KADINLAR KONUŞUYOR

25 Eylül 2020 yılında ilçemizde açılışı yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eyüpsultan / Göktürk Şube Başkanı Gülümser Şimşek İle dernek faaliyetleri ve gönüllülük esasları hakkında söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

Gülümser hanım öncelikle Eyüp ilçesinde çok geç olmasına rağmen ÇDYY’nin bir şubesini açmayı başardınız. ÇYDD’yi  bizlere kısaca anlatır mısınız?

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürk İlke ve Devrimleri ışığında, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insana ve çağdaş topluma ulaşmayı hedefleyen, bu yolda çaba harcayan, çözümler üreten bir sivil toplum örgütüdür.

 

1989 yılında içerisinde Prof. Dr. Aysel Ekşi,  Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Aysel Çelikel’in de bulunduğu on altı kişilik bir grup bir araya gelerek Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğini kurdular. Geçen ay 32. Yaşını kutlayan derneğimiz, adını Atatürk’ün çağdaşlık fikrinden almaktadır.

 

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin çağdaşlık kavramını yorumlayışı; ulusal ve evrensel değerleri içselleştirmiş, laikliğe, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan, çok kültürlülüğü zenginlik kabul eden, eleştiriye açık, üreten ve kamu yararını gözeten bir anlayıştır. Çalışmaların gönüllülük temelinde yapıldığı dernek, faaliyetlerini de bağışlarla gerçekleştirmektedir.

 

Kurulduğu günden beri öğrencilere umut olan, öğrenimini sürdürebilmesi için destek sunan ÇYDD özellikle kız çocuklarının okuyabilmesi konusuna ayrı bir hassasiyetle yaklaşmaktadır.

 

Türkiye’nin her bölgesinde şube ve temsilcilikleri bulunan ÇYDD’nin Eyüpsultan /Göktürk Şubesi’ni açabildiğimiz için çok mutluyuz.

 

 

ÇYDD’nin 2021 yılı çalışma planları nelerdir? Çalışmalarınıza katkı sunmak isteyen kişiler size nasıl ulaşabilir? Ne tür desteklere ihtiyaç duyuyorsunuz?

 

Salgın hastalıklar ülkemizi terk ederse büyük emeklerle hazırladığımız projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunların başında 2021 yılında Üye sayımızı arttırmak, ulaşabildiğimiz kadar çok sayıda öğrenciye ders desteği sunmak ve burs verdiğimiz 33 öğrencinin sayısını arttırmak istiyoruz.

 

Hayırsever vatandaşların bağış ve burs taleplerine ihtiyaç var. Çalışmalarımıza katkı sunmak isteyenler arkadaşlarımız 0212 322 75 81 /   0544 927 90 20 numaralı telefondan veya [email protected] e-posta adresinden  bizlere ulaşabilir.

 

İhtiyaç sahibi öğrencilere burs verirken nelere dikkat ediyorsunuz? İlçemizdeki öğrencilerin derneğinizden talepleri en çok hangi konuda oluyor?

 

Şubemize burs talebiyle başvuran öğrencilerimizin başvuru formları Burs Birimimiz tarafından incelenir. Öğrencinin ailesinin maddi durumu, öğrencinin yaşadığı ortam, kardeş sayısı, okul başarısı ve sağlık problemleri incelenir. Burs alması uygun bulunan öğrencilere burs verilir.

 

Pandemi döneminde ilçemizde burs başvuruları çok oldu. Tablet isteyenlerin sayısı daha da çoktu. Giysi ve kitap istekleri vardı. Bazı aileler iş bulma konusunda yardım istediler.

 

 

İstanbul’un birçok ilçesindeki ÇYDD şubeleri ciddi derslikler kurmuştu. Sizler bu sene içinde hangi derslerde kurslar oluşturacaksınız?

 

ÇYDD ciddi derslikler yaptı diyorsunuz. Yapar. ÇYDD daima çözümün bir parçası olma yolunda çaba gösterir. Bir yerde derslik ihtiyacı varsa derslik yapar. Öğretmen yoksa bulur. Öğrenci okula ulaşamıyorsa okul yaptırmaya çalışır. Yurtlar açar. Geçmişte efsane başkanımız Türkan Saylan bunların hepsini yaptı. ÇYDD’nin yaptırdığı okulları, yurtları Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı.

