KÜLTÜR SANAT Haber Girişi : 19 Şubat 2016 13:19

İstanbul'un 100 romanı tek kitapta

İstanbul'un 100 romanı tek kitapta
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, İstanbul'un ele alındığı romanları "İstanbul'un 100 Romanı" adı altında kitaplaştırdı.

Kültür AŞ yayınları altında; Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Tanzimat'tan günümüze İstanbul'un yüz romanı tek kitapta bir araya getirdi. 

İstanbul'un Yüzleri Serisi kapsamında kitaplaştırılan "İstanbul'un 100 Romanı" ile kurguya sinmiş kentin izleri sürülüyor. 

İlk romanlarımızdan olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat ile başlayan kitap, Tanzimat'tan günümüze kadar İstanbul'un romancılarımız tarafından nasıl ele alındığını tespit ederek romanların penceresinden İstanbul fotoğrafı sunuyor. 

Kitaba konu olan romanlarda her yazar İstanbul'un değişik bir cephesine ve devresine odaklanıyor. Halit Ziya Uşaklıgil'de konak yaşantısı, Halide Edib Adıvar'da eski mahalle hayatı, Reşat Nuri'de Türk ailesinin yaprak dökümü, Sermet Muhtar Alus'ta kabadayılık alemi, Sait Faik Abasıyanık'ta küçük adamın hayatı, Orhan Kemal'de Yeşilçam dünyası, Yusuf Atılgan'da aylaklık, Orhan Pamuk'ta minyatür sanatının gizemi, Buket Uzuner'de farklı İstanbullar göze göze çarpıyor. 

Şehrin sosyal hayatındaki değişimi en iyi yansıtan yazarlar arasında Ahmet Mithat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Peyami Safa, Samiha Ayverdi ve Selim İleri bulunuyor. 

"İstanbul'un 100 Romanı" ile şehrin zaman içerisindeki değişimi, Türk edebiyatına damgasını vuran usta kalemlerin bakış açıları ve gözlemleriyle birlikte okuyucuya sunuluyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.