine odaklanmaktadır. Bu safha gelişim stratejileri ve projenin daha alt fazlarında yer alan detaylı projelerin çerçevesini oluşturmak adına bir tasarım rehberini içermelidir.
Taslak Stratejik Vizyon ve Dönüşüm Stratejilerinin Belirlenmesi
YÜKLENİCİ tarafından yapılan saha araştırmaları, ofis çalışmaları ve İDARE tarafından sağlanan veriler ışığında proje alanının dönüşümü için alternatifli olarak taslak olarak stratejik vizyon ve dönüşüm stratejilerin belirlenmesi yapılacaktır.
Nihai Stratejik Vizyon ve Dönüşüm Stratejilerinin Belirlenmesi
YÜKLENİCİ tarafından nihai stratejik vizyon ve dönüşüm stratejileri belirlenecektir.
1/5000 Ölçek Detayında Uygun Görülecek Ölçekte Konsept Şema Planı Hazırlanması
Bu aşamada;
Tüm plan vizyonunun özeti hazırlanacak,
Arazi kullanım çerçeve Planı oluşturulacak, arazinin değeri dikkate alınarak alan için kentsel tasarım ve fikir projelerine göre fonksiyon alanları tanımlanacak,
Kamusal binalar ve donatılar belirlenecek,
Trafik ağı planı oluşturulacak,
Çevresel koruma çerçeve planı, açık alanlar çerçeve planı düzenlenecek,
Açıklayıcı planlama diyagramları, sürdürülebilirlik stratejileri tanımlanacak
Kentsel Dönüşüm uygulama modelleri önerilecek,
Değer haritası hazırlanacak,
Alternatif şema planı oluşturulacaktır.
Farklı Ölçeklerde Kentsel Tasarım Pilot Projesinin hazırlanması
Bu aşamada, Max 50 ha’lık alanda (çalışma alanı içinde İBB ve özel mülkiyete konu farklı bölgelerde) mimari tasarım projesi ve kentsel fikir projesi geliştirilecektir. Kentsel tasarım alanı konsepti ve vizyon özeti hazırlanacak, açıklayıcı planlama diyagramları, alan hesaplamaları ve fizibilite tanımlanacaktır.
Kentsel tasarım pilot projesi içerisinde;
Safha sonuç Teslimi
8. maddede belirtilen teslim şartları geçerlidir.
7.2.4. Safha IV: ÇALIŞMA SONUÇLARI
Çalışma Sonuç Verileri
Mevcut durum analizi sonrasında, teknik rapor aşamasında saptanan vizyon ve temel ilkeler çerçevesinde amaç ve hedeflere erişim için belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesi için alan bütününde gerekli çözüm önerilerinin, eylemlerin/faaliyetlerin/projelerin mekana yansıtılarak yöntemlerin belirlenmesi aşamasıdır.
Bu kapsamda elde edilen veriler doğrultusunda bir kentsel dönüşüm planına altlık teşkil edecek şema verilecektir. Yapılacak iş ve işlemler, alana dair uygulama etapları belirlenmesi, “yürütülecek çalışmaların kısa vadede hayata geçirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların görev ve yetkileri çerçevesinde projenin uygulanma aşamasında nasıl ve ne şekilde yer alacaklarına ilişkin görev tanımlarının ve çalışma programlarının yapılmasını, kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işlere ait faaliyet ve projeleri içeren planlama eylemlerinin belirlenmesini ve tanımlarının yapılmasını, alanın uygulama etap ve programları ile etapların önceliklendirilmesini, dönüşüm alanlarına ilişkin uygulama yöntem ve esasların belirlenmesini” içerir.
Yapılacak Şema Planının Alt Başlıkları;
Bu kapsamda hazırlanacak şema plan, çeşitli harita, plan, tasarım, grafik gösterim, rapor ve benzeri belgelerden oluşacaktır.
