EYÜP’TE KADININ ADI

Dün günlerden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü idi. Sanırım bu tarihsel önemi olan günün anlamını bilmeyen yoktur.

 

Ama Eyüp yereline baktığımızda acaba “Eyüp’te Kadının Adı” var mı?  Yani yaşadığımız Eyüp Sultan bölgesinde, kadınların ne kadar ön planda olup olmadığına dikkat çekmeye davet ediyorum sizi... Aşağıda bahsi geçen kadın aktörler umarız yıllar geçtikçe daha da artar. İlçemizde, mahallelerimizde, sokaklarımızda kadınlarımızın sayısı arttıkça neşesi, şefkati, endamıyla ilçemiz daha da naifleşecek ve güzelleşecektir.

 

Eyüp’te kadınların temsil örneklerine biraz değinelim;

 

2019 yerel seçimleri tarihte bir ilke şahitlik etti ve Eyüp Sultan tarihinde ilk kez bir kadın belediye başkanı aday gösterildi. Kazansaydı, Eyüp Sultan’ın ilk kadın belediye başkanı olacaktı Emel Bilenoğlu.

 

Eyüp Sultan’da toplam 28 muhtar bulunmakta ve içlerinde kadın muhtarların sayısı ise sadece 3 kişiyle sınırlı.

 

Alibeyköy mahallesinde ise, 2 dönemdir bir kadın muhtar hizmet vermekte: Firdevs Kuş, Karadolap mahallesi, seçimlerden önce tek ön seçim yapılan mahalle olmakla meşhur. Bu mahallenin STK’larından, yöresel derneklere kadar birçok kurum ve insan yanyana gelip bir ön seçim yaparak ortak hareket etme arzusuyla muhtar adaylarını teke düşürüyorlar. Burada ilk kez bir kadın ön seçimden çıktı ve diğer muhtar aday adaylarını geçti. Seçimlerde de başarıyla sonuçlanan mahallenin ilk kadın muhtarı; Filiz Karayatu.

 

Göktürk mahallesinde de, tarihinde ilk kez bir kadın muhtar seçildi bu yerel seçimde : Seval Kızılateş

Atatürkçü Düşünce Derneği Eyüp Şubesi’nin de başında bir kadın başkan vardı birkaç ay öncesine kadar, Filiz Yıldırım Tunç.

 

Eyüp tarihinde ilk kez bir kadın derneği kuruldu ve Çağdaş Kadınlar Derneği olarak faaliyet gösteren bu derneğin kurucusu ve başkanı Sakine Sayar ve kadın arkadaşlarına dikkat çekmek gerekir.

 

Eyüp Belediye Meclisinde de kadınlar var. Toplamda 4 partinin 37 meclis üyesinde, kadın meclis üyesi sayısı; 8 kadın ile temsil ediliyor.

 

AKP’nin toplamda 19 meclis üyesi bulunmakta. Kadın meclis üyelerinin sayısı ise sadece 3 kişi. Meclis üyelerimizin isimleri; Ceren Çolak, Hatice Yücel, Zehra Purde Muti.

 

CHP’nin toplamda 14 meclis üyesi bulunmakta. Kadın meclis üyelerinin sayısı ise 5 kişi. Meclis üyelerimizin isimleri; Emine Çelik, Filiz Gökçe, Gülsüm Polat, Nilgül Esentepe, Sema Balcı

 

Eyüp Sultan Belediyesi’nde 28 müdürlük bulunmakta, sadece 8’i kadın müdür olarak görevlerine devam etmekte :

 

Etüd Proje Müdürlüğü; Ayşe Zengin - Hukuk İşleri Müdürlüğü; Hatice Ebru BULUT - İmar Ve Şehircilik Müdürlüğü; Emine ATAKTÜRK - Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü; Ayşe TURAL - Mali Hizmetler müdürlüğü; Medine GÜRSOY - Özel Kalem Müdürlüğü; Elif Şen - Plan ve Proje Müdürlüğü; Esra Sarı - Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü; Oya Banu GÖL YILDIRIM 

 

Sonuç olarak toplumun, ilçenin ve seçmenin yarısı kadın iken; kurumlarda, siyasi partilerde, derneklerde kadınların temsili reel gerçeklikteki payı yarısı kadar bulunmamaktadır. Bu yazının amacı, her sene sembolik olarak hatırlanan ve çiçekler, hediyeler alınarak vicdanlarımızı serinlettiğimiz kadınlarımızın aslında siyasete, ticarete ve diğer konumlardaki temsillere geldiğinde nasıl davrandığımızın özetidir.

Tüm emekçi kadınlara selam olsun…