Her iki haftada bir ‘ENSAR VAKFI EYÜPSULTAN ŞUBESİ FARKINDALIK KONFERANSLARI’ üst başlığında, konferanslar düzenleyen Ensar Vakfı Eyüpsultan Şubesi'nin bu haftaki konuşmacı konuğu, 20., 21. ve 22. Dönem İstanbul Milletvekili Hüseyin KANSU idi.
Konu başlığı "Aliya İzzetbegoviç'in Hayatı" olan konferans, oldukça verimli geçti. Aliya İzzetbegoviç' in başta eğitim hayatı ve komutanlık yaptığı süreçler olmak üzere, farklı özellik ve müktesebatıyla kendi ülkesine ve insanlık âlemine kazandırdığı ufuk ve bakış açısı üzerinde duran Hüseyin KANSU; Aliya' nın ‘Bilge Kral’ olarak anılmasının gerekçelerini, Aliya'nın kendi bakış açısı ve uluslararası toplumda tanınırlığı yüksek bilim ve kanaat önderi insanların onunla alakalı dile getirdikleri görüşleri çerçevesinde katılımcılara aktardı.
Hüseyin KANSU; Aliya' nın farklı alanlarda donanımlı olduğunu, en bariz vasıflarından birinin -doğunun da batının da bila- tereddüt kabul ettiği- mütefekkirlik yönü olduğunu, edindiği İslami şuuru önce annesine sonra da içinde yer aldığı Genç Müslümanlar Hareketi'ne borçlu olduğunu ifade etti.
Genç Müslümanlar Hareketi'nin bir yemin metni olduğunu, harekete katılan gençlerin bu metinde zikredilen hususlar çerçevesinde hayatlarını şekillendirdiklerini; bu harekete katılanların din ile ilmi, politika ile ahlakı, menfaat ile ideali birleştirdiklerini vurgulayan KANSU, Bosna'nın özgürleştirilmesine ve Demokratik Eylem Partisi'nin kurulmasına giden yolda katedilen sürecin taşlarının nasıl döşendiğini sebep-sonuç ekseninde anlattı.
Aliya'nın, uluslararası toplum tarafından iyi bilinen bir hukukçu ve lider olmaklığının yanında onun, yaşarken toplum için açık bir okul olduğunu vurgulayan KANSU, Aliya'nın üç mücadelesinin olduğunu;
1.'si ‘’İslam’ı kaynağından öğrenmesi ve öğrendiğini hayatında uygulaması,
2.'si İslam davası ve halkın özgürlüğü için mücadelesi,
3.'sü Bosna'nın bağımsızlık mücadelesi’’ olduğunu sözlerine ekledi.
Aliya' nın, her şart ve ahvalde hukukun ve ahlâkın kurallarına uyduğunu ,etrafında yer alan kişilerin de bu minvalde hareket etmesine vesile olduğunu, bunun en bariz örneğinin, özgürlük mücadelesi sırasında kendisine bağlı olarak mücadele eden komutanların, savaş ahlakını Aliya'dan öğrendiklerini itiraf etmeleri olduğunu katılımcılara hatırlattı.
Konferans, soru cevap faslı ve birlikte çektirilen fotoğrafla sona erdi.