23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMINI HANGİ EYÜPLÜ ÖNERDİ?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Geldiğimiz bu çağda bugünün hep çocuk bayramı tarafı konuşulur ve gündem de tutulur. Peki bugüne biraz değinerek bazı bilgileri Eyüplülere hatırlatalım.

 

1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

 

MİLLİ Mücadele’de İstanbul Hükümeti’ne bayrak açıp, Atatürk’ün yanında yer alan, TBMM’nin açılış duasını okuyarak yapan kişi Eyüplü Yahya Galip Kargı’dır. Yahya Galip Kargı 23 Nisan 1920’ de TBMM açılmasıyla asil olarak Ankara valisi, 22 Ağustos 1920’ de Kırşehir’ den 1.dönem milletvekili oldu. Yahya Galip Kargı 23 Nisan’ın ulusal bayram olması için verdiği önergeye karşı çıkan muhalif seslere, şöyle cevap verir. "Eğer millet sizin düşüncelerinizde olsaydı, bu meclis toplanmazdı. Bu öyle mutlu bir gündür ki millet kurtuluş beratını o gün almıştır. İnşallah sonsuza kadar böyle devam edecektir. Bugünü semadaki melekler bile kutluyor", der Yahya Galip Bey ve milletvekili Şefik İnce Bey'in girişimi ile 23 Nisan Çocuk Bayramı olarak ilan edilir.

 

Gelinen bugünlerde belki de ilk kez okullarda törenler yapılamayarak bu bayram kutlanamamakta. Evlerimizden videolar çekerek ve resimler yaptırarak çocuklara bu bayramı hatırlatıyor. Pencerelerimizden Türk bayraklarıyla şahsi şekilde çocuk bayramını kutluyoruz.
 


Önümüzde seneki çocuk bayramında İBB ve Eyüp Belediyesine büyük bir görev düştüğünü hatırlatmak istiyorum. Bu önemli bayramın ilk mecliste önergesini veren kişinin Eyüp’lü olmasından kaynaklı Yahya Galip KARGI’ya yönelik bir anma ve hatırlatma çalışmaları yapılmasının önemli olduğunu düşünüyor, Eyüplü önemli değerlerin bugünlerde hatırlatılmasının gerekliliğini düşünüyorum.


Yahya Galip Kargı ve ailesine daha çok bilgi için bkz: https://www.ummisinan.org/