KÜLTÜR SANAT Haber Girişi : 17 Haziran 2021 07:43

NURİ ASLAN 4 BİN KİTABINI BAĞIŞLADI

NURİ ASLAN 4 BİN KİTABINI BAĞIŞLADI
Yaşamı boyunca binlerce kitap okuyan ve 4 binin üzerinde kitap arşivi bulunan 84 yaşındaki emekli öğretmen Nuri Aslan, tüm kitaplarını Eyüpsultan Belediyesi’ne bağışladı.

Tam bir okuma sevdalısı olan, her bir kitabını bugüne kadar özenle saklayan emekli din öğretmeni Nuri Amca, 70 yılda oluşturduğu dev kitap arşivini Eyüpsultan Belediyesi yetkililerine teslim ederken duygusal anlar yaşadı.

KİTAP OKUMAK BENİM KANIMDA VAR”

“Kitap okumak benim kanımda varmış” diyen Aslan, “Ben ulusunu seven bir adamım, gençler çocuklar bilhassa zeki yoksul köy çocukları kitaplarımı okusun, onlara ulaşsın istedim. Eşim Deniz başkanla görüşmüş. Kendisi bizi ziyarete geldi, arşivimi gösterdim. Deniz beyi çok sevdim ve güvendim. O yüzden kitaplarımı Eyüpsultan Belediyesi’ne bağışladım” diyor.

YOL PARAMI KİTABA VERİRDİM”

İlk aldığı kitabı dün gibi hatırlayan, babasından aldığı yol parasını dahi kitap almak için harcayan Nuri Amca, “Kayseri’de İmam Hatip’te okurken kitap merakım başladı. İlk aldığım kitapta Sahihi Buhari’nin Diyanet İşleri Başkanlığı yayınıydı. O kitap 12 cilt ama ben bulduğum Kayseri'de bir kitapçıdan iki cildini almıştım. Sonra İzmir İmam Hatip’te okumaya başladığımda ise İzmir Beyler sokakta eski bir kitapçı vardı. Her gün hurdacılar ikindi üzeri döndüklerinde ona kitap bırakırlardı, bende oradan seçerdim. Yaz tatillerinde memleketim Yozgat’ın İğdeli Köyü’ne geldiğimde kitapları da getirirdim. Babam İzmir’in kitabını da bırakmadı getirdi diye bana çok kızardı” şeklinde konuşuyor.

KİTAP HİÇBİR ZAMAN DEĞERİNİ KAYBETMEZ”

Emekliliğine bir yıl kala eşiyle birlikte sahaflık yapmaya başlayan “Ankara’nın en iyi sahaflarından biriydik” diyen Nuri Aslan, “Ankara’da Gonca Kitapevi’ni açtım. Eşim bana çok destek oldu. Beni aratmadı. Diğer sahaf arkadaşlar kitaplarını getirip bana satarlardı. Değerli kitapları tanıdığım için bende alırdım. Bir daha bulamam diye aldığım değerli kitapları evdeki kütüphaneme koyardım. Şimdi internet çıkınca sahaflara darbe vurulmuş oldu, ama kitap hiçbir zaman değerini kaybetmez. Kütüphanemde çok kitap var ama hepsini okudum dersem doğru olmaz. Ben kitabın önsözünü okurdum, şimdi indeks diyoruz. Dizine bakardım kimler var. Bazı kitapların tamamını okurdum bazılarının ise ilgimi çeken başlıklarını okurdum” açıklamasını yapıyor.

SENDEN VAZGEÇERİM KİTAPLARIMDAN VAZGEÇMEM”

Nuri Amca’nın 58 yıl aynı yastığa baş koyduğu Fatma Aslan ise onun kitap sevgisi şu sözlerle özetliyor:

“Bana senden geçerim, kitaplarımdan geçmem, bu bir sevgidir derdi. Benim kitap sevgimde Nuri Hoca’yla birlikte gelişti. Çok güzel bir şey sevmişim haberim olmamış, sonra uyandım. Evin içi hep kitaplarla doluydu. Pazara giderdi, üç kilo alacağına bir kilo alır, gerisini kitaplara verirdi. Nuri Hoca’da bu kitaplar kaygıydı, biz ölürsek bu kitaplara ne olacak derdi hep. Çocuklarına eşdeğer tuttu kitaplarını. Başkanımız Deniz Köken ziyarete geldiğinde kendisine kitapları gösterdik. Deniz bey çok kültürlü ve kitap seven biri. Dedim ki kitapları vermek istiyoruz. Adına kütüphane açılacağını duyunca çok mutlu oldum.”

BABAMIN KİTAPLARININ ARAŞTIRMA YAPACAK KİŞİLERE IŞIK TUTACAK OLMASI BİZİ MUTLU EDİYOR”

Kitaba çok düşkün bir aile olmalarına rağmen “babamın tutkusu boyutunda bir tutkuya sahip olamadık” diyen Nuri Amca’nın ortanca kızı Bilge Balcan, “Aslında belki onun o anlamda bir hayalini gerçekleştirmiş olmayabiliriz. Ben mesela üniversiteyi kazandığımda babam şunu demişti ben hiç unutmuyorum. Ortadoğu Teknik Üniversitesini kazanmıştım, keşke dedi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ne girseydin dedi. Yani edebiyatta bir kariyer meslek yapmamız onun belki daha hoşuna giderdi. Tabi ki bizde sürekli kitap alan okuyan kitabı elinden düşürmeyen bir aileyiz aslında. Böyle değerli bir kaynağı nasıl faydaya yönelik açabiliriz diye hep bunu düşünüyorduk. Eyüpsultan Belediyesi’nin bu konudaki çok büyük vizyonu, gerçekten minnettarız. Onların da böyle bir olaya sahip çıkmalarından büyük mutluluk duyduk. Hele ki böyle bir çatı altında ilim yapmak isteyen, araştırma yapmak isteyen kişilere de ışık tutacak olması bizi aşırı mutlu ediyor. Babamda kitaplarına kıyamazdı ama böyle bir yere gidiyor olması, onun da içini çok rahatlattı” dedi.

BABAMIN 70 YILDIR BİRİKTİRDİĞİ KİTAPLARIN KÜTÜPHANEDE OLMASI BİZİ MUTLU EDİYOR”

Babalarında ki bu kitap ve bilgi hayranlığının kendilerine de geçtiğini söyleyen Nuri Amca’nın en büyük kızı Beyge Dere ise “Fakat onun kadar kitap hayranlığı ve tutkusu bende yok. İyi bir okurum ama babam kadar değil. Kitap okuma sevgisini babam aşıladı bize. Doğduğumdan beri sürekli kitaplarla beraberim. Kitaplardan ayrılırken ilginç bir hüzün yaşıyorum fakat bir tarafımda çok mutlu ve heyecanlı. Başta Belediye Başkanımız Deniz Köken’e çok teşekkür ediyorum bu işin öncüsü o oldu. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Babamın 70 yıldır biriktirdiği kitaplar kütüphanede sergilenecek” şeklinde konuşuyor.