Bu gün metre kareye dört kebapçı , dönerci ,lahmacuncu , çiğ köftecinin düştüğü Eyüp'ün , sizlere 1960-1983 senes’inin İslambey' e kadar olan Eyüp'ün içini anlatacağım ve gezdireceğim..
Eyüp Meydanı’ndan içeri girdiğiniz zaman , sağ kolda Elmasoğlu , bir kaç dükkan sonra Gülbakanoğlu Spor Toto Bayiileri vardı. Gülbakanoğlu’nun parolası ''Pazar bil,pazartesi al ''. Yani sonucu pazar günü tutturursan pazartesi günü paranı gidip alıyordun.Bir hafta 10 gün beklemek yok.
Sol kolda ki sokağın içinde ise Foto Sibel ,Foto Münir, karşısındaki pasajın içinde Foto Metin. biraz ilerisinde ise dürüst satıcı Hafız Bakkal gıda pazarı bulunurdu.
Gülbakanoğlu’nu 2-3 dükkan geçtikten sonra , meşhur pidecinin dükkanı ile karşılaşırdınız. Burada yediğiniz güveç ve pideleri başka bir yerde bu lezzet ve tatta bulamazdınız. Pidecinin tam karşısında , ciğerci ve balıkçı vardı.
Balıklar her gün taze olarak gelir , satışa sunulurdu. Bir kaç metre sonra da 9 Kardeşler İş Hanı gelirdi.Alt katında langırt ve bilardo salonu , milka dondurmacısı ve börekçisi , çeşitli meslek mensuplarına ait dükkanlar vardı.
Bu bina Eyüp'ün ilk çok katlı iş merkezi olup , Eyüp Halk Evi bu binanın ikinci katında idi.Eyüp Halk Evi , ilim irfan yuvasıydı.Temsiller, konserler düzenlenir , halka sunulur, kütüphanesinden faydalanma imkanına sahiptiniz. Talebelere her dersten cuz'i bir para karşılığı , kurslar verilirdi. Yaşıtlarım olanlar bilir , Eyüp Lisesi’nde Moğol lakaplı Cebirci Kadir bey vardı. Konuştuğu lisanı anlamak mümkün değildi ki dersi nasıl anlayacağız. İşte ben Eyüp Halk Evinde kurs hocası Faruk bey sayesinde cebir dersini sevdim. Öyle ki tahtaya kalkmamak için masada tam siper vaziyeti ile göze gözükmemeye çalışan ben , Kadir bey’in ''Osman tahtaya gel '' dediği zaman '' hemen hocam '' diyerek tahtaya kalktım. Arkadaşlarım benim bu halimi ''Kıyamet alameti '' olarak yorumladıklarına eminim.
9 Kardeşler İş Merkezi’nin karşısında üç filim oynatan Yeni Sineması (Sonradan yaktılar) onun yanında Rıza Pastahanesi ve düğün salonu (Sonradan Ziraat bankası oldu) onun yanında da Ekrem abinin plakçı dükkanı vardı.
Yolun sağ tarafında 9 Kardeşler İş Hanı’nın yanından mezarlığa çıkan sokağın başında karam ve muammer adlı iki kundura boyacısı ve tamircisi abimiz bulunurdu.Onların solaganları da ''Ayna gibi olmazsa para verme'' idi. Yine sağ kolda Terzi Çetin abimiz,yanında merkez mahallesi muhtarlığı Asaf Abi, sünnetçi ve berber Şişman Ahmet Abimizin dükkanları vardı.
Sünnetçi Ahmet abinin Parolası ise '' Her canlı erkek bir gün Sünnetçi Ahmet Abiyi tanıyacaktır '' . Yaşıtlarımdan tanımayan yoktur di mi?
Sonra meşhur bahçeli kahve gelir.İki bölümdür.Ön kısımı açık arka kısımı kapalı camdır. Bahçeli kahvenin tam karşı sokağına girdiğinizde karşınıza Halk Bahçesi Yazlık Sineması çıkar.
Sağ tarafta Muammer Kuru Tmizleme ,yanında Okan Özver Abi’nin bilardo salonu. Çayı süper ,bilardonun saat ücreti diğerlerine nazaran daha ucuzdu.
