Sempozyum 8 - 9 Ekim 2021 tarihleri arasında, Eyüpsultan Diyanet Sitesi Konferans Salonu’nda 6 oturum olarak gerçekleşti.
“Gelin Tanış Olalım” sloganıyla düzenlenen sempozyumun açılışı için düzenlenen programa, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ile birlikte Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Prof.Dr. Ali Yakıcı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Muharrem Levent Türkmen, Eyüpsultan İlçe Müftüsü Basri Bektaş, İl Kültür Müdür Yardımcısı Cahit Altunay, çok sayıda akademisyen ve vatandaş katıldı.
“YUNUS EMRE SÖZÜNÜN MERKEZİNE İNSANI KOYMUŞTUR”
Sempozyumun açılış programında yaptığı konuşmaya Yunus Emre’nin “Ben yürürem yane yane, Aşk boyadı beni kane, ne akılem ne divane, gel gör beni aşk neyledi” ilahisiyle başlayan Başkan Deniz Köken şöyle devam etti: “Yunus Emre’yi 700 yıl sonra anıyoruz. Eser bırakırsak bizi de anarlar. Yunus Emre sözünün merkezine insanı, insan sevgisini koymuştur. Anadolu’da doğmuş, Anadolu’da eser üretmiş ve Anadolu’da ölmüş nadir büyüklerden birisidir Yunus Emre. Değerli şahsiyetlerin eserleri kaybolmaz. Nesilden nesile aktarılacak olan şeyler güzelliklerdir. Güzelliklerin yayılması sünnettir. Yunus Emre’nin bugüne gelmesinin sebebi de odur.”
“YUNUS EMRE ANADOLU'NUN ÖZÜDÜR”
Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara ise yaptığı konuşmada: “Yunus Emre Anadolu’nun özüdür. Türkiye’nin bir çok yerinde Hz. Yunus’a ait bir türbeye bir mezara rastlamışızdır. Her yerde bir sözü, bir şiiri dile getirilmiştir. “Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir.” sözü bize rehber olmuştur. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere hazırlıklarda emeği geçen herkese ve değerli katkılarından dolayı hocalarımıza teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Yunus Emre ilahileri okundu.
Alanında uzman bilim insanlarının katkılarıyla öğleden sonra gerçekleşen sempozyumun ilk gününde 2 oturum düzenlendi.
İlk gün düzenlenen, “Yunus Emre’de söz” konulu birinci oturumun başkanlığını yapan Prof.Dr. Esma Şimşek bir Yaşname örneği olarak Yunus Emre nin ‘Düştü Gönül’ redifli şiiri üzerine değerlendirmelerde bulundu, Prof.Dr. Ali Duymaz ‘Yunus Emre’nin ümmiliği’ konusunu anlattı ve Dr. Öğretim Üyesi Atiye Nazlı ise Prof.Dr. Saim Sakaoğlu’nun ‘Risalet-ün Nushiyye’nin 333’üncü beytinin dili’ üzerine yazdığı bildiriyi okudu.
İKİNCİ OTURUMDA YUNUS EMRE'DE MANA KONUŞULDU
“Yunus Emre’de mana” konulu ikinci oturumda, oturum başkanlığı yapan Prof.Dr. Aynur Koçak ‘Yunus gönülleri nasıl fethediyor sorusunu psikoloji ilminin bir yönüyle incelemek mümkün olabilir mi?’ konusunda, Prof.Dr. Abdülkadir Emeksiz ‘Yunus Emre’nin varlık - yokluk konusuna yaklaşımı’ konusunda, Doç.Dr. Ömer Yılar ‘Yunus’un divanında söz’ konusunda sunum yaptı ve Prof.Dr. Fikret Türkmen’in sunumunu gerçekleştiren Doç.Dr. Rabia Gökçen Kayabaşı ‘Yunus Emre’nin batı ve doğu edebiyatlarında yeri’ konusunu anlattı.
