TEKNOLOJİ Haber Girişi : 05 Mayıs 2023 10:30

EMÜDER DEPREM İZOLATÖRÜ KULLANACAK

EMÜDER DEPREM İZOLATÖRÜ KULLANACAK
Eyüp Müteahhitler Derneği depremin etkilerini en aza indirecek çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler sonrasında Japonya’da kullanılan ‘sismik izolatörler' kamuoyunda gündeme geldi.

Bu kapsamda çalışmalar yürüten Eyüp Müteahhitler Derneği Türkiye’de ‘sismik izolatörler’ konusunda önemli çalışmalar yapan firma temsilcileri ile görüşerek üyelerini bilgilendiriyor.

 

 

Eyüp Müteahhitler Derneği teknik birimi ile firma temsilcileri toplantı yaparak ‘sismik izolatörler' konusunda çalışmalar başlattı.

Firma yetkilileri depremin etkilerini minimuma indiren sismik izolatörler ’in teknik ve maliyetleri konusunda Eyüp Müteahhitler Derneği’ne bilgiler verdiler.

 

 

Eyüp Müteahhitler Derneği Başkanı İrfan Tutacak konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Deprem ülkemizin en önemli sorunlarından biridir. Depremle yüzleşmeliyiz ve konutlarımızı depreme dayanıklı olarak üretmeliyiz. Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler konun önemini tekrar gündeme getirdi. Bizler müteahhitler olarak depreme karşı sorumluluğumuz bulunuyor. Bizler depreme karşı sağlam binalar üretmek zorundayız. Bu kapsamda çalışmalar yapıyoruz. Daha önce statik mühendisleri ile toplantı gerçekleştirdik. Bugünde sismik izolatöreler konusunda firma temsilcileri ile teknik ekibimizi buluşturarak bilgilendirme toplantısı yaptık. Eyüp Müteahhitler Derneği olarak depreme karşı sağlam binalar üretme konusunda çalışmalarımız devam edecek. Bilimsel olarak en doğru yöntemi yapacağımız konutlarda kullanarak mal ve can kaybını önlemeyi hedefliyoruz.”

 

 

Deprem izolatör sistemi nedir?

Deprem izolatörü, depreme dayanıklı bina üretiminde kullanılan özelliklerden birisidir. Depremin ortaya çıkarmış olduğu enerji ve dalgalardan etkilenmemesi için kullanılan izolatör, deprem etkilerini minimize ediyor. Gelen deprem kuvvetlerinde binanın hareket etmesi izolatör kontrolü ile yapılıyor.

 

İnşaatta İzolatör nedir?

Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen deprem kaynaklı etkileri azaltarak yapıların orta şiddetli depremlerdeki hasarının önlenmesi ve çok şiddetli depremlerdeki hasarının da çok küçük boyutlara indirilmesine yarayan araçlardır.

 

İzolatörlü bina nasıl olur?

İzolatör dediğimiz sistem araba amortisörlerinde kullanılan bir sisteme çok benzer. Yaylı bir sistemle bina zeminden ayrılıyor ve böylelikle zemindeki olası sarsılmayı içine almamış oluyor. Bina sismik izolatörü, zemin hareketinin kontrollü olarak binaya aktarılmasına olanak sağlıyor.