GENEL Düzenleme Tarihi : 13 Kasım 2020 10:23 Haber Girişi : 13 Kasım 2020 10:25

İBB'DE EYÜPSULTAN'DAKİ TÜGVA KRİZİ

İBB'DE EYÜPSULTAN'DAKİ TÜGVA KRİZİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan’daki TÜGVA Genel Merkezi için yapılan plan değişikliğine ilişkin AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu İBB Meclisi tarafından alınan kararı veto etti. Meclis veto kararına direndi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüp’teki TÜGVA Genel Merkezi için yapılan plan değişikliğine ilişkin AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu İBB Meclisi tarafından alınan kararı veto etti.

Meclis veto kararına direndi. CHP’li Tarık Balyalı, geçtiğimiz dönemde İBB mülkiyetinde yerlerin AKP ile siyasi ve ideolojik bağı olan vakıflara parsel parsel verildiğini belirterek "Bu yanlış bir vebaldir" dedi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Meclisi ekim ayı oturumlarında; yüksek istişare kurulunda Bilal Erdoğan'ın bulunduğu TÜGVA'nın Eyüp'te eski mezarlık alanına yapılan genel merkezi için AKP döneminde başlayan planlama sürecine tartışmalar arasında son nokta konulmuştu.

İmar planlarında “sosyal kültürel tesis” alanında bulunan 2 bin metrekarelik parsel oy çokluğu ile “özel sosyal kültürel tesis” alanı oalrak ilan edilmişti. Meclis kararı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilerek tekrar görüşülmek üzere meclise iade edildi. Veto kararı İBB Meclisi kasım ayı oturumlarının ikinci bileşiminde oylamaya sunuldu. AKP ve MHP grubunun oyları ile meclis kararında “ısrar” edildi ve meclis İmamoğlu'na direndi.

“BU YANLIŞ BİR VEBALDİR”

Oylama öncesinde söz alan İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, karara tepki gösterdi ve şöyle konuştu:

Daha önce mezarlık ve park alanında kalan bu yer, plan tadilatları ile sosyal kültürel tesis alanına alınmıştı. İBB mülkiyetindeyken Eyüp Gençlik Merkezi olarak ihalesi yapılmış ve inşaatına başlanmıştı. İnşaat devam ederken KİPTAŞ'a satışı olmuş ve ardından ismi belli olan vakfa satılmıştı.

-Başkanımızın  veto etmekteki amacı meclis kararındaki yanlıştır. Bu yanlış bir vebaldir. Yanlış yapanların üzerine kalır. Burada gençlik merkezi inşaatından İstanbul'daki bütün gençlerin yararlanabileceği bir proje vardı.

-Ama onun yerine bir vakfa verildi. Tam olarak ayrıcalıklı ve özel bir imar planı değişikliği ve satış söz konusu. Bu alanda yapılan bütün işlemler yanlıştır.

“BİRLİKTE ENSAR VAKFINA GİDELİM”

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da “Burası TÜGVA'nın kendi parası ile satın aldığı bir yer. Binası yapılmış. TÜGVA'ya, TÜRGEV'e herkes gidebilir. Veto kararının amacı ideolojik bir algı oluşturmaktır. Bu vakıfları görseler, tanısalar kendileri de destek verecektir. Tüm CHP'li meclis üyelerine açık çağrım; gelin beraber  Ensar Vakfı'na TÜGVA'ya, TÜRGEV'e gidelim. Ne yaptıklarını görün. Görmediğiniz şeylerin düşmanısınız” diye konuştu.

2 VETO KARARI DA REDDEDİLDİ

İBB Meclis oturumunda İmamoğlu'nun veto ettiği Bakırköy'de İBB'ye ait 15 bin 750 metrekarelik parsel için yapılan plan değişikliği kararına da çoğunluktaki Cumhur İttifakı direndi.

İmamoğlu'nun İSKİ mülkiyetinde olan Sancaktepe'deki Paşaköy kurban kesim alanının 10 yıllığına bedelsiz olarak Sancaktepe Belediyesi'ne tahsis kararına ilişkin veto kararı da AKP-MHP grubunun oyları ile reddedildi.