GENEL Haber Girişi : 24 Haziran 2017 15:40

İstanbul için alarm zilleri çalıyor: Uyuşturucu kullanma yaşı 14'e düştü

İstanbul için alarm zilleri çalıyor: Uyuşturucu kullanma yaşı 14'e düştü
Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığına bağlı ölümler son 13 yılda yüzde 1.833 artarken, uyuşturucu kullanım yaşı da 14'e düştü. Araştırma önergesi veren CHP’li Didem Engin, Meclis'i göreve çağırarak, "Sorunun ivedilikle ve ciddiyetle ele alınması gerekiyor” dedi

Birgün'de yer alan habere göre, 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla Meclis’e araştırma önergesi veren CHP Milletvekili Didem Engin, uyuşturucu kullanımının nedenlerinin araştırılması ve önleyici çözüm yollarının tespit edilmesini istedi.

Tablonun korkutucu boyutta olduğunu belirterek, acil önlem çağrısında bulunan Engin, "Sorunun ivedilikle ve ciddiyetle ele alınması gerekmektedir" dedi.

Tanışma yaşı 8 yılda 2 yaş düştü

Uyuşturucu ile tanışma yaşının 8 yılda 2 yaş düştüğünü aktaran CHP’li Engin, şu ifadeleri kullandı:

"2006 yılı Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre, uyuşturucu madde kullanımına başlama yaş ortalaması 16’ydı. 2014 raporunda ise maddeyi ilk kez kullanma yaş ortalaması 14 olarak tespit edilmiş, yani uyuşturucu ile tanışma yaş ortalaması 8 yılda 2 yaş düşmüş."

Ölümler yüzde bin 833 arttı

Uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerin de artış gösterdiğine dikkat çeken Engin, "2000’de 12, 2005’te 26 ve 2006’da 51 vatandaşımız madde bağımlılığı bağlantılı şekilde yaşamını yitirdi. 2013’te 232 vatandaşımız doğrudan, 416 vatandaşımız ise dolaylı madde bağlantısı sebebi ile hayatını kaybetmiştir. Yani 2000 ve 2013 yılları arasında doğrudan madde bağımlılığına bağlı ölümler 33 oranında artmıştır" dedi.

Okulların önünde bonzai satışı

Kolay ulaşılabilirliğin yaşanan artışta büyük etkisi olduğunu vurgulayan Didem Engin, "Özellikle büyük şehirlerde neredeyse her gün bonzai etkisi altında kendinden geçmiş bir vaziyette çırpınan gençlerimizin ve çocuklarımızın görüntüsü yürek parçalamaktadır. Okul çevrelerinde dahi uyuşturucu maddelerin rahatlıkla satıldığı sıklıkla dile getirilmektedir" diye konuştu.

Çocukları suç işlemeye itiyor

Uyuşturucunun çocukları ve gençleri suça iten önemli bir etken olduğunu hatırlatan CHP’li Engin, "2015 yılında suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine getirilen 118,245 çocuğun 42,557’sinin, yani 6’sının, bağımlılık yapan madde kullandığı görülmüştür" dedi.

Tedavi merkezleri yetersiz

Önleyici ve tedavi hizmetlerinin gereken noktaya ulaşamadığını da kaydeden Engin, "Sağlık Bakanlığı 2017 Merkezi Bütçe Sunumu’na göre AMATEM ve ÇEMATEM’lerde tedavi amaçlı yatak sayısı yalnızca 919’dur" şeklinde konuştu.

İstanbul için alarm zilleri çalıyor

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının özellikle İstanbul için ciddi bir problem alanı olduğunu ifade eden CHP’li Engin, "1 yıl içerisinde doğrudan madde bağlantılı olarak tespit edilen ölümlerin I.6’sı yani 115 ölüm vakası İstanbul’da gerçekleşmiştir. Dolaylı madde bağlantılı ölümlerde de İstanbul yine 2.2 oran ve 134 can kaybı ile ilk sırada yer almaktadır. İstanbul 2013 yılında en fazla kokain ve ekstazinin yakalandığı il olarak da kayıtlara geçmiştir. 2013 yılında toplam yakalanan metamfetaminin

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.