GENEL Haber Girişi : 11 Haziran 2017 18:16

LYS-1'de kitapta olmayan sorular geldi, öğrenciler panikledi

LYS-1'de kitapta olmayan sorular geldi, öğrenciler panikledi
LYS-1 (Matematik) sona erdi. Uzmanlar bu yıl ilk defa LYS’de yer alan açık uçlu soruların matematikte öğrencileri zorladığını belirtiyor.

Matematik sorularının zorluk seviyesini orta olarak değerlendiren eğitimciler, geometride uzay analitiğiyle ilgili müfredat dışı iki soru olduğunu vurguluyor.

Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumları LYS-1 sorularını değerlendirdi.

"ÖĞRENCİLER AÇIK UÇLU KISA CEVAPLI SORULARDA ZORLANDILAR"

"Matematik soruları genel anlamda normal. Eleyici olan 4-5 soru var ve iyi hazırlanmış olan sorulardan oluşuyordu. Kolay olan sorular rahat yapılabilecek düzeydeyken, zor olan sorular gerçekten zorluk düzeyi çok yüksek. Zorluk derecesi yüksek olan 4-5 soru, daha çok üst gruptaki adayları sıralamaya yönelik. Ayrıca öğrenciler matematikteki açık uçlu kısa cevaplı sorularda genel anlamda zorlandıklarını ve boş bıraktıklarını dile getirdiler.

"MÜFREDATTA OLMAYAN UZAY ANALİTİĞİNDEN 2 SORU VARDI"

"ÖSYM, bu yılın değil, geçen yılın müfredat programına bakarak sınavı hazırlamış. 4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin okuduğu müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan 2 soru yer aldı. Adayların bir hafta sonra girecekleri sınavlarda psikolojik olarak etkilenmemeleri için bir an önce ÖSYM yetkilileri tarafından bu soruların iptal edileceğiyle ilgili açıklama yapılması gerekiyor.

"MATEMATİK SORULARI ARTTI, GEOMETRİ AZALDI"

"Bu sene LYS-1’de soruların dağılımında farklılık vardı. Her yıl 50 matematik ve 30 geometri sorularından oluşan sınavda, bu yıl 52 matematik ve 28 geometri sorusu yer aldı. Kısa cevaplı soru dağılımı olarak da matematik 2 ve geometri 1 olmak üzere beklendiği gibi 3 soru geldi. İşlem gerektiren sorular vardı. Matematikte YGS ve integral konularından gelenler bu sorular arasında sayılabilir.

"KİTAPLARDA YER ALMAYAN SORULAR ÖĞRENCİLERİ TELAŞLANDIRDI"

"Geometri genellikle orta ve orta üstü düzey sorulardan oluştu. Müfredat dışı olduğu düşünülen ‘uzayda vektörler’ konusundan soru geldi. 12’nci sınıf kitaplarında yer almayan sorular öğrencilerin telaşlanmasına neden oldu. Oyalayıcı sorulara takılıp kalan öğrenciler vakit kaybettiklerini ifade etti."

DOĞA KOLEJİ UZMANLARI: "İÇERİĞİNDEN ÇOK, KAPSAMI TARTIŞILACAK"

"Bu yılki sınavın 2016’dan daha zor ve ayırt edici bir sınav olduğu söylenebilir. Ancak müfredat dışı soruların olması sınavın içeriğinden çok, kapsamının tartışılmasına sebep olacak. LYS-1’in yerleştirme sıralamalarında etkili olacağı şimdiden söylenebilir. Açık uçlu sorular üçgende açı, integral ve bölünebilme kuralından geldi. Bölünebilme sorusu ayırt edici. Matematik testinde soruların bazıları ayırt edici düzeyde, yorum gücüne dayalı ve fazla işlem gerektiriyor.

TÜRKİYE MATEMATİK ORTALAMASI CİDDİ ORANDA DÜŞEBİLİR"

"Şekil çizdirmeye yönelik soru yok. Katı cisim sorularının da zorluğu dikkat çekici. Geometri bu sene zorlayan alan oldu. Türkiye matematik ortalaması ciddi oranda düşebilir. Ayrıca uzay analitiği konusundan müfredat dışı iki soru var."

 

(Hürriyet)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.