YENİ BİR PROJEYİ DAHA HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUM.

Eyüpsultan'da Kadınlar Konuşuyor köşemizin yeni  konuğu Eyüpsultan Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyesi İnşaat Mühendisi Filiz Gökçe oldu. Filiz Hanım ile meclis gündemi ve komisyon çalışmaları hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

 

Filiz hanım, öncelikle bizlere parti içi meclis grup toplantılarının önemi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

 

İş ve özel hayatınızda olduğu gibi siyasi kariyerinizde de istişare önemlidir. İstişare; herhangi bir konuda doğruya ulaşmak için danışmak, fikir almak ve birlikte karar vermektir. Meclis her ayın ilk haftası pazartesi ve perşembe günleri toplanır. Belediyenin Yazı işleri Birimi tarafından meclis üyelerinin tamamına ileti olarak gönderilen《 gündem maddeleri》  toplantı gününden önce 3- 4 saat boyunca tartışılır. Tüm meclis üyelerinin görüşleri sorularak Oybirliği veya oyçokluğu ile karar alınır. Toplantılar ayda en az iki kez yapılmaktadır.

 

Konfüçyüs《 Etraflıca çalış, doğru bir şekilde araştır, dikkatlice düşün, düşündüklerini gözden geçir, ciddi ve samimî bir şekilde uygula” demiştir. Gündem maddelerindeki teknik/mesleki konuları muhatapları ile yerinde inceleme yaparak karar veriyorum. Belediyede ilgili birimlerde çalışan bürokratların da görüşleri önemli. Nadiren de olsa siyasi kararlar alınması gerekebiliyor. Bu durumda önceki dönemde meclis üyelerimizin görüşlerini kamu yararını dikkate alarak değerlendirip karar veriyorum.

 

 

Mecliste Gündem ve Gündem dışı konular nasıl belirleniyor?

 

Gündem ve gündem dışı konular teknik ve sosyal boyutuyla kamu yararı gözetilerek belirlenmektedir. KONFÜÇYÜS; 《 Olgun insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabilecekleri söyleyen kişidir.》Ne kadar anlamlı bir söz. Meclis toplantıları Eyüp Belediyesi tarafından naklen yayınlanıyor. Binlerce yurttaşımız bizleri izliyor. Yaptığınız konuşmaların bağlayıcı yönü var. Teknik olarak; imar değişiklikleri, kentsel dönüşüm, sosyal donatı alanları, ulaşım hizmetleri, alt-yapı çalışmaları, park bahçeler, tarihi yapılar, doğal afetler ilk aklıma gelen ana başlıklar.

 

Sosyal boyut; ekonomi, sosyal yardımlar, kadına şiddet, çevre sorunları, hayvan hakları olarak özetlenebilir. Fakat gündemin ASIL belirleyicisi halkımızdır. Görev yetki ve sorumluklarım kapsamında üstesinden gelebileceğim tüm sorunları meclis gündemine taşıyıp sonuçlandırmak için elimden geleni yapıyorum.

 

Takdir siz değerli HALKIMIZINDIR.

 

Önergeler  nasıl hazırlanıp sunuma geçiliyor? Toplantıların belirleyicisi kimler oluyor?

 

Sadece meclis değil tüm toplantıların belirleyicileri kamil insanlar olmalı. KONFÜÇYÜS; 《 Kamil insan; kişisel olarak ciddi ve bilgili,  insanlara hizmet ederken saygıyı elden bırakmayan, halka karşı nazik ve onları yönetirken de adaletli davranan kişidir》 der. Her insanın konuştuğu konu hakkında bilimsel ve resmi bilgiye sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Kendimde mesleki konularda SÖZ alıyorum.

Önergelerimi hazırlarken kamu kurum ve kuruluşlarındaki uzmanların görüşlerini alıyorum. Ayrıca Üniversitelerimiz, meslek odalarımız, IBB İştiraklerinde görevli bürokratlarımız, Eyüp belediyesi fen ve imar işleri birimi çalışanlarının da Önergelerimi hazırlarken mutlaka görüşlerine başvurduğum kaynaklar. Önceki dönemlerde görev yapmış meclis üyelerimizin siyasi ve teknik değerlendirmeleri de benim nazarımda kıymetlidir. Bu vesileyle önergelerime katkı sunan yurttaşlarımıza, bürokratlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim.

 

 

 Gurup sözcüsü olmanın avantajları nelerdir?

 

Önergelerin halka arzı, meclis yayınları ve yerel basın ile yurttaşlarımızın belli bir kısmını bilgilendiriyoruz. Oysaki ayda 2 veya 3 kez gurup sözcüsü olarak açıklama yapılsa ilçemizin sorunları sürekli gündemde kalır. Konfüçyüs’ün dediği gibi; 《 Durmadığın sürece ne kadar yavaş gittiğinin önemi yok.》

 

 Komisyonların önemi nedir? Herhangi bir komisyonda görev alıyor musunuz?

 

Meclis Üyesi olarak; Kişinin eğitim aldığı veya çalıştığı alanlardaki bilgi ve deneyimlerini devlet kademelerine aktarması için en iyi birim komisyonlardır.