Bölge bütününe yönelik müdahale alanlarının mekânsal ve sosyal incelemeler sonucunda değerlendirilmesi, plansız kentleşme, sosyal ve teknik altyapı yetersizliği, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı kent siluetini bozan çok katlı yapı stoğu, ekonomik ömrünü tamamlamış yapılar, tarihi ve doğal değerlerin üzerinde oluşan kent baskısı gibi sorunların tespitinin yapılması ile mekansal, ekonomik, demografik ve sosyal sorunların, arazi çalışmasında elde edilen verilerle birlikte sentezlenmesi, kentin afet riski taşıyan, sosyal ihtiyaçlara cevap veremeyen bölgelerinin, ekonomik ömrünü tamamlamış ve fiziksel olarak yetersiz yapılarının modern şartlara göre sürdürülebilir olarak düzenlenmesi, mevcut kaynakların planlı ve sistematik bir dönüşüm süreci kapsamında kullanılması amaçlanmaktadır.
Projenin amaç ve hedefleri kapsamında, proje alanına ilişkin stratejilerin mekâna yansıtılması ve uygulama sürecinin belirlenmesi ile uygulama aşamasında ilgili tüm kurum ve kuruluşların projenin hangi safhasında ne şekilde yer alacaklarına ilişkin organizasyon şeması oluşturulacaktır.
Dönüşüm Şeması, proje alanı bütününde üzerinde planlama eylemlerinin/faaliyetlerinin (fonksiyon bölgelemeleri, dönüşüm, koruma, ulaşım, altyapı vb.) belirlenip, nihai çözümlerin ortaya çıkarıldığı proje aşaması olup, bu aşama planlama eylemlerinin, detaylandırılmasını içerir.
Bu çerçevede;
Ulaşım, tasarım, fonksiyon ilkelerini ortaya koyan,
proje hazırlanacaktır.
Yukarıda belirlenen hususlar çerçevesinde uygulama aşamasındaki öncelik sıralamasına göre etaplaması yapılacak ve belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda uygulamaya yönelik ihtiyaç programları belirlenecek ve bu etapların her biri için kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilecek planlama eylemlerinin/faaliyetlerinin belirlenecektir.
Dönüşüm Şeması, algılanabilir ve ayrıntılı gösterime uygun bir ölçekte düzenlenir ve çeşitli şemalarla desteklenen Raporuyla birlikte sunulur.
7.3. Termin Planı:
7.3.1. I. safha işe başlama tarihinden itibaren 45 GÜNDÜR. Bu süre zarfında şartnamede bu safhada tarif edilen işler eksiksiz ve kusursuz olarak 45. gün mesai saati sonuna kadar İDARE’ye teslim edilmelidir. Bu safhada tarif edilen işlerin karşılığı ihale bedelinin % 40’ı kadardır.
7.3.2. II. Safha; I. safha iş bitim tarihinden itibaren 20 GÜNDÜR. Bu süre zarfında şartnamede bu safhada tarif edilen işler eksiksiz ve kusursuz olarak 20. gün mesai saati sonuna kadar İDARE’ye teslim edilmelidir. Bu safhada tarif edilen işlerin karşılığı ihale bedelinin %10’u kadardır.
7.3.3. III. safha II. safha iş bitim tarihinden itibaren 45 GÜNDÜR. Bu süre zarfında şartnamede bu safhada tarif edilen işler eksiksiz ve kusursuz olarak 45. gün mesai saati sonuna kadar İDARE’ye teslim edilmelidir. Bu safhada tarif edilen işlerin karşılığı ihale bedelinin % 40’ı kadardır.
7.3.4. IV. safha III. safha iş bitim tarihinden itibaren 10 GÜNDÜR. Bu süre zarfında şartnamede bu safhada tarif edilen işler eksiksiz ve kusursuz olarak 10. gün mesai saati sonuna kadar İDARE’ye teslim edilmelidir. Bu safhada tarif edilen işlerin karşılığı ihale bedelinin % 10’u kadardır.
7.3.5. Teslim edilen çalışmanın tarif edilenden eksik ve kusurlu olması halinde, ihale bedeline oranla belirlenmiş olan safha bedeli eksik ve kusur oranınca azaltılarak yeni safha bedeli belirlenecek, ödemeler bu yeni safha bedeli üzerinden gerçekleştirilecektir. Teslim edilen çalışmadaki eksik ve kusurların işe yarar sürede giderilmesi halinde safha bedeli işin tamamlanma oranına göre yeniden belirlenebilecektir.
