CHP EYÜPSULTAN GENÇLİK KOLLARI SEÇİMİNİ DOĞAN SARITAŞ VE ŞÜREKASI YİNE KAYBETTİ

Hafta sonu yapılan CHP Eyüpsultan Gençlik Kolları Başkanlığı seçimini ilçe başkanı Doğan Sarıtaş’ın destek verdiği liste, ciddi bir oy farkıyla kaybetti.

 

Kadın kolları seçiminde de benzer bir hezimet yaşamışlardı.

 

İlçe başkanı Doğan Sarıtaş ve şürekası, gençlik kolları seçimine çok ciddi asıldı. Ama bu, sonucu değiştirmedi.

 

Özelikle Doğan Sarıtaş’ın şürekasının seçim sürecinde CHP kültüründe yeri olmayan yöntemler kullanması parti kamuoyunda yoğun tepkiyle karşılandı.

 

Bu tepki de kendisini tüm sandıklarda gösterdi. Ve hiçbir sandıkta Sarıtaş’ın desteklediği aday birinci çıkamadı.

 

Doğan Sarıtaş ve şürekası, seçim öncesi herkese yerine getiremeyeceği sözler vermesine rağmen, gençlerin büyük çoğunluğu bu boş sözlere kanmadı.

 

Belediye başkanı tarafsız kaldı

 

Belediye başkanı Mithat Bülent Özmen, seçimlerde taraf olmadı. Seçim öncesi tüm adayların birbirinden değerli olduğunu belirterek ortak liste olması görüşünü dile getirdi.

 

Ortak liste görüşünü Doğan Sarıtaş ve şürekası hayata geçirmedi. Sarıtaş’ın şürekası içinde bazı kendini bilmezler ve hadsizler, illa “seçim olsun, gençler yarışsın” tezini savundu ve gençlerin birleşmesini engelledi.

 

Dolayısıyla, Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen’in isteğini “gençler birleşmiyor” diyerek yerine getirmediler.

 

Peki Doğan Sarıtaş neden kaybediyor?

 

Karar alma sürecinde yola çıktığı arkadaşlarına artık danışma gereği duymuyor. Yönetim kurulu üyeleri ve mahalle başkanlarının birçok olaydan haberi olmuyor. 

 

Çok dar bir kadroyla yiyip içip tatil yapıyor. Ve bu şüreka ile karar veriyor.

 

Diğer bir konu ise, meclis listesi yazımı. Yola çıktığı arkadaşlarının büyük bir kısmı meclis listelerinde yer almayıp dışarıda kalınca kazan kaldırıldı. 

 

Kongre öncesi birçok arkadaşına söz verilmesine rağmen meclis listelerinde yer bulamayan eski yol arkadaşları Doğan Sarıtaş’ı desteklemiyor. Çünkü artık inandırıcı bulmuyorlar.

 

Genel merkezde başlayan değişimde abisini-ablasını kaybeden Doğan Sarıtaş’ın eskisi gibi işi kolay değil. Delege seçimine yakın üyeleri 12 maddeden geçirme dönemi son buldu.

 

Muhalefet birleşti

 

Aslında ilçe başkanı Doğan Sarıtaş ve şürekasının seçimi kaybetmesinin temelinde muhalefetin birleşmesi ve geleceğe dair umut vermesi yatıyor.

 

Gençlerin büyük çoğunluğu Doğan Sarıtaş ve şürekasına değil muhalefete güvendi.

 

Kongre sürecinde dağınık olan muhalefet, kadın kolları ve gençlik kolları seçimlerinde bir çatı altında toplanmayı başardı.

 

Muhalefetin bir araya gelmesinde ve geleceğe dair umut olmasının arka planında ise eski ilçe başkanı Sinan Akçiçek ve kongre sürecinde aktif olan siyasi yapılar yatıyor.

 

Akçiçek, muhalefeti yan yana getirerek, partide uzun zamandır görülmek istenen birlik beraberlik görüntüsünü ortaya çıkardı.

 

Kongre sürecinde Doğan Sarıtaş’a destek veren CHP Eyüpsultan siyasetinde önemli insanlar bu birlik beraberlik içinde yer aldılar.

 

Yaşanan kadın kolları ve gençlik kolları seçimler,i geleceğe dair Eyüpsultan’da siyasetin değişeceğini, Doğan Sarıtaş’ın içinde yer aldığı Kılıçdaroğlu ekibinin Eyüpsultan’da gidici olduğunu ve yerine değişimci ekibin geleceğini bizlere gösterdi.

 

Ne yapılmalı?

 

30 yıl sonra Eyüpsultan’da belediye başkanlığını kazanan CHP’de birlik beraberliğe ihtiyaç var. Doğan Sarıtaş, örgütü hiçbir zaman barıştıramadı ve kucaklayamadı. Hep kendi tarafını tuttu, muhalif yapılara karşı önyargılı oldu. İşe alımlarda bile adaletli olmayı başaramadı.Kendisine delege seçiminde faydalı olacakları işe aldı.

 

Değişimci yapı, örgütü, bileşenleri kucaklamalı, büyük CHP ailesini ortaya çıkarmak için muhalif ya da iktidar ayrımı yapmadan bir bütün olarak hareket etmeli, demokratik, katılımcı ve şeffaf bir işleyişe sahip olmalıdır. Dar kadro anlayışını reddetmeli ve dışarıdan müdahalelere karşı kapalı olmalıdır.

 

Doğan Sarıtaş ve şürekasına tavsiyem, bu süreci daha iyi tahlil etmeleri ve feyz almaları için kısa da olsa tatile çıkmalarıdır. (Tatil mekânını söylemeyeyim, zaten onlar biliyorlar.)

 

Ve son olarak Doğan Sarıtaş ve şürekasının, sözleri Pir Sultan Abdal’a ait olan “Demedim mi?” türküsünü dinlemelerinde fayda görüyorum.