Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonu haline getirilen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda görülen davanın duruşması öncesinde polis ve askerler, geniş güvenlik önlemi aldı. Mahkemenin, sanıkların ek beyanlarının alınmasının ardından ara karar vermesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin de aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı, Muğla 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya, toplanan deliler ve tahliye talepleri doğrultusunda sanıkların ek beyanlarının alınmasıyla devam edildi.
Mahkemenin, sanıkların ek beyanlarının alınmasının ardından ara karar vermesi bekleniyor.
SANIKLAR HAKKINDA 6'ŞAR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ
Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonu haline getirilen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda görülen davanın duruşması öncesinde polis ve askerler, geniş güvenlik önlemi aldı. Tutuklu sanıkların tamamının getirildiği duruşma, saat 09.25'te başladı.
Savcı Ali Cenk'in bir öncesi celse verdiği 25 sayfalık mütalaada, Yarbay Hüseyin Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı'na suikast girişiminden beraatine karar verilmesini, diğer sanıkların ise 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasının istendiği davanın bugünkü duruşmasında ilk olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli sanık yüzbaşı Bahadır Sagun'un ek beyanı dinlendi.
"MİKROFONU SUİİSTİMAL EDİYORSUN"
Yüzbaşı Sagun, "'Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatı var' denilerek timimize görev verildi. Asıl gerçekler bu şekilde saklanmak istendi. Tam olarak savunmamızı yapamadık, çünkü dosyadaki bilgilere hâkim değiliz. Adli Tıp ve balistik uzmanlarının delilleri incelenmesi için bilirkişi istiyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı Melihşah Baştoğ araya girip, "Bu mikrofonu suistimal ediyorsun. Tekrar tekrar ayın şeyleri söylemenin gereği yok" diyerek Sagun'u uyardı.
Bunun üzerine Sagun, "Dosyadaki evrakların tamamının şahsıma verilmesini talep ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Üsteğmen Murat Köse ise, mahkeme huzurunda dinlenen tanıkların kendisi aleyhine hiçbir beyanda bulunmadığına dikkati çekip, "Bunu takdirlerinize bırakıyorum" dedi.
"TURİSTLER VE AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK TANIK OLARAK DİNLENSİN"
Üsteğmen Enes Yılmaz da savcının mütalaada lehine olan delillere yer vermediğini belirtip, "Otelde kalan yerli ve yabancı turistlerin ve AK Parti Milletvekili Nihat Öztürk'ün tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum" dedi.
Yüzbaşı Mehmet Öztürk ise, "Adli tıp ve balistik uzmanlarının delilleri incelemesini istiyorum. Aleyhimde delillerin olmadığını biliyorum, bu nedenle tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.
"BİZE İFADE ETTİĞİNİZ ŞEYLERİ KENDİNİZ YAPIYORSUNUZ"
Sualtı Taarruz Timi (SAT) mensubu üsteğmen Ali Sarıbey ise şunları ifade etti:
"ByLock kullanıcıları iddialarına rağmen, emsal mahkeme kararlarının değerlendirilmesini talep ediyorum. Alacağım müebbet hapis cezalarının karşılığı nedir? Delilleri görmeden tam savunmamı yapmam mümkün değil. Ölen iki polis ile ilgili üzerimize atılanlar iftiradır. Savunma hakkımız ihlal edildi, adil yargılanma konusunda kısıtlandık, mikrofonu kestiler."
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Baştoğ, "Mikrofonu kötüye kullanınca olur tabii ki. Konu ile ilgilisi olmayan, alakasız şeyler söylüyorsun" diye karşılık verdi.
Bunun üzerine Sarıbey, "Samimi olarak söylüyorum, demagoji yapmıyorum. Savunma hakkımı kullanmaya çalışıyorum. Sizler de hukukçusunuz, biliyorsunuz. Adalet önünde herkes eşit değil mi? Bize ifade ettiğiniz şeyleri kendiniz yapıyorsunuz, aynı haklara sahip değil miyiz" diye devam etti.
Bir kez daha araya giren Baştoğ, "Şahsımı değerlendirmeye çalışmayın, benimle gereksiz tartışmalara girmeyin, savunmanızı yapın" diyerek Sarıbey'i uyardı.