GENEL Haber Girişi : 05 Ekim 2015 10:33

6 Ekim Salı 2015 tarihinde (yarın) İstanbul’da okullar tatil mi?

6 Ekim Salı 2015 tarihinde (yarın) İstanbul’da okullar tatil mi?
Öğrencilerin çok merak ettiği bir konu var. 6 Ekim Salı günü İstanbul’un kurtuluşu nedeniyle tatil mi? İlkokul ve lise öğrencileri 6 Ekim 2015 tarihinde okula gidecek mi? Merak edilen sorunun yanıtını İstanbul Valiliği'nin açıklaması verecek.

6 Ekim Salı 2015 tarihinde İstanbul’da okullar tatil mi? Bu yıl Bayram tatilinin birleştirilmesiyle birlikte okullar 28 Eylül’de başlamıştı. Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen öğrencilerin aklına yeni bir tatil sorusu geldi. 6 Ekim Salı günü İstanbul’da okullar tatil edilecek mi?

Murat Kazanasmaz, Twitter hesabından okulların yarın tatil edildiğini açıkladı. İstanbul Valiliği'nden ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Valiliğin önümüzdeki saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

İstanbulun düşman işgalinden kurtuluşu sebebiyle İstanbul'da yarın okullar tatil!

— Murat Kazanasmaz (@MuratKazanasmaz)October 5, 2015

6 Ekim'in önemi

6 Ekim İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşu… İtilaf devletlerinin İstanbul'u işgallerinin, 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu'nun resmen sonlandırmasının ardından her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

İstanbul'un kurtuluşu

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildi. Çanakkale'de bulunan İngiliz birlikleri General Harrington'un emriyle savunma pozisyonu aldı.

İngiltere, TBMM hükümetiyle anlaşma yolları aramaya başladı. Ankara hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. İngiltere başbakanı Lloyd George'un bu istekleri reddetti. Birliklere savaş pozisyonu alması emrini verdi.Fakat Harrington ateş açılmaması emrini verdi. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill'in başını çektiği bir grup bakan istifa etti.

Diğer taraftan İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922'de ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye'yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa'nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Milli Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi.

Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul'u boşaltacaktı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağı'nı selamlayarak şehri terk ettiler. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

 

 

 

 

 
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.