EKONOMİ Haber Girişi : 08 Kasım 2022 09:47

İNŞAAT FİRMALARI ZOR DURUMDA

İNŞAAT FİRMALARI ZOR DURUMDA
H.L.T Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Atmaca ve Abdiağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karataş ortak basın açıklaması yaparak bölgemizde beton satan firmaların rekabet ortamından uzaklaşarak tekel oluşturarak beton fiyatını uçurduklarını

Beton firmalarını eleştiren Atmaca ve Karataş, beton firmalarının aralarında anlaşarak beton fiyatına kafalarına göre her ay zam yaptıklarını belirttiler.

 

Atmaca ve Karataş yaptıkları açıklamada, betona yapılan haksız zam’ın daire fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadığını belirttiler.

 

H.L.T Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Atmaca kahvaltı programında yaptığı açıklamada “Değerli basin mensupları, bildiğiniz gibi ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Pandemi sonrası başlayan yüksek enflasyon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatımızı olumsuz yönde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.

 

Bugün sizlerle beraber olmamızın temelinde enflasyonu fırsat bilip yüksek fiyat ile beton satarak haksız kazanç elde eden firmaları hakkında görüşlerimizi siz değerli basin mensupları ile paylaşacağım.

 

Arkadaşlar bölgemizde beton firmaları birleşerek tek bir fiyat ile beton satmaları biz inşaat yapan müteahhitlerin maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Tabiri caizse yaptıkları kafalarına göre fiyat belirlemek olmuştur. Bölgemizdeki bütün beton firmaları tek bir ağızdan aynı fiyata beton satıyorlar. Rekabet ortamını ortadan kaldırarak tekel olmuş durumdalar.

 

Bizim bölgemizdeki beton fiyatı ile Bursa'da ki, İzmir'de ki beton fiyatları arasında çok ciddi farklar var. Rekabet ortamının olduğu yerlerde beton fiyatları düşük iken bölgemizde beton fiyatları anormal derecede yüksek. Bunun sebebi beton firmalarının ortak hareket etmeleri ve haksız zam yapmalarıdır.

Beton firmaları aralarında oluşturdukları birlik ile haksız kazanç elde ediyorlar. Enflasyonu körüklüyorlar. Artan maliyetler ister istemez vatandaşa yansıyor. Daire fiyatları artıyor. Bugün yaşanan bu haksızlıkları siz değerli basin mesupları ile paylaşmak istedik. Sizlerin de  desteği ile inşallah devlet yetkililerimiz konuya el koyarlar. Beton firmaları sesimizi duyar ve zam yapmaya ara verirler diye düşünüyorum."

 

Halit Atmaca’dan sonra söz alan Abdiağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karataş’da beton firmalarının yapmış olduğu zam’ı eleştirdi Karataş "Bölgemizin değerli basin mesupları bugün sizler ile önemli bir konuda dertleşmek istiyorum. Öncelikle bizi kırmayıp derdimize ortak olmak, sesimizi duyurmak için kahvaltı programımıza icabet ettiğiniz için teşekkür ederim.

 

Ülkemizde birtakım insanlar adına enflasyon diyerek haksız kazanç elde ediyorlar. Bizler ülkemizi milletimizi seven iş insanlarıyız. Haksız kazanç helal değildir.

 

Bölgemizde bulunan beton santralleri zam üstüne zam yapıyorlar. Sözde maliyetler artıyormuş, bunlarda zam yapmak zorunda kalıyorlarmış. Son dönemde çimentoya zam gelmemesine ragmen beton firmları yine zam yapıyorlar.

 

Çimento 3 aydır aynı fiyattan satılmasına ragmen beton firmaları üç ay içinde her ay zam yaptılar. Aynı beton İzmir’de, Bursa’da hatta Tekirdağ’da daha ucuz. Bizim bölgemizde ise pahallı. Nedeni nedir? Buradaki beton firmaları aralarında anlaşmışlar. Betona kafalarına göre zam yapıyorlar. Demir fiyatı yüksekti düştü. Çimento fiyatı yerinde sayıyor ama betona her ay zam geliyor.

 

Şaşırmış durumdayız. Rekabet ortamı kalkmış, tekel ortamına geçmişiz. Siz değerleri basınmsupları aracılığı ile beton firmalarını rekabet ortamına davet ediyorum. Bursa’da satılan betonla İstanbul’da satılan beton arasında ne fark var. Bursa’da neden ucuz da İstanbul’da pahallı?

 

Artan maliyetler daire fiyatlarını etkiliyor. Vatandaşlarmızı bunun faturasını ödüyor. Beton firmaları rekabet ortamından uzaklaşmasının etkileri bölgemizde daire fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Değerli basin mensupları sizlerden ricam sesimizi lütfen duyurun. Bu haksız kazanç ortadan kalksın. Bizlerde makul fiyatlar ile daire yapıp satalım.”