7.3.5.Her safhada tarif edilen işlerin eksiksiz ve kusursuz olarak vaktinde gerçekleştirildiği kontrol heyetince onaylandığı takdirde düzenlenecek hakediş doğrultusunda İDARE tarafından YÜKLENİCİ’ye safha bedelinin 4/5’i ödenecek, safha bedelinin kalan 1/5’inin ödenmesi hususu kabul aşamasında, ait olduğu safhada tanımlanan işlerin eksiksiz ve kusursuz olarak gerçekleştirildiği kabul heyetince onaylandığı takdirde düzenlenecek hakediş doğrultusunda İDARE tarafından YÜKLENİCİ’ye ödenecektir.
7.3.6. . Çalışma bütününde (İdari Şartname, Özel Teknik Şartname) belirtilen iş kalemlerinde kısmen ya da tamamen herhangi bir çalışmanın yerine getirilmemesi durumunda, İDARE resen bu ilgili safhada yapılmayan işi iptal etmeye ya da safhalar arasında aktarma yapmaya, yapılan iş kalemlerini öne ya da sonraya almaya, kısmen kabule ve ödemeye yetkilidir.
MADDE–8: İŞİN TESLİM BİÇİMİ
8.1. Her safhanın sonunda o safhaya ait, çalışmanın sonucunda ise işin tamamına ait olarak hazırlanacak proje / plan paftaları ile Yönetici özeti, kısa özet ve diğer raporlar kâğıt ortamında (iki takım) ve sayısal ortamda (iki ayrı taşınabilir bellekte) İDARE’nin belirleyeceği veya onaylayacağı formatta teslim edecektir.
8.2. Her safhanın sonunda o safhaya ait, çalışmanın sonucunda ise işin tamamına ait olarak MS Powerpoint ve PDF formatında ayrıntılı ve özet sunumlar kağıt ortamında 2 takım, sayısal ortamda (iki ayrı taşınabilir bellekte) İDARE’ye teslim edilecektir. Ayrıca pdf olarak teslim edilecek ürünlerin hazırlanma aşamasındaki kaynak dosyaları da İDARE’ye teslim edilecektir.
8.3. Çalışma sonucunda İDARE’nin belirleyeceği görsel ve yazılı bazı dokümanlar minimum 10 adet fotoblok olarak İDARE’ye teslim edilecektir.
8.4. Çalışmanın sonucunda; çalışmanın bütün süreçlerini anlatan sonuç paftası İDARE’nin belirleyeceği veya onaylayacağı formatta teslim edecektir.
MADDE-9: ONAY VE KABUL YETKİSİ
Tüm çalışmaların birbirini tamamlayan, bir bütünün parçaları olduğu kabul edilerek; İDARE işin başlangıcından bitimine kadar devam eden süreçte, gerekli görmesi halinde çalışmalardan bir ya da daha fazlasını diğer çalışmalara re’sen aktarmaya, iptal etmeye veya kısmen ya da tamamen onaylamaya, safhalara ait teslim edilen her bir iş kalemini tamamen ya da kısmen kabul etmeye, teslim edilen iş kaleminin ödemesini kabul edilen kısmı oranında yapmaya, iptal edilecek iş kalemlerini iş kapsamından çıkarmaya re’sen yetkilidir.
MADDE-10: BİLGİ PAYLAŞIMI VE GİZLİLİKLE İLGİLİ HUSUSLAR
10.1. Bilgi Paylaşımı:
10.1.1. Projeye ilişkin her türlü bilgi YÜKLENİCİ ve İDARE arasında serbestçe paylaşılacaktır.
10.1.2. Proje kapsamında YÜKLENİCİ, İBB, İlçe Belediyeleri ve bunlara bağlı kuruluşlardan temin ettiği bilgi, belge ve doküman için İDARE’den ücret talep etmeyecektir.
