Cumhurbaşkanı Erdoğan Eyüp Sultan Türbesi'nin açtı

Eyüp Sultan Türbesi, 4 yıl süren restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

İstanbul'da ramazan ayında vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekanların başında gelen  Türbesi, yaklaşık 4 yıl süren restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip 'ın katılımıyla ramazanın ilk cumasında açıldı.

Hazreti Muhammed'i, Mekke'den Medine'ye hicreti sonrasında evinde 7 ay misafir olarak ağırlayan Hazreti Halid Ebu Eyyüb el-Ensari'nin Türbesi'nde, bazı çinilerin yerinden oynadığı, bazılarının ise yerinde olmadığının tespit edilmesi üzerine 2011 yılının Nisan ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

4 YILLIK TİTİZ ÇALIŞMA

Geçmişte yüzeysel ve yanlış müdahaleler gören türbede, 4 yıl boyunca titiz bir çalışma yürütüldü. Çatıdan zemine kadar hemen her yere sıvanan beton ve çimento harçları tamamen temizlendi. Bina yıllar içinde yapılan ve orijinal durumunu bozan unsurlardan arındırıldı. 

Türbe ve ziyaret mahallinde bulunan farklı devirlere ait çinilerin çoğunun duvar üzerine değil ahşap bağdadi sıva üzerine döşendiği, ahşap konstrüksiyonun neredeyse tamamının çürüdüğü ve çinilerinde birçok yerde bağdadi sıvadan ayrıldığı tespit edildi. Ahşap konstrüksiyon ve bağdadi duvarların tamamının çürüdüğü belirlendi. Bina askıya alınıp tüm konstrüksiyon büyük bir hassasiyetle değiştirildi.

YENİ ÇİNİLERE TARİH ATILDI

Türbe içindeki toplam 7 bin 678 çini, tek tek numaralandırılarak tespitleri yapıldıktan sonra söküldü. Sökülen çiniler hassas bir temizlikten geçirildi. Değişik zamanlardaki tamirlerde çimento harcıyla desen gözetilmeden rastgele döşenen çiniler, dönem ve motif özellikleri dikkate alınarak yeniden döşendi. Kırık çiniler onarıldı. 

Türbedeki eksik çiniler aslına uygun motif ve renk özelliğini taşıyacak şekilde yeniden üretildi. Yalnızca uzmanlar tarafından anlaşılabilecek nitelikte olan yeni çinilerin, orijinal olanlarıyla rahat şekilde ayrılması için üzerine ve arkasına tarih atıldı.

ŞERPUŞ ÖZEL OLARAK TASARLANDI

Sanduka üzerinde bulunan farklı dönemlere ait örtülerin konservasyon çalışmaları da yapıldı. Sanduka etrafındaki gümüş şebekenin bazı kısımlarında kırık, çatlak ve aşırı derecede kir tabakası bulunduğu belirlendi. Gümüş şebekenin "yaşanmışlıkları silmeden" özenli temizliği yapıldı. 

Eyyüb el-Ensari'nin sandukasına konulacak serpuş özel olarak olarak hazırlandı. Hazreti Muhammed'in devesi Kusva'nın evinin önünde çökmesiyle İslam Peygamberini konuk etme onuruna erişen Ebu Eyyüb el-Ensari'nin sandukası için, bu olayın anısına deve tüyünden serpuş yapıldı. 

İlk kez görülecek kalem işi süslemeler ve kubbedeki gün ışığı fanuslar

Türbenin restorasyon çalışmalarını yürüten Hassa Mimarlık'tan şantiye şefi yardımcısı Emre Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar sırasında türbenin sandık odasının girişinin her iki yanında buldukları kalem işi süslemelerin ziyaretçiler tarafından ilk kez görüleceğini bildirdi. 

Keşfin son derece heyecan verici olduğunu aktaran Ateş, "Türbeye girerken sağlı ve sollu boşluklar vardı. Bu boşluklar zamanında dolap olarak kapatılmış. Üzeri aynı şekilde harçla, sıvayla kapatılan kısımları da var. Bu kısımlarda Fatih dönemine ait tezyinatlar olduğu tespit edildi. Orijinalliğini koruyorlar. Biz zarar vermeden buna canlılık kazandırdık. Ziyaretçiler ilk kez bunu görme fırsatını bulacaklar" dedi.


 


20.06.2015 13:08:00