22 Mayıs 2024 tarihinde Eyüp Kültürel Mirası Koruma ve Tanıtma Derneği, Art İstanbul Feshane'de tanıtım etkinliğini düzenledi...
Eyüp’ün somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunmasına, tanıtımına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına destek vermek amacıyla 2 Mayıs 2024 tarihinde “Eyüp Kültürel Miras” kısa adı ile kurulan derneğin, Art İstanbul Feshane'de düzenlediği tanıtım etkinliğine Eyüpsultan İlçe Kaymakamı Sayın İhsan Kara ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Sayın Dr. Mithat Bülent Özmen’in yanı sıra mimarlıktan fen ve doğa bilimlerine, mühendislikten sanat tarihine geniş bir yelpazede farklı disiplinlerden akademisyenler ve uzmanlar katılım sağladı..
Tanıtım programı, Eyüp Kültürel Miras’ın kuruluş sürecini ve hedeflerini yansıtan tanıtım filmi gösterimi ile başladı. Sonrasında, Eyüp Kültürel Mirası Koruma ve Tanıtma Derneği'nin temellerini atan ve kurucu yönetim kurulu üyesi Eyüplü araştırmacı-yazar Şener Türkmenoğlu, Eyüp'ün kültürel mirasını koruma fikrinin ilk Eyüp Kent müzesi düşüncesiyle başladığını belirtti. Türkmenoğlu, derneğin kuruluş günü olan 2 Mayıs'ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Eyüp'e yaptığı tek ve ilk ziyaretin günü olması nedeniyle, bu tarihin tüm Eyüp Kültürel Miras kurucuları için gurur verici bir anlam taşıdığını özellikle vurguladı.
Eyüp Kültürel Mirası Koruma ve Tanıtma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuray Özaslan ise Eyüp’ün gündelik yaşamından mimarisine, kaybolan mesleklerinden endüstri miraslarına, eğitim, inanç, peyzaj ve göç tarihinden; sanat, müzik ve sinema geçmişine kadar geniş bir kültürel çeşitlilikte derneğin planladığı projeler üzerine bilgilendirici bir sunum yaptı. Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan tarihçesi ile somut ve somut olmayan kültürel miras açısından Eyüp ilçesinin zenginliğine dikkat çeken Prof. Dr. Özaslan, Eyüplü olmanın oluşturduğu aidiyet duygusuyla, kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasına ilişkin çalışmalarının içinde yer alınması gerekliliğini vurguladı.
Dernek adına son konuşma, Eyüp Kültürel Mirası Koruma ve Tanıtma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emel Geçkinli tarafından yapıldı. Eyüp kökenli olan Prof. Dr. Geçkinli, ailesine ait tarihi ahşap evin yeniden inşası sırasında gün yüzüne çıkan kulplar, fırın malzemeleri, lüleler ve Bizans dönemine ait çanak parçaları gibi objelerden örnekler gösterdi. Ayrıca, kaybolma tehlikesi altında bulunan kültürel miraslarımızlarımıza acilen sahip çıkılmasının gerekliliğini vurguladı.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen, Eyüp'ün kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için yapılan çalışmalara vurgu yaparken, derneğin kuruluşunun Eyüpsultan Belediyesi'nin çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını ve her zaman işbirliği içinde olacaklarını belirtti. Belediye Başkanı Dr. Özmen, derneğin öncelikli projelerinden biri olan Eyüp Kent Müzesi'nin kurulmasının Eyüpsultan Belediyesi'nin de önceliği olduğunu
ifade ederken, aynı zamanda Eyüp'ün UNESCO Dünya Mirası aday listesine alınması için yapılacak çalışmalarda Eyüp Kültürel Miras Derneği ile işbirliği yapabileceklerini de vurguladı.
Eyüpsultan İlçe Kaymakamı İhsan Kara, ilçenin doğal bir açık hava müzesi niteliği taşıdığını belirtirken, bir kent müzesi kurulmasının Eyüp'ü ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için hızlı bir bilgilendirme seçeneği olacağını vurguladı. Kaymakam Kara, Eyüp Kültürel Mirası Koruma ve Tanıtma derneğinin ilçeye önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Eyüp Kültürel Miras tanıtım programı, Eyüp Musiki Vakfı'nın kıymetli saz sanatçıları ve solist Sinem Sevindik'in unutulmaz performanslarıyla sona erdi. Programın sonunda, sözü ve müziği Eyüplü Bestekar Nihat İncekara'ya ait olan Eyüp şarkısı tüm misafirler tarafından coşkuyla söylendi.