Sempozyumun ikinci gününde düzenlenen ‘Yunus Emre’de ilim ve kültürel imge’ konulu üçüncü oturumda başkanlık yapan Prof.Dr. Ali Yakıcı ‘İlim ve aklı sözle buluşturan bilge: Yunus Emre’ konusunda bir sunum yaptı. Oturumda, Doç.Dr. Meriç Harmancı ‘ Yunus’un Yunusla hasbihali’ konusunu, Doç.Dr. Rabia Gökçen Kayabaşı ‘Yunus Emre’nin deyişlerine kaynaklık yapan bazı halk kültürü unsurları üzerine tespitler’ konusunu ve Prof.Dr. Cengiz Gökşen’in sunumunu gerçekleştiren Araştırma Görevlisi Taner Turan ‘Şiirsel kurgunun/yapının izinde Yunus Emre’nin Divanı’nda yer alan şiirler üzerine biçimbirimsel yinelemeler bağlamında inceleme’ konusunu anlattı.
TÜRK TASAVVUF EDEBİYATINDA YUNUS EMRE
Yunus Emre’nin musikideki yerinin öneminin konuşulduğu “Yunus Emre ve müzik kültürü” konulu dördüncü oturumda başkanlık yapan Prof.Dr. Armağan Coşkun Elçi ‘Yunus Emre ve müzik’ konusunu anlattı, Prof.Dr. Zeki Nacakçı ‘Türk müzik kültüründe Yunus Emre’ konusunu, Prof.Dr. Cengiz Şengül ‘TRT repertuarı merkezli Yunus Emre’de Halk Müziği’ konusunu ve Ahmet Özdemir ‘Türk Tasavvuf Edebiyatı alanında Yunus Emre’ konusunu anlattı.
‘Yunus’un izinde’ konulu beşinci oturumda başkanlık yapan Prof.Dr. Eyüp Akman ‘Kastamonu kaynaklı cönklerde Yunus mahlaslı yeni şiirler’ konusunda, Prof.Dr. Hülya Taş ‘15. yüzyılda Bursa'da yaşayan aşık Yunus’ konusunda, Hayrettin İvgin ‘40 yıl önce Ortaköy / Sarıkaraman / Ziyarettepe’de aranan Yunus Emre’ konusunda ve Nail Tan ‘Kültür Bakanlığı MİFAD Başkanlığı görevim sırasında Yunus Emre'yle ilgili yaşadığım bazı kültürel tespitler’ konusunda sunum gerçekleştirdi.
‘Bizim Yunus’ konulu altıncı ve son oturumda başkanlık yapan Prof.Dr. Abdurrahman Güzel, Yunus Emre eserleri ile ilk tanışması, sempozyum ile ilgili değerlendirme ve Yunus Emre ile ilgili genel bir sunum yaptı. Prof.Dr. Nergis Biray ‘Türk dünyasında Yunus Emre çalışmaları’ konusunda, Prof.Dr. Muharrem Kaya ‘Yunus Emre şiirlerinin zihinsel yapısını anlama’ konusunda ve Doç.Dr. Shurubu Kayhan ise ‘Yunus Emre’nin günümüz Türkistan’daki yeri’ konusunda sunum gerçekleştirdi.
Konferansın ikinci günü akşamı Eyüp Musiki Vakfı’nda düzenlenen konserde Yunus Emre’nin eserleri seslendirildi.
Son gün ise sempozyuma katılan konuklara tekne ile Boğaziçi turu, Eyüpsultan turu yaptırıldı.
Ayrıca Başkan Deniz Köken katılımcılara, Ensari Konağı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programda plaket sundu.
KİTAP VE ALBÜM HAZIRLANDI
Bu arada Eyüpsultan Belediyesi sempozyum kapsamında Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in kaleme aldığı Bizim Yunus isimli bir kitap hazırladı. Ayrıca 11 şiir, 11 ilahi ve 11 Türküden oluşan bir de albüm çıkarıldı.
Sempozyumda ayrıca, Anadolu'da Türkçenin yazı diline dönüşmesine öncülük eden Yunus Emre'nin hayatı, Türk Edebiyatı içindeki yeri, Türk yazı dilinin gelişimine katkısı, etik ve tasavvuf düşünce alanında Yunus Emre, popüler kültürde Yunus Emre, dünya edebiyatında Yunus Emre, Yunus Emre'nin yaşadığı dönemden günümüze etkileri, Yunus Emre’nin Anadolu’da Türk-İslam medeniyetinin oluşmasına katkısı ve bu katkının çeşitli yönleri gibi konular da ele alındı.
13.10.2021 09:36:04