EKONOMİ Düzenleme Tarihi : 09 Kasım 2020 08:24 Haber Girişi : 09 Kasım 2020 08:26

İSTİFA ETMESİ İLE DOLAR DÜŞMEYE BAŞLADI

İSTİFA ETMESİ İLE DOLAR DÜŞMEYE BAŞLADI
Dolar haftanın ilk işlem gününe yüzde 2'ye yakın değer kaybıyla başladı.

Piyasalar yeni haftaya ekonomi cephesinden gelen iki haberin etkilerini izleyerek başlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından istifa ediyorum açıklaması yayımlandı. Albayrak'ın istifa ettiğine ilişkin resmi açıklama henüz yapılmazken, AKP milletvekillerinin açıklamaları istifayı teyit etti. Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan dolar kuru, uluslararası piyasalarda haftaya 8.35 seviyesinden başladı.Yabancı ajanslar da haberi bakanlık yetkililerine dayandırarak doğrulattıkları yönünde haberler yayımladı. AKP kurmayları son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği yönünde yorumlar paylaştı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 16.00’da AKP’nin Merkezi Yürütme Kurulunu toplayacak. Toplantıdan ne yönde bir karar çıkacağı yakından izlenecek.

YENİ BAŞKAN AĞBAL’IN MESAJLARI TAKİP EDİLECEK

Cumartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Uysal görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Ağbal’ın piyasaya vereceği ilk mesajlar yakından takip edilecek.

 

Bloomberg HT’de yer alan habere göre görevi cumartesi günü Uysal’dan devralan Ağbal, pazar günü banka genel müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Pazar günü yapılan toplantıya Türkiye Bankalar Birliği yönetiminde bulunan bankaların genel müdürlerinin katıldığı öğrenildi.

TL SERT DEĞER KAYBETTİ

TL’nin dolar karşısındaki son 3 yıldaki değer kaybı %55 civarında. Bu verilere göre 22 gelişmekte olan para birimi değerlendirildiğinde TL açık ara en çok değer kaybeden para birimi konumunda. TL’nin bu yılki kaybı ise %30.

TCMB’de beklenmedik şekilde yaşanan başkanlık değişiminin TL’deki değer kaybı ve son dönemde bir çok adım atılmasına karşın bunlardan sonuç alınamaması neticesinde gerçekleştirildiğini belirten yetkililere göre, maliye eski bakanlarından olan Naci Ağbal’ın başkanlık görevine gelmesi daha güçlü bir başkan imajı çizilmesini sağlayacak.

Merkez Bankası eylül ayında piyasaları şaşırtan faiz artışı ardından ekimde ise piyasa tahminlerinin aksine politika faizini %10.25’te sabit tutmuştu.