10.2. Gizlilik:
10.2.1. YÜKLENİCİ proje ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri gerek proje aşamasında gerekse izleyen yıllarda, gizli tutmakla yükümlüdür.
10.2.2. Bu gizlilik esası uyarınca, üçüncü kişiler tarafından daha önce bilinen ve açıklanmasında herhangi bir sakınca bulunmayanlar dışında, tüm çalışanları ile YÜKLENİCİ ve vasıtasıyla projede yer alan kişi (varsa bağlı bulunduğu kuruluş ve bu kuruluşun çalışanları da dâhil) ve kuruluşların; (tüm çalışanları ve varsa bağlı bulunduğu guruptaki diğer kuruluşların çalışanları ile birlikte) İşveren tarafından bizzat teslim edilen ya da dolaylı olarak öğrenilen veya çalışma kapsamında elde edilen/üretilen proje ile ilgili bilgi, belge ve her türlü dokümanı (araştırma, planlama, fizibilite, tasarım, mühendislik, hesap, yazılım, finansman kaynağı, iş tanımı, metodoloji, malzeme, teknoloji, fiyat ve benzeri) gizli belge olarak muhafaza edeceğini, İDARE’nin yazılı izni olmadan üçüncü kişilere açıklamayacağını, başka bir iş kapsamında kullanmayacağını, doğrudan veya dolaylı olarak İDARE’ye ve işe zarar gelecek şekilde kullanılmasına ortam hazırlamayacağını, işin sona ermesini takiben alıkoymayarak iade edeceğini kendisi ve vasıtasıyla projede yer alan tüm kişi ve kuruluşlar adına YÜKLENİCİ taahhüt eder.
10.2.3. Bu koşullara uyulmaması halinde İDARE’nin yasal yollara başvurma ve tazminat hakkını YÜKLENİCİ peşinen kabul eder.
MADDE–11: GENEL HÜKÜMLER
11.1. İş bu Özel Teknik Şartname, “Gerekçe Raporu” ve “Ekleri” ile birlikte bir bütündür.
11.2. Çalışmanın bütününde dil birliği ve bütünlük ile veri standardı sağlanacaktır. Mekânsal, sayısal, araştırma, raporlama vb. tüm çalışmaların toplanması, tasnifi ve bilgisayar ortamında saklanması, analizi ve farklı amaçlarda kullanılmak üzere değerlendirilerek transfer edilmesi ve bu amaçla raporlanması ve sunum tekniklerinde kullanılması amacıyla, güncel, yeterli ve amacına uygun bir bilgi sistemi, bilgi teknolojileri kullanılacaktır. YÜKLENİCİ lisanslı yazılımları kullanacaktır.
11.3. YÜKLENİCİ, sözleşme imzalandıktan sonraki 7 gün içerisinde İş Programı ve Proje Yönetim Organizasyon Şemasını (güncellenebilir, sorgulanabilir bir sistemde, çalışanları, alt yüklenicileri, danışmanları, uzmanları, müşavirleri ile birlikte) sözleşmenin her safhası ile ilişkilendirerek İDARE’ye teslim edecek, İDARE, takip eden 3 gün içerisinde İş Programını onaylayacaktır. İDARE, gerekli görüldüğü takdirde İş Programı onayından önce veya sonra İş Programında değişiklik istemeye yetkilidir.
11.4. İDARE’nin karşılığında bedel ödediği fikir projelerinin her türlü tanıtım, kullanım hakları İDARE’ye aittir. İDARE gerek gördüğü takdirde iş bittiği tarihten sonra da proje müellifine atıfta bulunmak kaydı ile projeleri değiştirerek kullanma hakkına sahiptir.
11.5. Çalışma süresince oluşabilecek tüm tereddütlü hallerde İDARE’ nin yazılı talimatı esastır.
11.6. Sözleşme konuları ile ilgili uzlaşmazlıklarda İstanbul Adalet Sarayı mahkemeleri yetkilidir.
11.7. Bu Özel Teknik Şartname 11 maddeden oluşmakta olup, sözleşmenin taraflarca imzalanmasından sonra yürürlüğe girer.
EKLER
EK - 1