EKMEĞİ KESTİM 

 Hepimizin alıp veremediği var bu ekmek meselesi ile, tüm danışanlarımdan ilk görüşmelerimde besin tüketim kaydı alırım ve sorarım ekmek tüketir misiniz? Sorunun cevabı genellikle ekmek yemiyorum, ekmeği kestim. Ekmek şu kadar zamandır yemiyorum. Arkasından neden diye sorduğumda aldığım cevap ise;
-Kilo yapıyormuş. 
Peki ben bunu neden bilmiyorum diye soruyorum arkasından?
-Gerçekten mi?
 Diyalog bu şekilde devam ediyor. Ve sonrasında ekmek yemediklerini ama ekmek yerine geçen her şeyi tükettikleri gerçekleri ile karşılaşıyorlar. 
- Ekmeği kesebilirsiniz, ancak sadece dilimlemek için.  Beslenmemizden özel durumlar dışında özellikle kilo vermek adına ekmeği beslenmemizden çıkarmamıza gerek yoktur. Ekmek çeşidi olarak beyaz ekmek yerine tam buğday unlu esmer ekmeklerin tüketilmesi gerekmektedir.

▪️Unutmamak gerekir ki; ekmek staple food (temel gıda)’mızdır. 
▪️Ekmek tükettiğimizde günlük B grubu vitaminlerinden fakir beslenmiş oluruz.
▪️B grubu vitaminleri santral sinir sistemiz üzerinde etkileri olan bir vitamindir. 
▪️ Aynı zamanda ekmek toplumda yaşayan bireylerin enerji ve besin ihtiyaçlarının önemli bir kısmını sağlamaktadır. 

‼️Özellikle her besin grubunda olduğu gibi porsiyon kontrolü çok önemlidir. Dengeli beslenmenin içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. 

▪️Kilomuz, günlük ihtiyacımız, cinsiyetimiz, günlük beslenmemize göre porsiyonu değişmek ile birlikte günlük erkeklerde 3-5 porsiyon, kadınlarda 2-4 porsiyon arası ekmek grubu tüketilmesi önerilmektedir. 

▪️Ekmeği keseyim derken, ekmek yerine geçen besinleri artırdığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Dengeli beslenme içerisinde ekmeğin çeşidine ve porsiyonuna dikkat etmenizi öneririm. 

Dyt. Buse Çup