İhtisaslaşma yani bir konuda uzmanlaşma gelişmişliğin temelidir. Siyasi olarak da bir konuda uzmanlaşmak bence gereklidir. Konfüçyüs《 iki tavşanı birden kovalayan kişi, ikisini de yakalayamaz 》 der. Bu dönem herhangi bir komisyonda görev almadım.

Devam eden 6 projem var.

Kentsel dönüşüm,

Yerinde Dönüşüm

Tarihi eserler,

Deprem ve doğal afetler

İlçemiz’deki Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi

Dayanışma yardımları

 

İlave olarak yeni dönemde 《 YENİ BİR PROJEYİ》 de hayata geçireceğim. Böylelikle ilk kez sizinle de paylaşmış olayım.

 

 

 

 İnşaat Mühendisi olarak Eyüp de imar sorunları hakkında ne söylemek isterseniz? Belirlediğiniz sıkıntılar ve çözüm yolları nelerdir?

 

Eyüp İstanbul’umuzun en eski yerleşim yeri. İki kriter dikkate alınarak geliştirilmesi gerekirdi. Biri tarihi eserler diğeri tarım alanları.  imar planlaması yapılırken üniversiteler ve meslek odaları ile işbirliği yapılmalıdır. Bu olmadan ülkemizdeki hiçbir ilimizde, ilçemizde kasabamızda imar sorunlarını çözemezsiniz.

 

 İlçelerimizde yeşil bina ve yeraltı tesisleri ile mevcut yapıyı daha fazla bozmadan yenilenme ve doğru şehirleşme sağlanabileceğini düşünüyorum. KONFÜÇYÜS; 《 Bilgi insanı şüpheden, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır》 der. Şehir ve ilçemizde bilimsel bir dönüşüm için yöneticilerin sağlam bir bilgiye, ikna kabiliyetine, her türlü zorluğu göze alıp kararlılıkla hareket edecek iradeye sahip olması da gerekir.

 

 

İlçemizde Kayyum ile idare edilen yerler hakkında ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

 

Doğru cevap vermek için, yönetilen bölgenin kayyum öncesi idaresini,  Kayyum sonrasını bilmek. Halkın görüşünü almak ve bölgede yaşamak gerekir.

KONFÜÇYÜS 《 Bir şeyi bildiğin zaman onu bildiğini göster, bir şeyi bilmiyorsan onu bilmediğini kabul et 》 der.

İlçe meclis üyesiyim. Bu konuda en doğru cevabı milletvekillerimiz verebilir.

 

 

 Geçenlerde mecliste yaşanan bir olayda oldukça tepki çektiniz...  50 tl bağış kartı olayını bize anlatır mısınız?

 

Bu soru için özellikle teşekkür ediyorum.

Halkımızı sizler aracılığıyla bilgilendireyim.

 

İki önemli sorun var.

Belediyenin bir yurttaştan 37000TL(  otuz yedi bin Türk lirası) bağış kartı kabul etmesi.

Yurttaşımıza 50TL'lik( Elli Türk lirası)    ramazan yardımının reva görülmesi.

 

Eyüp Belediyesi her biri 50 TL değerinde yardım kartlarından 20 adedi her meclis üyesine yurttaşlara yardım olarak verilmek üzere zarf içerisinde verdi. 37 meclis üyesi görev yapıyor. Bir yurttaş yüklü bir bağışı neden yapar?

 Belediye neden alır?

Neden meclis üyelerine dağıtılır?

 

Şahsi iyilik miktarı kişiye aittir Fakat bizler kamu görevi yapıyoruz. Resmi bir yardım yapılacak ise TUİK'in ACLIK VE YOKSULLUK SINIRI kriter olarak alınır. Bugün 4 kişilik bir ailenin günlük gıda harcaması 150 TL den fazla.

Yurttaş bir günlük gıda harcaması için 3 veya 4 kart mı uzatacak? Ayıp değil mi? Her insanın bir onuru var.

Siz ilçenin meclis üyesi olarak yurttaşa 5o tl’yi nasıl verirsiniz. Olacak iş değil.

 

 

 Tülay EDİS Bu röportaj için üyesi olduğum İBB EYÜP Kütüphanesinden KONFÜÇYÜS 'un kitabını alıp iki kez okudum. İnternetten detaylı bir araştırma yaptım.

《 İlim cin de bile olsa alınız. 》 Bu şiarla uzak doğuda günümüzden 2500 YIL önce yaşamış bilim insanı ile sizin sorularınızı yanıtlamak istedim. Sanırım böyle bir röportaj ülkemizde ilk kez yapılıyor.

Çağlar gelip geçti. Zaman mekan değişti. Teknoloji gelişti. İnsanlık sorunlarının adil nedenleri ise değişmedi.

Saygı, sevgi, adalet, Merhamet...

Dürüst, güvenilir, bilgili insan...

 

Kendimi ifade etme fırsatı verdiğiniz için size ve yayın yönetmeninize teşekkür ederim.

Tüm basın mensuplarına ve okurlarımıza sağlıklı ve başarılı günler dilerim.

Filiz GÖKÇE

İnşaat Mühendisi

CHP Eyüp Belediyesi Meclis Üyesi

 

 

Filiz hanım sevilen bir filozofun, Konfüçyüs öğretileriyle sohbetimize renk kattınız. Bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.