GENEL Haber Girişi : 20 Kasım 2022 17:08

FERZAN ÖZER’DEN BALKANLAR’A ZİYARET

FERZAN ÖZER’DEN BALKANLAR’A ZİYARET
Rumeli Yönetici ve İş İnsanları Derneği ile Rumeli Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Ferzan Özer, Kuzey Makedonya’yı ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Fezan Özer’e, Kuzey Makedonya ziyaretinde Rutev Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Türkan ve Haber Eyüp Gazetesi Yayın Yönetmeni Cengiz Oylum eşlik etti.

 

ATATÜRK’Ü ZİYARET ETTİ

 

Ferzan Özer, Balkanlar ziyaretine Selanik’ten başladı. Selanik’te Atatürk Evi’ni ziyaret eden Özer ve beraberindekiler, Atatürk’ün doğduğu evi gezerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

 

Daha sonra Selanik’ten Manastır’a geçen Özer, burada Atatürk’ün okuduğu askeri idadiyi ziyaret etti. Müzeye dönüştürülen okulda Atatürk büstüne çelenk koyan Özer, anı defterine şunları yazdı:

 

 

“Sevgili Atam, rahat uyu, emanetin emin ellerde. Buraya genç yaşında gelip aldığın eğitimle çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdun. Sana minnettarız. Ruhun şad olsun.”

 

YAPIMINA ÖNCÜLÜK ETTİĞİ CAMİİ’Yİ ZİYARET ETTİ

 

 

Ferzan Özer ve beraberindeki heyet, daha sonra Özer’in atalarının 1895 yılında göç etmek zorunda kaldığı Manastır’a bağlı Kajan köyüne gitti. Kajan köyünde yapımına öncülük ettiği Kajan Köyü Camii’ni ziyaret eden Özer, Eyüp Sultan’dan getirdiği seccadeleri, tespihleri ve diğer hediyeleri köydeki Müslüman aileye teslim etti.

 

 

Camii inşaatının eksiklerini yerinde gören Özer, inşaat ile ilgili Müslüman aile reisi Diturim Restemevski’den bilgi aldı ve Restemevski’yle camiinin açılışının ramazan ayında yapılmasını planladı.

 

 

ATALARININ MEZARLARINI ZİYARET ETTİ

 

 

Kejan köyünde atalarının mezarlarını da ziyaret eden Özer, burada dua okuyup Türkiye’den getirdiği sular ile atalarının mezarlarına su döktü.

 

 

OHRİ’DE CAMİİLERİ ZİYARET ETTİ

 

 

Ferzan Özer ve beraberindeki heyet, ardından Manastır’dan Ohrid’e geçti. Ohrid’de turizm amaçlı gezi yapan Özer, 107 yıl sonra ilk ezan okunan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Ohri Ali Paşa Camii’ni gezdi. Ayrıca Özer, TİKA tarafından restore edilen Ohrid'in merkezinde bulunan Osmanlı eseri Zeynel Abidin Paşa Camii’ni de ziyaret etti.

 

 

 

Ferzan Özer ve beraberindekilerin Ohrid’den sonraki durağı ise Ohrid Gölü’nün kaynağı olan St. Neum oldu. St. Neum’da tekne gezisi yapan heyet, tarihi ve turistik yerleri gezdi.

 

ŞİİRİN BAŞKENTİ STRUGA

 

 

Heyetin bir sonraki ziyareti ise “şairler şehri” olarak bilinen Struga oldu. Özer ve beraberindekiler, birçok kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan ve Müslüman belediye başkanı tarafından yönetilen Struga’da tarihi ve kültürel merkezleri gezdi.

 

GOSTİVAR’A ZİYARET

 

 

Ferzan Özer ve beraberindekiler, uzun bir kara yolculuğundan sonra Gostivar’a ulaştı. Gostivar’da çeşitli temaslarda bulunan heyet, ardından Üsküp’e geçti.

 

HARAÇİNA’YA ZİYARET

 

 

Geceyi Üsküp’te geçiren heyet, ertesi sabah iç savaşta büyük ve derin acılar yaşayan Haraçina’yı ziyaret etti. Haraçina Belediyesi’nde görüşmeler yapan Özer ve beraberindekiler, Eyüp Sultan Belediyesi tarafından geçen ay yapılarak hizmete açılan içme suyu şebekesi ile ilgili belediye yetkililerinden bilgi aldı. Belediye yetkilileri, Haraçina için büyük öneme sahip içme suyu şebekesinin yenilenmesi dolayısıyla memnuniyetlerini dile getirerek, yapımında emeği geçenlere teşekkür ettiler. Özer ve ekibinden, özellikle Deniz Köken’e selamlarının iletilmesini rica ettiler.

 

KALKANDELEN’DE İŞ İNSANLARI İLE GÖRÜŞME

 

 

Haraçina ziyaretinden sonra Kalkandelen’de tarihi Alaca Camii’nde öğle namazı kılan Özer, namazın ardından cemaatle sohbet etti.

 

 

Ferzan Özer ve Rutev Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Türkan, Kalkandelen’de, iş insanı İzmit Kadriv ve İrfan Bey ile Kuzey Makedonya’da yatırımlar konusunda görüşmeler yaptı.

 

 

 

ÜSKÜP’TE TÜRK SİVİL TOPLUM VE KANAAT ÖNDERLERİ İLE GÖRÜŞME

 

 

 

Üsküp’te kanat önderi Prof. Dr. Süleyman Baki’yi ziyaret eden Ferzan Özer ve beraberindeki heyet, Prof. Dr. Süleyman Baki’den Müslüman halkın sorunlarıyla ilgili bilgi aldı. Yapımına öncülük ettiği Kajan Köyü Camii hakkında Prof. Dr. Baki’ye bilgi veren Özer, kendisini ramazan ayında planlanan açılışa davet etti.

 

 

Özer, daha sonra Üsküp’te bulunan Köprü Derneği’ni ziyaret ederek, burada Suat Emin’den bilgi aldı. Heyetin bir sonraki durağı Balkanlar’da önemli bir yayın kuruluşu olan  Time Balkan Gazetesi oldu. Görüşmede Haber Eyüp Gazetesi Yayın Yönetmeni Cengiz Oylum internet yayıncılığı konusunda Time Balkan Gazetesi editörlerine bilgi verdi.

 

 

Heyet son görüşmesini, Kuzey Makedonya’daki Türk derneklerinin çatı örgütü olan Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı Hüsrev Emin ile gerçekleştirdi. Ferzan Özer, Hüsrev Emin’e Türkiye’deki Rumelili sivil toplum kuruluşları hakkında bilgi verdi.

 

 

ÜSKÜP ÇARŞISI VE MATKA KANYONU

 

 

Heyet son gününü, Üsküp’ün tarihi ve doğal kültürünü incelemeye ayırdı. Üsküp’ün en büyük yaşam alanlarından biri olan tarihi Üsküp Çarşısı’nı gezen heyet, daha sonra Murat Paşa Camii, Kurşunlu Han, Tarihi Taş Köprü ve Üsküp Meydanı’nı gezdi.

 

 

Heyet, Balkan gezisini, öğleden sonra Matka Kanyonu’nda tekne turu yaparak tamamladı.