EKONOMİ Haber Girişi : 28 Mart 2017 10:52

22 liraya ‘et’ yiyecek miyiz?

22 liraya ‘et’ yiyecek miyiz?
Yüksek et fiyatlarıyla mücadele için devlet bir kez daha ‘müdahale’ yöntemine başvurdu. Kasaplara ve yemek sanayisine düşük fiyatlı et satışı başladı. Kasapta ve market rafında fiyat düşüşü sınırlı kalabilir

Devlet, ette yükselen fiyatlara karşı bir kez daha müdahale silahını kullandı. Et ve Süt Kurumu (ESK) yemek sanayisine kilogramı 20.50 lira + KDV, kasaplara 22.50 lira+KDV’li fiyattan karkas dana eti satışına başladı. Ette KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanıyor. Kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri, kıymada kilogramı 32 lira ve kuşbaşıda kilogramı 34 liradan satışa sunacak. Karar, etin önemli bir bölümünün satıldığı marketleri kapsamayacak. Çiftçi ise yerli üreticinin desteklenmesi gerektiği görüşünde.

ESK, Kasaplar Federasyonu’na üye kasaplara da bugünden itibaren kilogramı 22.50 lira + KDV fiyatla taze karkas dana eti satışı gerçekleştirmek için Sakarya, Sincan ve Yozgat et kombinalarında teklif alınmaya başlandı. Kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri, kıymada 32 lira, kuşbaşında 34 liradan satışa sunacak. Kasaplar, çeyrek veya bütün karkas olarak piyasaya satış yapamayacak. Fiyatların spekülatif olarak tırmanmasını önlemek için adım atan ESK, piyasanın ihtiyaçları karşılanıncaya kadar satışlarına devam edecek. Satışlar kredi kartı ile de gerçekleştirilebiliyor. Satışı yapılacak toplam ürün miktarı firma bazında 50 tonu geçemeyecek ve işletme kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak. Yemek sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonuna (YESİDEF) üye olmaları gerekiyor. Düzenleme, etin çoğunu satan marketleri kapsamıyor.

 

 
Etiketler : et ucuz
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.