Eyüp Belediye Başkanı, Alibeyköy Karadolap Mahallesi'nde bulunan aynı zamanda afet toplanma bölgesi olan çocuk parkının imara açılmasına direnen mahallelilerle 'ikna' toplantısı gerçekleştirdi, ancak başarılı olamadı. Belediye, alana sosyal konut projesi yapacağını ve bölgedeki gecekondularda yaşayan insanları bu konutlara yerleştireceklerini söylese de, mahalleli belediyeyi samimi bulmadıklarını ifade etti.
AKP'li Eyüp Belediyesi tarafından Karadolap Mahallesi'ndeki yeşil alana 42 katlı bina yapılmak isteniyor. Belediye, geçtiğimiz günlerde binanın yapımına başlamak isteyince, mahalle halkı park alanına gelerek çalışmaları durdurdu, alanda nöbete başladı.
Önceki gün de Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, mahalleliyle buluşarak 'ikna' toplantısı yapmak istedi. Eyüp Cemevi'nde yapılan toplantıya Belediye başkanının yanı sıra Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesken Müdürlüğü Şube Müdürü Abdulkadir Yılmaz ve Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül katıldı. Burada konuşan Abdulkadir Yılmaz, "Biz istanbul'un genelinde, mülkiyeti bize ait alanlarda fakir fukaraya sosyal proje yapıyoruz. Oradaki alanı da imara açtık sosyal proje için. Buralar yeşil alan ama biz dedik ki; 'Bu insanlar yıllardır burada kalmış, başka yerlere gitmesinler, yeni binalar yapıp onları burada ev sahibi yapalım."
VATANDAŞ BORÇLANDIRILACAK
Bir vatandaştan gelen, "Gecekondularda kalan vatandaşlar bu evlere sahip olurken ödeme yapacaklar mı?" sorusu üzerine Yılmaz; "Bu gecekondular yıkıldıktan sonra bir enkaz bedeli çıkarılacak, o bedel kişinin alacağı yeni konutun fiyatından düşürülecek ve 10-15 yıllık taksitlerle geri kalan ödemeyi tahsil edeceğiz" dedi. Ancak mahalleli bunun insanları yok yere borçlandıracağını ifade ederek, bu ücreti ödeyemeyecek vatandaşların ne yapacağını sordu.
KONUT 68 HANE GECEKONDULAR 357
Toplantıda söz alan Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici de, "Siz bu alana 68 hanelik konut inşa edeceğinizi ve bunu gecekondularda kalan yoksul insanların konut sahibi olması için yaptığınızı söylüyorsunuz. Ancak bahsettiğiniz gecekondu alanında sadece 68 hane yok. Orada 357 gecekondu var. Geri kalan insanlar için ne yapacaksınız? Başka parseller de var, orada da sosyal konut yapabilirsiniz." dedi.
'DEPREM OLUNCA NEREYE SIĞINACAĞIZ?'
Mahalle halkından bir kadın da "Biz burada beton yığınları içinde kaldık, İstanbul'da çok büyük bir deprem yaşandı ve yine olacağı konuşuluyor, peki böyle bir durumda biz nereye sığınacağız? Etrafımızda tek bir yeşil alan, tek boş arazi kalmadı" diyerek tepki gösterdi. Yine bir başka kadın da, 4 buçuk yaşında çocuğu olduğunu ve çocuğu doğduğunda bu parka bir ceviz ağacı diktiğini söyleyerek "Ben çocuğumu bu ceviz ağacının altında oynarken göremeyecek miyim? Benim çocuğum yeşil bir alanda değil de beton binaların arasında mı büyüyecek? Görüyorum ki; tek katlı gecekondular yıkılıp, çok katlı gecekondular yapılıyor. İnsanlar burada beton yığınlarının içine gömülüyor." dedi.
BELEDİYE HALKI İKNA EDEMEDİ
Mahalleliden gelen tepki üzerine Belediye Başkanı parkın 100 metre ilerisinde bulunan başka bir arazinin ticari alan ilan edilmesi şartıyla, bölgenin yeşil alan olarak kalmasını önerdi. Bahsi geçen diğer arazi daha önce yeşil alan statüsündevken, belediye tarafından 3 kere ticari alana çevrilmek istenmiş, halkın itirazı üzerine başarılamamıştı. Mahalle halkı belediyeden gelen bu öneriyi, kendi arasında yaptığı toplantı sonucunda reddetti ve parklarının imara açılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Toplantı sonrası görüştüğümüz Karadolap Spor Kulübü Başkanı Çayan Dursun, "Biz mahalle olarak buranın yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz, bizim itirazlarımız nedeniyle de gecekonduları öne sürüyorlar, sözde iyilik yapıyorlar. Biz de gecekondularda kalanların sorunlarının çözülmesini istiyoruz ama bu şekilde değil. Oraları boşaltıp yeşil alan ilan edeceklerini söylüyorlar, bu inandırıcı değil. Orayı tasfiye edip orada daha büyük bir proje yapmak istiyorlar." dedi.
'BORCU VATANDAŞLAR NASIL ÖDESİN?'
Belediye Başkanı ile yapılan toplantı sonrasında, yıkılması planlanan Çemen Sokak'taki gecekondulara gidip, burada oturan vatandaşlarla görüştük. Veysel Yıldırım yaklaşık 4 yıldır bir belirsizlik içerisinde olduklarını ifade ederek, "Bizi buradan çıkarıp ev yapacaklarını söylüyorlar. Bizi ev sahibi yapmayacaklar borçlandıracaklar. Ben tek başıma çalışıyorum, bir maaşla nasıl ödeyeceğim o parayı? Ben buradan çıkmayacağım, burayı onlara vermeyeceğim, sonuna kadar mücadele edeceğim" diye konuştu. Kenan Gül de, "Ben 7 çocuğumu burada büyüttüm, çok zorluklarla yaptığım bu evi yıkıp, bir de beni borçlandıracaklar öyle mi? Hadi sahibi ben emekli maaşı alıp bir şekilde ödedim bu borcu, peki diğerleri? Burada oturanlar, emekçi, yoksul insanlar" diye konuştu.
22.02.2016 14:16:00