EKONOMİ Haber Girişi : 31 Ağustos 2021 10:02

Müteahhitler, 2 Eylül’de inşaatları durduruyor

Müteahhitler, 2 Eylül’de inşaatları durduruyor
Çimento fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan inşaat müteahhitleri, inşaatları durdurma kararı aldı.

Başta çimento olmak üzere inşaat girdilerindeki fiyat artışlarından şikayetçi olan inşaat müteahhitleri iş bırakma kararı aldı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü durdurulması kararı çıktı. Kararı açıklayan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün, tüm girişimlere rağmen zam yapmaya devam ettiğini söyledi.

Dünya gazetesinden Duygu Şahin Durmaz'ın haberine göre eylem kararının açıklanmasının ardından İMKON’in resmi hesabı başta olmak üzere, federasyon genel sekreterinin ve bağlı derneklerden bazılarının Twitter hesapları kapatıldı.

'Çimento sektörü zam yapmaya devam ediyor'

İMKON, 2 Eylül Perşembe günü, Anadolu’daki birlik ve dernek başkanları  ile bir araya gelerek boykot ve eylemi başlatacak. “Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığı’nın bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder zam yapmaya devam ederse, iş bırakacaklarını” kaydeden İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bugüne kadarki girişimlerinin sonuç vermediği gibi tonu 450 TL olan çimentonun fiyatının 500 TL’ye yükseltilerek yüzde 12 oranında yeni zam yapıldığını bildirdi.

Eylem kararı yüzde 80 destek buldu

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, yaptığı açıklamada, Anadolu’daki dernekler ve birliklerle birlikte online olarak “Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı” yaptıklarını kaydetti. Bu toplantıyla birlikte yeni kararlar aldıklarını ve uygulamaya geçeceklerini ifade eden Tellioğlu, “Toplantımızda yüzde 80 oranında ‘inşaatları durdurarak’ grev yapalım kararı aldık. 6 milyon konut kentsel dönüşüm beklerken çimento kartelinin yüzde iki yüz zam yapması kabul edilemez, 250 alt sektöre de ciddi zarar vermektedir. Yaptığımız girişimlerden sonuç alamamanın üzüntüsü içerisinde iş durdurma kararına geçeceğiz. Bugünkü toplantımızda mevcut inşaatları durduralım mıyı konuşurken, bazı meslektaşlarımız inşaatlarına hiç başlamayarak süreci destekliyor. Haftaya Çarşamba günü ulusal basına açıklama yapacağız. Perşembe günü ise Anadolu’dan gelecek birlik ve dernek başkanları ile bir araya gelerek boykot ve eyleme başlayacağız” dedi

Emüder 'de iş bırakıyor

Eyüp Müteahhitler Derneği üyeleri de alınan karara uyacaklarını belirttiler. Artan maliyetlerden şikayetçi olan dernek üyeleri 2 Eylül'de işi bırakacaklarını söylediler. Eyüp Müteahhitler Derneği Başkanı Av. Ramazan Karaca yaptığı açıklamada " Son dönemde artan maliyetler sektörümüzü derinden vurdu. Bir çok arkadaşımız artan maliyetler yüzünden zor dönem geçiriyor. Sonuç olarak artan maliyetler satış fiyatlarını etkiliyor. Bu da daire fiyatlarını artmasına sebep oluyor. Döviz'deki dalgalanma  fiyatları arttırıyor. Döviz düşünce fiyatlar düşmüyor. Özellikle demir ve çimento fiyatları % 200 varan oranda zamlandı.  İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun 2 Eylülde yapacağı iş bırakma eylemşine Eyüp Müteahhitler Derneği üyeleri olarak katılacağız. Kamuoyunda sesimizi yükselteceğiz."