EKONOMİ Haber Girişi : 23 Şubat 2021 10:11

Cumhurbaşkanı'ndan kentsel dönüşüm çağrısı!

Cumhurbaşkanı'ndan kentsel dönüşüm çağrısı!
Önceki Bayraklı'daki deprem konutlarının temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayraklı'da Deprem Konutları Temel Atma ve Göztepe Stadı Açılış Töreni'nde kentsel dönüşümün önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hürriyet'te yer alan habere göre; Erdoğan konuşmasında önemli bir çağrıda bulunarak 'İmkanı olan vatandaşlarıma afet riski altında olan binalarını hızla güçlendirmelerini veya gerekiyorsa yenilemeleri çağrısında bulunuyorum. Üzmeyeyim, kırmayayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil yenilemekten yanayım ve ben tüm vatandaşlarıma güçlendirin değil gelin yenileyin derim' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şu şekilde:

"Kısa sürede teslim etmeyi hedeflediğimiz deprem konutlarının milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Afetleri engellemeyiz ama yıkıcı etkisini azaltabiliriz. 5 bin deprem konutumuzu da işte bu anlayışla hızla hayata geçiriyoruz. 7 ayrı alanda hemen inşaatlara başladık. Bugün ilk etapta yerinde yapılacak 1444 kont ve 208 konut ile rezerv alanında yapılacak 309 konutun temelini atıyoruz.

İnşallah deprem yaralarını sararak, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızla tamamlayarak, şehrimizin geleceğine daha güvenle bakmasını da sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde İzmir'i tarihine ve potansiyeline uygun çok daha büyük projelerle tanıştırmak için sabırsızlanıyoruz. Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu afet gerçeğinden hareketle 2012'de büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. Yaptığımız değerlendirmeler ışığında 81 ilimizin ve 922 ilçemizin tamamındaki riskli binaları kentsel dönüşüm kapsamına aldık. Bugüne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü de tamamladık. Şu anda sahada yatırım değeri 81 milyar lirayı bulan 272 bin dönüşüm konutumuzun inşası devam ediyor. Acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon konutu her yıl 300 bin yeni inşaatla 5 yıl içinde bitirmekte kararlıyız. Türkiye genelinde bugüne kadar TOKİ tarafından 1 milyon depreme dayanıklı sosyal konutun üretimini de gerçekleştirdik. Böylece 5 milyon kardeşimizin sıcak yuvalarına, 10 binlerce kardeşimizin de yeni iş yerlerine kavuşmasını temin ettik. Yine şu anda ekranda görüyorsunuz Yılmaz Erbek Apartmanı bu hale gelecek. Bir eskiyi düşünün bir de şimdiki, bittiği anda bu hali alacak. İnşallah 1 milyonunca konutun anahtarını da hak sahibi kardeşimize bizzat takdim edeceğiz.

"Yaptığımız değerlendirmeler ışığında 81 ilimizin ve 922 ilçemizin tamamındaki riskli binaları kentsel dönüşüm kapsamına aldık. Bugüne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü de tamamladık." ded

Bayraklı’da inşa edeceğimiz konutları İzmir’in ihtiyaç duyduğu stok dönüşüm konutları olarak da kullanacağız. Karaburun ilçesinde depremden etkilenen köylerde köy evleri yapacağız.

Depremden 91 saat sonra sağ olarak ulaşılan Ayda bebeğimizin sevinciyle 84 milyon olarak kucaklaştığımız yer burasıdır. Bu alanı hem depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hatıralarını yaşatacak hem de deprem bilincinin hafızalarda kalmasını sağlayacak bir alan olarak düzenleyeceğiz. Rıza Bey apartmanı sakinlerinden burada ev sahibi olmak isteyenlere de aynı bölgede evlerini yapıp teslim edeceğiz.

Son 8 yıldır İzmir’de riskili yapı olarak tespit edilen 20 bine yakın binadan 18 bine yakınının yıkımını gerçekleştirdik.

Yerinde gerçekleşen deprem dönüşümü 75 bin metrekarelik alanda yürütülüyor. Yatırım değeri 800 milyon lira. Depremin ardından sadece yaraları sarmakla kalmayıp kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandırdık.

Çiğli ve Bergama’da TOKİ  eliyle hayata geçireceğimiz millet bahçeleri aynı zamanda toplanma alanları olacak.

İzmirli çiftçilerimize son 18 yılda 5,5 milyar lira tutarında destek sağladık. İzmir’deki 26 ilçemize doğal gaz getirdik. İnşallah kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızla tamamlayacağız.

Ülkemizin karşı karşıya olduğu afet gerçeğinden hareketle 2012’den itibaren kentsel dönüşüm seferliği başlattık.

Ekranda zaten şu anda animasyon olarak apartmanları görüyorsunuz. İnşallah bu güzellikte apartmanlarla Bayraklı’nın yeni hali bu şekilde olacak. Türkiye genelinde 1 milyon konutun yapımını gerçekleştirdik.

Son olarak mevcut yapılarının bir buçuk katına kadar yapacakların inşaat taahhüt işlerinde KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirdik. Ayrıca yapılarını kentsel dönüşüm kapsamında yenileyecek vatandaşlarımızın kredi tutarını arttırdık. İmkanı olan vatandaşlarıma afet riski altında olan binalarını hızla güçlendirmelerini veya gerekiyorsa yenilemeleri çağrısında bulunuyorum. Üzmeyeyim kırmayayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil yenilemekten yanayım ve ben tüm vatandaşlarıma güçlendirin değil gelin yenileyin derim.

Bugüne kadar edindiğim tecrübeler bana bunu gösteriyor. Hiçbir hesap afet karşısında edindiğimiz yıkımlardan acılardan daha değerli daha üstün olamaz. İnşallah her bir vatandaşımızın bu dönüşümü hızla tamamlayacağına inanıyorum.