EKONOMİ Haber Girişi : 05 Ekim 2022 10:11

Kentsel dönüşüm kredisi yüzde 50 arttı!

Kentsel dönüşüm kredisi yüzde 50 arttı!
Artan inşaat maliyetleri ve gelen talepler üzerine kentsel dönüşüm kredilerinde bazı düzenlemeler yapıldı. Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin TL'ye yükseltildi. İşte detaylar...

Türkiye genelinde devam eden Kentsel Dönüşüm seferberliğine hız kazandıracak önemli bir düzenleme devreye girdi. Riskli konutunu veya işyerini yenileyecek olan vatandaşların kullandığı dönüşüm kredilerinde, limit ve faiz desteği yükseltildi. Bu sene şubat ayında destekleri arttıran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, artan inşaat maliyetleri ve vatandaştan gelen talepleri göz önünde bulundurarak 2. adımı da attı. Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre yeni dönemde verilecek destekler şu şekilde açıklandı:

 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin TL'den 600 bin TL'ye çıkartıldı. İşyeri edinme kredisi de 250 bin TL oldu.

 

Evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için ise güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin TL'ye yükseltildi.

 

Kredi limitlerinin dışında devletin verdiği faiz desteği de artmış oldu. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, güçlendirme ve konut yapım ve edinme kredilerinde faiz oranı (yıllık) 400 baz puandan 600 baz puana, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 baz puana çıkartıldı. Böylece Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine de aylık 0.38 puana yükseldi. Yani vatandaş aylık yüzde 1.5 oranlı dönüşüm kredi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini bakanlık karşılıyor.

 

Faiz destekli konut kredileri için vade en çok 10 sene, işyeri kredilerinde ise 7 sene şeklinde uygulanacak. Kredi alanlar, ödemelerini eşit taksitli ödeyebildiği gibi 2 seneye kadar anapara ödemesiz dönem de sunulacak.

 

Geçmişte bir hak sahibi ismine faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 2 milyon TL şeklindeydi ve söz konusu düzenleme ile 3 milyon  TL'ye yükseltildi.