GENEL Haber Girişi : 17 Ağustos 2022 15:04

EYÜP MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ BAŞKANI İRFAN TUTACAK 17 AĞUSTOS DEPREMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

EYÜP MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ BAŞKANI İRFAN TUTACAK 17 AĞUSTOS DEPREMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
17 Ağustos 1999 Depreminin 23. Yıldönümünde Eyüp Müteahhitler Derneği Başkanı İrfan Tutacak yazılı basın açıklaması yaptı.

Tutacak açıklaması’nda; “Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçen 1999 Gölcük depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, on binlerce insanımızın yaralanmasına neden oldu. 7,4 büyüklüğündeki deprem tüm Marmara bölgesini etkilemekle birlikte can kayıpları ve ekonomik sonuçları itibariyle tüm Türkiye`yi sarstı. Marmara Depremi, ülkemizin depreme bakış açısının değişmesinde bir milat olarak kabul edilmektedir. 1999`dan sonra depremin neden olduğu yaraları sarmaktan çok deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin düşünülmesi gerektiği tüm çevrelerce benimsendi.

 

Ortaya çıkan bu fikir birlikteliği sonucunda güvenli ve sağlıklı bir yaşam, yapılaşma ve çevre için nelerin yapılması, ne tür önlemlerin alınması gerektiği konularında fikirler öne sürüldü, bunların toplamı olarak kamu kurumlarınca strateji ve eylem planları oluşturuldu. Ancak bugün geriye dönüp bakıldığında aradan geçen 23 yılda olası deprem zararlarını azaltma çalışmalarının toplumların/kurumların kendiliğinden yaptığı çalışmalardan öteye gidemediği görülmektedir.

 

Deprem kader değildir. Acil olarak önlemler alınması gerekmektedir. Japonya’da her gün deprem oluyor ama can ve mal kaybı çok az oluyor. Japonlar depremle beraber yaşamayı öğrendiler. Bizler ise olası bir depremde İstanbul’da mezar yeri bulmakta zorlanacağız.

 

Özellikle İstanbul’da eski yapıların yıkılıp depreme dayanıklı konutlar üretilmelidir. Bunun için acil olarak eski yapıların imar planları değişmesi gerekmektedir. Bizler müteahhitler olarak her zaman depreme dayanıklı yeni konutlar üretmekten yanayız. Özellikle deprem yasası ve eski binaların yenilenebilmesi için acil imar planı yapılması gerekmektedir. Bilim insanları her gün medyada İstanbul depreminin olası etkilerini anlatmaktadır acil olarak yöneticilerimizin bu seslere kulak vermesi gerekmektedir. Bölgemizde belediye başkanımız Sayın Deniz Köken’in saçak parseller olarak adlandırılan yerlerde dönüşümün sağlanmasın için yaptığı planlar birçok ilçeye örnek olmalıdır. Bu sayede 30 bin konut yenilenecek ve vatandaşlarımız depreme dayanıklı konutlarda oturmuş olacaklar.”