Ana caddede yürümeye devam edersek sağ kolda Eyüp Çocuk Esirgeme Kurumu, karşısında Şafak Sineması ve yanında ekmek fırını sonra.Sola döndüğünüzde sağ kolda Emniyet Sandığı ilerledikçe sağda Eyüp Merkez İlk Okulu tam karşısında Egemen Matbaası, dükkanlar ve çay ocağı üstü ise Yazlık Şafak sineması.
Yine ana yoldan İslambey’e doğru ilerlersek Tahta Minare Camiisi’nin orada yol 4’e ayrılır. Sağ kol Pazariçine çıkan araba yoludur. Sol kol Eyüp Merkez İlk Okulu Müdürü İhsan Bulur’un oturduğu sokak ve geniş bir arazide bahçıvan vardı.
Cami’nin arkası ile Mete Sineması arasındaki dar yol ise Bülbül Deresine giden yoldu . Mete Sineması’nın biraz ilerisinde Eyüp Melek Sineması, yanında da Yazlık Melek Sineması bulunurdu.
Yazlık sinemanın yanında Terzi Necati karşısında Karakaş' ın Kahvesi. Sol kolda Rami Cuma Mahallesine çıkan yol ve İslambey İlk Okulu bulunurdu.
Eyüp Camisi’nin tam karşısında Kahveci Metin Abi ,acıbademi ile meşhur Akman Ekmek Fırın. Doyumsuz lezzetli işkembe çorbacısı Özer İşkembe salonu ,
Metin Abinin tasavvuf ve hak aşıklarının devamlı gittiği Metin Abinin Kahvesi. Pier Loti’ye giden kısım da ise kahve ,yanında kadınlar ve erkekler’in ayrı günlerde gittiği Tarihi Eyüp Hamamı. Hamam’ın yanındaki sokakda ise çarşamba ve cuma günü kedi ve köpeklere manca satan Arnavut ihtiyar bir amca vardı.
Bu günlük bu kadar yeter gerisini yarın anlatırım diye düşünürken sanki omuzuma bir el dokundu .''NEREYE HAYIRSIZ . UNUTULDUK MU?NEDEN BİZDEN BAHSETMİYORSUN ? diyen Eyüp'ümüzde örnek kişiliği ile herkesin takdirini kazanmış , Merkez Bankası Emeklisi Zekai Aral Bey başta olmak üzere ,Merkez Mahallesinin Muhtarı Asaf Bey , Terzi Reşat ,Sünnetçi Ali Ümit, Kolonyacı Hayrullah , Kahveci Şadi ve Kuru Kahveci Şahap , Ragıp Bakkal Şükran Eczanesi ,Doktor Fevzi Sağıroğlu , Radyocu Hilmi ,Dişçi İsrafil ,Memduh Bakkal , Tekel Bayii Reşat Dokurel,Manav Arap İlhan , Şıracı Eyüp Tez Kahveci Hamdi Abi ,Şöför Maruf , Osman Balcıoğlu ,Arnavut Bayram ,Bulgar Sofyanos Amca , Arnavut Yoğurtçu Ramiz ,Abdullah Yüce , Özcan Özgür ,Mihael Amca ve oğlu Niko. Mahallemiz büyüğü Başkomiser Hasan Öztürk , Bakkal Kadir Muti,,Bakkal Süleyman Ataman ,Muhittin Ataman,Rahmetli Babam Ahmet Kaya Köşger ,Şevket Şener ,Hasan Basri Özay ,Nazif Etyemez , Kahveci Asım.
SUSTUM. CEVAP VEREMEDİM. Biliyordum ki benim yaptığım bu hatayı , yazımı okuyan sizler , güzel yorumlarınızla ve rahmet ile onları yad edeceksiniz.
Arkadaşlar . bu gün size Eyüp Çarşısını kısaca anlattım . Dikkat ederseniz bu anlatımım çok kısa oldu. Nedeni belli. sizi sıkmamak. Her şeyi zamana ve tadında bırakmak. Bundan sonraki yazılarımda bu yerlerde yaşanan olayları , atmosferleri ,kişilerin halka yaklaşımını tek tek anlatacağım.
Öyle ki Egemen Matbaası dedikleri zaman şu an rahmetli olan Abdullah Amcayı (Abdullah babamızı ) tanıyıp eminim ruhuna fatiha okuyacaksınız.
Saygı ,Sevgi ,Hürmetlerim ile . Sağlıcakla kalınız.......
kardeşiniz , abiniz , dostunuz
Osman KÖŞGER
01 / 08 /2015