CUMHURİYET 98. YILINI KUTLUYOR

Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkması...
Mondros Mütarekesi sonrasında İtilaf Devletleri'nin işgale başlaması...
Müttefik donanmasının Osmanlı Yönetimini kontrol altına alması...

 

İtilaf Devletlerince işgale uğrayan Anadolu'da, işgalcilere karşı Mustafa Kamal Paşa önderliğinde, milletin azim ve kararlılığıyla başlar Milli Mücadele.

 

19 Aralık 1918 Hatay Dörtyol'da çıkan kavgadan kaçarak, Karakese Köyüne gelen Mehmet Çavuş (kara Mehmet) Fransız-Ermeni Müfrezesine ilk kurşunu sıkar ve ateş emrini verir.

 

Bundan 147 gün sonra 15 Mayıs 1919 İzmir Kordonboyu'nda yükselir Milli Mücadelenin sesi. Hasan Tahsin İzmir' e  çıkartma yapan Yunan işgal askerine ilk Kurşunu sıkarak direnişin sembolü olur.

 

31 Ekim 1919'da Sütçü İmam Maraş'ı işgal eden düşmana İlk Kurşunu atar ve Sütçü İmam liderliğinde zafer kazanılır.

 

Türkiye'nin en büyük Kuva-i Milliye Teşkilatını kuran Kara hasan ve silah arkadaşları da Milli Mücadelenin kahramanları arasında yerini alır.

 

Monarşi yönetiminden, Türkiye Büyük millet Meclisine, Egemenliğin Türk ulusuna ait olmasından, saltanatın kaldırılması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kurtuluş Savaşı'nın Önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin  kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı seçilmesinden, 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet'in ilan edilmesine dek olan süreci, günün anlam ve önemini güçlendirmesi amacıyla, kısa da olsa hatırlatmak istedim.
Tüm bu zorluklarla kurulan Cumhuriyet bu gün tam 98 yılında.

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Eyüpsultan  Kaymakamlığı önünde yapılan çelenk sunma töreni ve kutlama programı, birçok resmi kurum, kuruluş ve sivil toplumun katılımıyla bir gerçekleşecek.

 

Eyüpsultan Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Alibeyköy Osmalı park'da düzenlediği bir konserle kutlamaya hazırlanıyor.
Saat 19.00'da  Rafet El Roman'ın sahne alacağa konsere tüm halkımız davetlidir.

 

İlçemizde diğer bir kutlama  etkinliğini ise ADD Eyüpsultan Şubesi düzenliyor. Cumhuriyetimizin 98. yıl coşkusunu marşlar eşliğinde ve 500 metre uzunluğunda dev bir Türk bayrağı açarak kutlamaya hazırlanan ADD, tüm Eyüpsultan halkını da bu coşkulu kutlamaya davet ediyor. 

 

29 Ekim Cuma akşamı Saat 19.23'de Türk bayraklarıyla birlikte itfaye binası önünde buluşmak dileğiyle. Nice Cumhuriyetlere.

Etiketler : 29 EKİM EYÜPSULTAN ADD