Dr. Mithat Bülent Özmen Eyüpsultan’ı borç sarmalından kurtaracak

Ben isterim ki,

eğilsin dallar 

bereketten.

İnsanoğlu

başını eğmesin

utançtan ya da güçsüzlükten.

Resul Rıza

 

 

Eyüpsultan Belediyesi Meclis Salonu, cuma günü, Eyüpsultan’ın geleceğini ilgilendiren önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

 

“Geçmişin Yüklerini Aşıyor, Eyüpsultan'ı Geleceğe Taşıyoruz” başlığı ile “Eyüpsultan Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı” ve bütçe görüşmeleri yapıldı.

 

Toplantı, Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen’in 6.5 aylık çalışmalarını ortaya koymasının yanı sıra önümüzdeki 4.5 yılda nasıl bir Eyüpsultan’da yaşayacağımızın ön bilgilerini verdi.

 

Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Özmen’in sunumunu salonda bulunan meclis üyeleri ve dinleyiciler dikkatle dinlediler.

 

Başkan Özmen, o kadar iyi bir sunum yaptı ki, hiç kimsenin kafasında soru işareti bırakmayacak şekilde belediyenin geçmiş dönem ekonomik yapısını rakamlarla anlattı.

 

Eyüpsultan Belediyesi’nin borcunu-harcını, kısaca her şeyini Eyüpsultanlıların önüne serdi.

 

Kamuoyunda çok tartışılan bir konu olan “Eyüpsultan Belediyesi’nin ne kadar borcu var?” sorusuna rakamlarla cevap verdi.

 

Maalesef durum iç açıcı değil. Sürdürülebilirlik, hem borç hem de belediye çalışanlarının sayısı anlamında üst sınıra gelmiş.

 

3 bin küsur belediye çalışanı var ve bunların 1000’inin  işe gelip gittiği elektronik ortamlarda takip edilemiyor. Çok vahim bir durum.

 

Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen, toplantıda belediyenin borç miktarını 4.2 milyar TL olarak açıkladı.

 

 

Ayrıca çalışanların hiçbirinin işine son vermediklerinin de altını çizen Başkan Özmen, seçim gününe bir gün kala işe girenlerin bile iş akitlerini sürdürdüklerini ifade etti.

 

Belediyenin borcu, sadece Deniz Köken’in dönemine ait değil. 30 yıldır yönetimde olan siyasal düşüncenin borcu olduğunu hatırlatayım.

 

Deniz Köken, belediye başkanı olduğunda da kasada para yoktu. Üstelik önceki belediye başkanından da yüksek miktarda bir borç devralmıştı.

 

Deniz Köken belediyeyi yönetmek için kaynak aradı. Kaynağı da arsa satarak buldu.

 

Borçlar mutlaka olacaktır. Sorun belediyenin sürdürülebilir ve yatırım yapabilir bir ekonomik yapıda olmasıdır. 

 

Belediyenin 2025 bütçesi ise 7.9 milyar. Yani belediyenin 2025 bütçesinin yarısı borç ödemelerine gidecek. 

 

Diyeceksiniz ki, eski belediye başkanı birçok arsa bıraktı; satılsın, borç ödensin.

 

Satma kültürü sol düşüncede pek yoktur, çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Arsa satmak son çözüm olarak düşünülmeli. Mutlaka kısa vadede çözüm bulmak zor olacak.

 

Dr. Mithat Bülent Özmen’in önümüzdeki dönemde arsa satışı dışında gelir artırıcı projeler geliştireceğine inanıyorum. Kadrosunda bu konuda önemli çalışma arkadaşları var.

 

Zaten neo liberal politikaları şiar edinmiş siyasal anlayışlar yıllardır satarak ülkeyi ve belediyeleri yönetiyor.

 

Elde ne fabrika kaldı ne de arsa. Cumhuriyet döneminden kalan fabrikalar tek tek satıldı. Sata sata hepsini yedik tükettik.

 

Bugün yüksek enflasyon varsa bunun önemli bir sebebi de yerli üretimin olmamasıdır. Her konuda dışa bağımlı hale gelmiş olmamızdır. Uygulanan ekonomik anlayış çökmüştür.

 

“Satarak belediyeler yönetilecekse CHP niye iktidara geldi?” dye sormak gerekmiyor mu?

 

Seçmen CHP'ye, sol ekonomik ve sosyal politikaları hayata geçireceğini düşündüğü için oy verdi.

 

 

CHP sürdürülmesi artık imkânsız hale gelen borç sarmalından belediyeleri kurtarmak için seçmen tarafından yetkilendirildi.

 

Bunun ilk örneğini İBB’de gördük. 2019’da göreve başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibi İstanbul’u yönetirken kamu yararını her zaman önde tutarak belediyeyi borç sarmalından kurtardı. 

 

Bugün İBB, yatırım yapan, şirketleri kâr eden bir durumdadır. Bunların en başında Dr. Mithat Bülent Özmen’in genel müdürlüğünü yaptığı İGDAŞ da bulunmaktadır.

 

Bakın, hiçbir şey tesadüf değildir. Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen’in Eyüpsultan’a aday olması ve seçilmesi de tesadüf değildir.

 

Kendisi devletin en önemli kurumlarında görev almış başarılı bir bürokrattır. Eyüpsultan’ın bütçesinden katbekat büyük bütçeleri yönetmiş bir insandır. Ve her çalıştığı kurumda ortaya koyduğu işlerden alnının akıyla çıkmıştır. 

 

Dr. Mithat Bülent Özmen 2029 yerel seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. 2029’da belediyeyi teslim ederken bir kuruş borç bırakmayacağına emin olabilirsiniz.

 

Başkan Özmen, “Eyüpsultan Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı” ve 2025 bütçesi ile Eyüpsultan’da şeffaf, katılımcı ve sosyal belediyeciliğin temellerini atacağını ilan etti.

 

Eyüpsultan’ın bundan böyle çok uzun yıllar sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik anlayışıyla yönetilecektir.

 

Önümüzdeki aylarda hayata geçecek olan sosyal projeler bunun ilk adımı olacaktır.