 

Şubemizde şu anda 11 proje yürütüyoruz. Bizler de Eyüpsultan /Göktürk Şubesi olarak öğrencilerimizin istekleri doğrultusunda her türlü desteği sunacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ödüllü yarışma düzenliyoruz. Sizin aracılığınızla buradan bir duyuru yapmak istiyorum: 23 Nisan Konulu, ödüllü ilk ve ortaokullar için şiir ve resim, liseliler için Atatürk ve Egemenlik konulu kompozisyon yarışmamız var. Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu özel bayram etkinliğine, tüm Öğrencilerimizin katılımını bekliyoruz.

 

 

Derneğinize bağış yapmak isteyen vatandaşlara ulaşmak için ne tür projeleriniz var?

 

Derneğimize bağış yapmak isteyen vatandaşlarla Tanıtım ve İletişim Birimi görüşmeler yapar. Çok çalışırsak, önemli projeleri hayata geçirirsek çevremizde tanınırlığımız, bağışlar ve burslar artacaktır.

 

 

Derneğiniz genellikle eğitsel alanlardaki çalışmaları ile bilinmekte. Peki Çağdaş Yaşamı Destekleme misyonu ile başka hangi alanlarda çalışmalarınız olacak?

 

ÇYDD’nin misyonu Atatürk İlke ve Devrimlerini ve Cumhuriyet’in kazanımlarını koruma yolunda, insan haklarına saygılı, bilimsel verilere dayanan düşünme ve sorgulama yetilerini geliştiren, çağdaş yaşam ve eğitim felsefesi amacıyla çözüm üretmek, kamuoyu oluşturmaktır. ÇYDD misyonu ile eğitim çalışmalarının dışında, çevre ve kültürel değerlerin korunması, Eyüpsultan ilçe sınırları içinde ve Türkiye’nin değişik bölgelerinde ormanlar oluşturma, kültür sanat çalışmaları, engellilere ulaşım, sağlık ve spor konularında da projeler geliştirmek ve uygulamak istiyoruz.

 

Türkiye’nin 118, İstanbul’un 28. Şubesi olarak 6 aylık temsilciliğin ardından 25 eylül’de şubeliğimiz onaylandı ve şubemizin fiziki ortamını hazırladık.

 

 

Şimdiye kadar aldığımız bağışlarla 4 üniversite,1 eğitim desteği, 3 ilkokul, 5 ortaokul ve 7 lise öğrenim bursu başta olmak üzere toplam 20 öğrenim bursu verilmektedir.

 

İlçemizde yürüttüğümüz dernek faaliyetleri arasında 65 yaş üstü için bilgisayar desteği kursu başlatmak amacıyla gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

 

Halk eğitim ile iş birliği yaparak Odayeri köyünde dokuma kursu açılması için başvuruda bulunuldu ve 23 Kasım’da kurs başvurumuz onaylandı, pandemi nedeniyle biraz geç olsa da Ocak ayında derslerimiz başladı. Şu anda köyde 15, şubemizde 12 kursiyerimiz var.

 

ÇYDD şişli şubesi ile ortak felsefe kulübü çalışmaları yapıldı.

 

Çevrecilik etkinlikleri kapsamında Ağaçlı köyünde sahil temizleme çalışmaları yapıldı.

 

Genel merkezin gönderdiği 3 adet tablet öğrencilere dağıtıldı.

 

Yeni yıl öncesi 300’er liralık alışveriş kartları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

 

Bize yapılan kitap bağışlarıyla pek çok köye kitap bağışı yaparak kütüphaneler oluşturduk. Bu köyler arasında Kocaeli/Kandıra-Karaağaçköyü, Sivas/Zara-Şerefiye köyü, Sivas/Zara-Cumhuriyet ortaokulu, Tatvan/Bitlis Güntepe köyü Ahmedi Hani İlkokulu ve Hakkari sayılabilir.

 

Bolluca Koruncuk Vakfına’da kitap gönderdik. Ortak çalışmalar gerçekleştirdik.

 

Mutlu Ev Projesi kapsamında Kent Ormanı’nda düzenlenen etkinliklerde el emeğini değerlendiren kadınlara destek verildi.

 

Tüm bu faaliyetlerimiz, pandemi olması nedeniyle tabii ki sınırlı olanaklarla gerçekleştirildi. Sağlıklı günlerde, tüm üyelerimizin desteğiyle çocuklarımız ve gençlerimiz için çok daha güzel ve yararlı etkinliklerde buluşmak en büyük arzumuz.

 

 

Gülümser hanım, Eyüpsultan ilçesinde uzun yıllardır eksikliği hissedilen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin var olmasını sağladığınız ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder, sizlere çalışmalarınızda başarılar dileriz.